Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΗΣ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΣ ΜΕ ΤΟ Θ.Χ.Π. ΙΤΕΑΣ (άρθρο)

   
Προς ''αρμοδίους''

   Αυτή είναι η δευτέρα παρέμβαση- άρθρο του Νίκου Δρόλαπα με προτάσεις για την σωτηρία του Γηροκομείου Αμφίσσης. Τόσον αυτή όσον και η προηγουμένη, απευθύνονται κυρίως στην Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος και δευτερευόντως στον Δήμαρχο, ο οποίος είναι εξ ορισμού αντιπρόεδρος σε αυτήν την Επιτροπή.
Κανείς όμως κατά τα γραφόμενα του συντάκτη, δεν ασχολείται με το θέμα, τουλάχιστον για την σωτηρία της ακινήτου περιουσίας του Γηροκομείου, η οποία ως γνωστόν, προέρχεται από δωρεές και ευεργεσίες εκλιπόντων κατοίκων της Αμφίσσης.

   Βεβαίως, η πρότασή του για χρησιμοποίηση του υγιούς Θεραπευ- τηρίου Χρονίων Παθήσεων της Ιτέας ως ''σωσιβίου'' για την διάσωση του Γηροκομείου Αμφίσσης, ναι μεν ανήκει στον χώρο του ευκταίου, αλλά απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και την δυνατότητα υλοποιήσεώς της.
  Κατά την άποψή μας υπάρχουν 4 (τέσσερα) εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερκερασθούν για να ευοδωθεί κάτι τέτοιο και τα οποία πάντα κατά την άποψή μας, είναι έως και αδύνατον το να ξεπερασθούν:

1. Τα ατελείωτα Νομικά προβλήματα
2. Τα αξεπέραστα Οικονομικά προβλήματα του Γηροκομείου
3. Ποιός/ποιοί θα υλοποιήσουν αυτό το έργο και τελευταίο και    
     σπουδαιότερο
4. Χρειάζεται απαραιτήτως η Πολιτική απόφαση.

Αλλά ο συντάκτης του άρθρου, μας λέγει κάτι απλό : ''Θα ασχοληθεί κανείς με την τύχη του Γηροκομείου και της περιουσίας του;...''

********************************************** 

Στις κρίσιμες ώρες του Γηροκομείου Άμφισσας να κρατήσουμε σχέσεις ευθύνης και σεβασμού με τους Ευεργέτες της πόλης
Του Νίκου Δρόλαπα
Κρίσιμες ώρες διέρχεται το Γηροκομείο και η μεγάλη περιουσία των Κληροδοτημάτων του που είναι και περιουσία της Άμφισσας με τεράστια συναισθηματική αξία για όλους τους Αμφισσείς. Η περιουσία αυτή κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Είτε τα ακίνητα πουληθούν ή πλειστηριασθούν έναντι χαμηλού τιμήματος, είτε καταλήξουν αναξιοποίητα στα αζήτητα του Δημοσίου, η περιουσία αυτή θα είναι ανύπαρκτη πλέον για την Άμφισσα.
Πρέπει άμεσα να εγερθούν οι υγιείς δυνάμεις της πόλης, τόσο για την επαναλειτουργία του Γηροκομείου, όσο και τη περιουσία του, για την σωτηρία της οποίας προϋπόθεση αποτελεί η λειτουργία του.
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η δημιουργία των προϋποθέσεων επαναλειτουργίας του Γηροκομείου δεν είναι απλή υπόθεση.
Με τη προηγούμενη παρέμβασή μας με θέμα « Έτσι θα επαναλειτουργήσει το Γηροκομείο Άμφισσας » προσπαθήσαμε να αναδείξουμε, κατά το δυνατό, τις σύνθετες ενέργειες και τις συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου αυτό να επαναλειτουργήσει.
Αναφερθήκαμε ήδη στις παθογένειες οι οποίες το οδήγησαν στη διάλυσή του με διαγραφόμενο τον κίνδυνο της απώλειας της περιουσίας του, αφού το πρώτο Σχέδιο Εξυγίανσης ήταν ατεκμηρίωτο, αλλά και πέραν αυτού στηρίχθηκε, λανθασμένα, στο προηγούμενο νομικό καθεστώς ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε παλινωδίες χειρισμών από πλευράς Δημάρχου.
Η πρόταση επαναλειτουργίας του αφορά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με σύμπραξη και συνένωση των δύο Ιδρυμάτων σε λειτουργική επέκταση του Γηροκομείου Ιτέας.
Στη κοινή λειτουργία τους εδράζεται η πεποίθησή μας ότι μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία το Ίδρυμα της Άμφισσας, υπό τη Διοίκηση του Γηροκομείου Ιτέας. Στη περίπτωση αυτή, τα δύο Ιδρύματα θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο, επιτρέπεται η απασχόληση του προσωπικού του Ιδρύματος της Άμφισσας, με ταυτόχρονη εκπλήρωση του προαπαιτούμενου όρου της διατήρησης των θέσεων εργασίας στη περίπτωση υποβολής ενός νέου Σχεδίου Εξυγίανσής του. Στη συνέχεια θα γίνει ρύθμιση των οφειλών προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και το Ι.Κ.Α.
Εκ προοιμίου ήσαν γνωστές οι δυσκολίες οι οποίες πρέπει να ξεπερασθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και ανυπέρβλητες.
Όμως, δεν υπήρξε απάντηση και κυρίως από πλευράς του Δημάρχου κ. Παναγιωτόπουλου και της Διαχειριστικής Επιτροπής, οι οποίοι όφειλαν να απαντήσουν, ως φέροντες το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τη πορεία του Γηροκομείου.
Τι λέει λοιπόν η Διαχειριστική Επιτροπή του Γηροκομείου Άμφισσας ; Ας απαντήσει, αν αποδέχεται την εν λόγω σύμπραξη και την ανάληψη της Διοίκησης από το Ίδρυμα της Ιτέας. Λογικό είναι να υπάρχουν θέματα. Δεν πρέπει όμως να επικρατήσουν άλλες αντιλήψεις ή εγωϊσμοί, διότι το Γηροκομείο της Άμφισσας και η τεράστια περιουσία του ευρίσκονται σε δεινή θέση και το συμφέρον του τόπου απαιτεί συνεργασία και συγκατάβαση.
Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, αφ΄ενός μεν για να καθησυχάσει η κοινωνία της Άμφισσας η οποία επιθυμεί διακαώς να δει το Γηροκομείο να τίθεται ξανά σε λειτουργία και αφ΄ετέρου, η κοινωνία της Ιτέας, η οποία πρέπει να αισθανθεί τη βεβαιότητα ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου της.
Οι δημότες περιμένουν γρήγορες αποφάσεις, έστω και αργά.-

3 σχόλια:

  1. Οι συναισθηματικός εκβιασμός και η αφόρητη συνεχόμενη ψυχική πίεση, είναι ο ορισμός της ψυχολογικής βίας, η οποία αν δεν κάνω λάθος είναι ποινικό αδίκημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ΑΥΤΟ - ψυχολο - ΒΙΑΖΕΣΑΙ....
      Σκέψου κάτι πιό ευχάριστο και πιό γλυκό,
      μπορεί να είναι Κλαυσαυχενισμός...

      Διαγραφή
    2. Θανασάκη άσε το ΘΕΙΟ και πιάσε ...το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ!
      Άσε τις νομικές ερμηνείες που κάνεις, και ρώτα τι πρέπει να κάνεις για να σωθεί το Γηροκομείο.

      Διαγραφή