Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

''ΕΜΕΙΣ OFFSHORE, ΕΣΕΙΣ Φ.Π.Α...'' (Κυβερνητικό Αριστερό Δόγμα)


Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 29 Μαΐου 2016

Δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη
Με το νόμο 3849/2010 προστέθηκε νέο άρθρο στο νόμο 3213/2003, με το οποίο απαγορεύτηκε πλήρως η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.
Ήδη η κυβέρνηση, με το άρθρο 178 του νόμου για τη Συμφωνία Δημοσιονομικών Μέτρων, τροποποιεί το ν.3849/2010 και απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, μόνον αν αυτές σχετίζονται με μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες.
Αν, συνεπώς, μια χώρα χαρακτηρισθεί με απλή απόφαση του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών ως συνεργάσιμη φορολογικά, τότε επιτρέπεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες, άρα η πράξη δεν τιμωρείται!
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση που εκθέτει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.
Η ομάδα GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην τέταρτη αξιολόγησή της, συνιστά να γίνει ακριβής ορισμός της έννοιας των «εξωχωρίων εταιρειών», γιατί, όπως υποστηρίζει, διαφορετικούς ορισμούς των offshore εταιρειών αποδέχονται διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ ή το ΔΝΤ.
Η σύσταση της GRECO είναι άνευ νοήματος, διότι η έννοια των εξωχώριων εταιρειών ορίζεται στο ελληνικό δίκαιο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 5 παρ.7 του νόμου 3091. Γι΄ αυτό και ο νομοθέτης το 2010 δεν επανέλαβε τον ορισμό των offshore στο κείμενο του ν.3849. Είναι αξιοπερίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη συγκεκριμένη ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πάντοτε στηρίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι εθνικές αρχές.
Έτσι, η κυβέρνηση ανοίγει τεράστιο παράθυρο συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που σχετίζονται με χώρες φορολογικά συνεργάσιμες.
Θυμίζω ότι μερικές τέτοιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΩΡΓΟ, ΕΒΑΛΕΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΡΟΔΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ???
    ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙΣ !! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή