Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗΣ ''ΖΗΜΙΑΣ'' ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ


 
Συρρικνωνόμαστε...

  Με την παραίνεση ενός φίλου του blog και χρησιμοποιώντας κάποιες από τις υποδείξεις του, θέλουμε για πολλοστή φορά να αναδείξουμε την αφαίμαξη (επιεικής ο όρος) και την ληστρική συμπεριφορά αρχών και υπηρεσιών, σε βάρος της πόλεώς μας. 
   Από το 2010, ότε και μας ''προσχώρησαν'' υποχρεωτικώς στην Καλλικρατική περιπέτεια, χάνοντας ως Ιτέα την αυτοδυναμία, αυτοδιοίκηση, αυτοδιάθεση και την περιουσία μας,
έχουμε μετατραπεί σε προτεκτοράτο της ελέω Νόμου και ''πρωτευουσιάνικης'' νοοτροπίας μεγαλυτέρας πόλεως του Δήμου Δελφών. Με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη, ακόμη και η διεκδίκηση των αυτονοήτων για μια πόλη ωσάν την δική μας, με τουρισμό, θάλασσα, δυνατότητες, με μόνιμη επωδό την οικονομική δυσπραγία του Δήμου και την πολιτική συγκυρία. Γινόμαστε ''ζήτουλες'' για να έχουμε την καθαριότητά μας και η απάντηση από τους ''αρμοδίους'' είναι ότι συμπεριφερόμαστε τοπικιστικά και αναγάγουμε τα προβλήματά μας σε αντιπαλότητες του επιπέδου Αμφισσαϊκός – Αστέρας.

    Ποιός ιτιώτης δεν ενθυμείται το αναβατόριο μερικές ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Καλλικρατικής Αρχής, με το οποίο αποψιλώθηκε το Δημαρχείο Ιτέας από τα γραφεία του και τα έπιπλά του;   Και η δικαιολογία ήταν μια : Δεν επαρκούν τα γραφεία του νέου Δήμου και στην Ιτέα πλέον περισσεύουν!... 
Τάδε έφη ο τότε Δήμαρχος Φουσέκης. Και η τότε αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας, απλά παρακολουθούσε την ληστεία, συμφωνώντας με τις δοξασίες του Αγά των Σαλώνων, καταδεικνύοντας το ότι η πόλη μας θα έμενε (γιατί έπρεπε να μείνει) ανυπεράσπιστη.

   Είχε προηγηθεί βεβαίως η εγκληματική συμπεριφορά σε βάρος της Ιτέας, με τις τόσες κρύφιες και δόλιες ενέργειές της για την μη διατήρηση του Δήμου Ιτέας, της τότε βουλευτού του Νομού Αφροδίτης Παπαθανάση. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, προσπαθεί τον τελευταίον καιρό ανερυθρίαστα, να επανέλθει στα πολιτικά πράγματα της περιοχής μας, διατυπώνοντας σε φίλια προς αυτήν ΜΜΕ, απόψεις και προτάσεις της για την ...σωτηρία μας.

   Θα αναφέρουμε ελάχιστα από τα ''απωλεσθέντα κεκτημένα'' της Ιτέας, παρ' ότι ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν θα τα σχολιάσουμε γιατί θα κατηγορηθούμε από εκείνους τους ''Σαλωνίτικους κύκλους'' της δημοτικής αρχής, ότι αναγάγουμε την κλοπή της ''προίκας'' της Ιτέας, σε τοπικό οπαδισμό.
Το κυριότερο όμως το οποίο μας έχει αφαιρεθεί, είναι η αυτοδιοίκηση. Να μην έχει πλέον ο τοπικός Πρόεδρος την δυνατότητα να αλλάξει, ούτε μια καμένη λυχνία από τον δημοτικό φωτισμό. Πλήρης η εξάρτηση...
 
Έχουμε λοιπόν :
1. Πάγια στοιχεία και έπιπλα Δήμου Ιτέας
2. Μηχανήματα και αυτοκίνητα Δήμου Ιτέας
    (καθώς και τα παροπλισμένα)
3. Μικρό λεωφορείο μεταφορά προσωπικού (Καρτερία) Δήμου Ιτέας
4. Μείωση του προσωπικού και διασπορά του σε άλλες Δ.Ε.
5. Αφαίρεση από την πόλη της Υπηρεσίας Καθαριότητος.
6. Αφαίρεση από την πόλη της δυνατότητος (και του δικαιώματος) να     διοργανώνει από μόνη της πολιτιστικές εκδηλώσεις, εορτές, 
συναυλίες και ότι άλλο έχει σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ιστορία της.

Εάν σε αυτά προστεθούν λόγω του ότι η πόλη δεν είναι έδρα Δήμου και τα παρακάτω, τότε έχουμε μια πρώτη και γρήγορη εικόνα, του τι μας έχει συμβεί.

1. Συρρίκνωση-υπολειτουργία Κέντρου Υγείας
2. Κλείσιμο ιατρείων και γραφείων ΙΚΑ
3. Κλείσιμο Ειρηνοδικείου και μεταφορά του στην Άμφισσα
4. Κλείσιμο Κτηματολογίου και μεταφορά του στην Άμφισσα
5. Κλείσιμο γραφείων ΟΤΕ
6. Συρρίκνωση Αστυνομίας και Τροχαίας
7. Συρρίκνωση Δημοτικών Σχολείων

Βεβαίως, υπάρχει και ο μόνιμος βρόγχος της πόλεως, αυτός του Λιμενικού Ταμείου. Του οποίου οι ενέργειες και τα πεπραγμένα φανερώνουν την απέχθειά του για το λιμάνι μας. Παρ' ότι ο σκοπός της υπάρξεώς του και το αντικείμενο των εργασιών του, είναι το λιμάνι και η ανάπτυξή του.

  Η ποιότητα και η διάθεση των ανθρώπων οι οποίοι έχουν κληθεί να ηγηθούν του Καλλικρατικού μας Δήμου, καθώς και η γνώση τους για τα προβλήματα της περιοχής μας, προφανώς δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων και των ζητουμένων από την πόλη. Εάν δε ληφθεί υπ' όψιν και η ανέχεια της εποχής, τότε σε εμάς εδώ ταιριάζει απόλυτα το λεγόμενο : ''ήρθε κι έδεσε''.
Καλή μας τύχη...

(Τα περί συρρικνώσεως και των εν Ιτέα Τραπεζών, δεν τα σχολιάζουμε)


6 σχόλια:

  1. Η Ιτέα είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό οικισμός της Φωκίδας άσχετα με το τι λένε οι αλλοιωμένες με τις μετακινήσεις σε όμορους οικισμούς απογραφές. Ειδικά μαζί με την Κίρρα που ουσιαστικά αποτελούν ενιαίο οικισμό έχουν χαώδη πληθυσμιακή διαφορά από το δεύτερο. Επίσης είναι το κέντρο για εξυπηρέτηση των αναγκών των όμορων δήμων που είχαν συμπεριληφθεί στη πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη δημιουργία χωριστού δήμου. Όλος αυτός ο κόσμος πρέπει με το έτσι θέλω να ανεβαίνει στην Άμφισσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Επομένως το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Ιτέας-Κίρρας αλλά πολύ περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχολιασμό επι του δημοσιεύματός σας και να στηλιτεύσω ότι η ληστρική αυτή συμπεριφορά εις βάρος της Ιτέας δεν οφείλετε ΜΟΝΟΝ στο ότι η Ιτέα δεν κατάφερε να αυτονομηθεί και να δημιουργήσει έναν άλλο Δήμο αλλά οφείλετε και στους ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ αιρετούς από την Ιτέα οι οποίοι πρώτον πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια δημοτικών παρατάξεων ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα λειτουργούσαν εις βάρος της Ιτεας και θα την αποψίλωναν Μονον και Μονον με τις υποσχέσεις μιας καρέκλας και ρόλου στα δημαρχιακά τεκταινόμενα . Πρόδωσαν ακόμα και το εαυτόν τους !!! Επίσης οφείλετε στους πολίτες της Ιτέας που τους ψήφισαν ΠΡΟΣΕΤΡΕΞΑΝ ΝΑ ΨΗΦΊΣΟΥΝ Τον κατά φημολογία ΔΥΝΑΤΟ και όχι τον ΙΚΑΝΟ Δεν αντιλαμβάνονται ότι τον δυνατό τον κάνουν οι ιδιοι δια της ψήφους των και αντί να κάνουν τον ικανό δυνατό έκανα τον ανίκανο δυνατό ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Δυστυχώς η Ιτέα μέρα με την ημέρα μαραζωνει και απαξιώνεται και η σημερινή Αντιδημαρχία υπό την Κα Λιάνα Πιλάλα σφυριζει αδιάφορα αδυνατώντας να αντιαπρατεθεί στο φαύλο εκπορευομενο εξ Αμφίσσης δημαρχιακό πολιτικό σύστημα και όλα αυτά για την καρέκλα με ότι αυτό συνεπάγεται .
    Περαστικά μας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Στα 3,5 χρόνια που ο Φουσέκης ήταν Δελφών στην Ιτέα Κίρρα έγιναν: 1. Ο παραλιακός πεζόδρομος και η παιδική χαρά, 2. Το γήπεδο ποδοσφαίρου 7χ7 ,3. Η αλλαγή του κατεστραμμένου φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 4.Η αποκατάσταση της στεγανότητας του κλειστού γηπέδου μπάσκετ. 5. Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου πόλεως με την υλοποίηση των κορυφών των οικοδομικών τετραγωνων.6. Η ένταξη, δημοπράτηση και ολοκλήρωση του ά σταδίου του ΓΠΣ Ιτέας-Κίρρας. 7. Η σχεδόν ολοκλήρωση της από 15ετίας βαλτωμένης επέκτασης του σχεδίου πόλεως της Κίρρας. (Αλήθεια τι γίνεται με το θέμα αυτό από τους νέους δημοτικούς άρχοντες;).8. Η αποκατάσταση του αγωγού εκβολής των υγρών προϊόντων του βιολογικού της Ιτέας στη Θάλασσα που ήταν σπασμένος 10 χρόνια. 9. Η τρίτη και τελευταία φάση της αποχέτευσης της Κίρρας. 10. Η ένταξη της αναβάθμισης του βιολογικού της Ιτέας. Αυτά...Δεν νομίζω να ξέχασα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι ξέχασα. Την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου της Ιτέας και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης έργα που μάλλον έχουν χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστα αδερφέ. Εκεί που .... ο Φουσέκης φυτρώσαν τουτοι εδώ.

      Διαγραφή
  5. ΑΝ και δεν διαμένω σε καμμιά πόλη απο τις 2 αντιμαχόμενες ούτε καν στον νομό, έχω να προτείνω εντελώς ουδέτερα και αντικειμενικά τούτο.
    Ή παγκόσμια ιστορία ανάδειξης των πόλεων οφείλεται στΟ ΣΥΓΚΡΙΥΙΚΌ ΠΛΕΟΝΈΚΤΗΜΑ που εχουν οι παραθαλλάσιες πόλεις και όχι γούβες και στον πολιτισμό που αυτές παράγουν η εισάγουν.{Ενδεικτικά δέστε την ομορφιά της ωραιότερης μεσογειακής πόλης της Βαρκελώνης συγκριτικά με την πρωτεύσα της Ισπανίας, Μαδρίτη,Καμμία ΣΧΈΣΗ.
    Η ΦΩΚΙΔΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ πραγματικά ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΙΑ μονο ΛΥΣΗ ΥΑΡΧΕΙ: ΝΕΑ ΕΔΡΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του νομου,Η ΙΤΕΑ.
    Σε 5 δεκαετίες θα έχει γίνει μια μικρή Καλαμάτα,ένας μικρός Βόλος,κλπ
    ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΌ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΜΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή