Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ


Η ιστορική μνήμη,
ευρήκε στέγη.

   Μέσα σε μια χαρού- μενη και ευδιάθετη ατμόσφαιρα, με την ικανοποίηση εμφανή στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων του Συλ- λόγου και με πλήθος φίλων να έχουν καταλάβει το οδόστρωμα στο εκεί τμήμα της οδού Καποδιστρίου, επραγματοποιήθησαν εχθές το βραδάκι τα εγκαίνια των νέων (πρώτων!) Γραφείων του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδος.
  Μια στιγμή-σταθμός στην ιστορία του Συλλόγου, καθ' όσον η περιφορά των αρχείων και των πάσης φύσεως διασωθέντων αντικειμένων από εκείνη την αλησμόνητη πατρίδα, έπρεπε να σταματήσει. Γιατί σχεδόν ''κουράστηκαν'' οι υλικές αναμνήσεις και οι μνήμες από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, να περιφέρονται από οικίας σε οικία, με κίνδυνο την φθορά και την απώλεια. Της τελευταίας διαπιστωμένης ήδη, μιας και ''καλοπροαίρετοι κουβαλητές-διαχειριστές'' της εθελουσίας προσφοράς των Μικρασιατών της Ιτέας, οικειοποιήθηκαν όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία τους εμπιστεύθησαν, κάνοντας χρήση απλά και μόνον την ευκαιριακή (και αρπακτική όπως απεδείχθη) ενασχόλησή τους με τον Σύλλογο.

  Απόγευμα, βραδάκι του Σαββάτου 28 Μαΐου 2016, με όλους τους έλκοντες την καταγωγή τους και από την Μικρά Ασία, να καταλαμβάνουν τον χώρο εμπρός από το μικρό κι ομορφο-στολισμένο Γραφείο, στέγη πλέον του Συλλόγου.  Με τα μέλη του Δ.Σ., να περιγράφουν την περιπέτεια και τον τρόπο της χρηματοδοτήσεως του εγχειρήματος, αμέσως μετά από τον καθιερωμένο αγιασμό. Και με τον συμβολισμό της ημέρας, λόγω της επετείου της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως την επομένη.

  Και όντως πρόκειται περί εγχειρήματος, μιάς και το σύνολο της δαπάνης έπρεπε να φθάσει τις 29.000 ευρώ, με ίδια συμμετοχή το 25% (δηλαδή περί τις 7.500 ευρώ) και την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να καλύπτει το υπόλοιπο 75% της δαπάνης.

Όσον αφορά τις αγορές των παραδοσιακών στολών και οργάνων, τα οποία πλέον κοσμούν το Γραφείο του Συλλόγου, θα επανέλθουμε, θεωρώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναφορά για να αναδειχθεί το τι ''έκαναν'' οι άνθρωποι του Δ.Σ.

Την όμορφη βραδιά έκλεισε το ''Χοροστάσι'', του οποίου οι χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων, για την παρουσίαση χορών από την Μικρά Ασία.


  Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας.  Ο Σύλλογος της μνήμης, ο Σύλλογος-Κιβωτός για ότι εσώθη από εκείνη την Τραγωδία, με τους ανθρώπους-μέλη του, της 3ης πλέον γενεάς Μικρασιατών στην Ιτέα, να τιμούν Πατρίδα, Ιστορία και Πολιτισμό εκείνης της αδικοχαμένης Ελλάδος.

Και ήσαν όλοι εκεί, εκτός από δύο :
- Τον Δήμο Δελφών, ο οποίος αγνόησε παντελώς (παρ' ότι είχε 
   προσκληθεί) την εκδήλωση
- Και κάποιον ''Μικρασιάτη'', ο οποίος εκείνη την ώρα επωλούσε 
   βιβλία...

Ο ''Μικρασιατισμός'' όμως, είναι πόνος, είναι μνήμη, είναι τρόπος ζωής. Μα πάνω απ' όλα, είναι σεβασμός στην ιστορία και στην απώλεια. Και αυτό θα διατηρηθεί από όλους όσους θεωρούν ότι δικαίως ''κουβαλάνε'' στην ζωή τους, το στίγμα του Μικρασιάτη.
Καλή δύναμη και καλό έργο η ευχή μας, προς τα μέλη του Συλλόγου.

σ.σ.  Το ''κέρασμα'' στο τέλος, ήταν ''όλα τα λεφτά''!...
(οι φωτογραφίες του Τάσου Παπαδόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου