Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ''ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ''

Κατά το έθιμο




   Χωρίς τον καιρό σύμμαχο, είναι δύσκολο να έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα τα έθιμά μας. Και αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα, Σάββατο 21 Μαΐου 2016, με το νησάκι εμπρός από το λιμάνι της Ιτέας, να μην γνωρίζει την επισκεψιμότητα άλλων ετών.

  Ονομαστική εορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, με το γραφικό και πανέμορφο εξωκκλήσι στο ομώνυμο νησάκι, να έχει την τιμητική του. Πεντακάθαρο, περιποιημένο εντός και εκτός, με τον αύλειο χώρο του στολισμένον και με τους τριγύρω ανηρτημένους λαμπτήρες, τους οποίους ετοποθέτησαν λόγω της ημέρας οι καλοί Επίτροποι, να δίνουν τον εορταστικό τόνο στην μονοετήσια λειτουργία της εκκλησίας.

   Οι καιρικές συνθήκες όμως, δεν ήσαν σύμμαχοι για την ικανή προσέλευση πιστών. Από την παραμονή, με την συννεφιά και την υγρασία να προϊδεάζουν τον ερχομό της βροχής, δεν ήσαν πολλοί αυτοί οι οποίοι σήμερα θέλησαν να επισκεφθούν το νησάκι κατά το έθιμο. Και ενώ εχθές για τον εσπερινό, είχαν φθάσει εκεί περί τους 140 ανθρώπους, σήμερα ο αριθμός των τηρούντων το έθιμο, μόλις επλησίαζε τους 50. Η Λειτουργία έγινε κανονικά και όπως συνηθίζεται τα τελευταία έτη, μετά το πέρας της, οι Επίτροποι προσφέρουν καφέ σε όποιον επιθυμεί από τους παρευρισκομένους. Και μαζί με την υπερπροσφορά αρτοκλασίας από τον παπα-Δημήτρη (λόγω ικανού περισσεύματος), ομολογουμένως το πρωϊνό στο νησάκι ήταν χορταστικό.

  Το εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νησάκι, διακονείται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού του Αγίου Χαραλάμπους της Ιτέας και ομολογουμένως οι Επίτροποι μαζί με τον ιερέα της εκκλησίας πατέρα Δημήτριο, κάνουν επί σειρά ετών, το δυνατόν καλύτερο τόσον για την συντήρηση, όσον και για την εμφάνιση και λειτουργικότητα της μικρής εκκλησίας.


   Το ευτύχημα ήταν ότι, οι ουρανοί ''άνοιξαν'' μετά από το μεσημέρι, οπότε είχε εγκαταλείψει το νησί και ο τελευταίος από τους επισκέπτες. Αλλά έστω και έτσι, ο καπτα-Μήτσος, ο ιδιοκτήτης της λάντζας με την οποία εμεταφέρετο ο κόσμος, για άλλη μια χρονιά ήταν ο μόνος σύνδεσμος ανάμεσα στο νησάκι και την Ιτέα. Έστω και με ελάχιστα ναύλα και με ολίγους επιβάτες.
Κι όπως πάντα, οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου Ιτέας, ήσαν εκεί, φιλικοί και διακριτικοί για την ασφάλεια των επιβατών και την απρόσκοπτη μεταφορά τους από και προς το νησί.

   Σημασία έχει ότι το έθιμο ετηρήθη και εφέτος. Έστω και εάν οι υποστηρικτές του, δεν ήσαν πολλοί.
Χρόνια Πολλά για την ημέρα. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου