Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η ΟΙΚΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ (ο Δήμαρχος, το γνωρίζει;)

Σικελιανός  άδων...

    Ήταν την παρελθούσα Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 και περί ώραν 17:00' όταν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο 1ον πρόγραμμα της ΕΡΤ, η παρουσιάστρια Ιωάννα Ταραμπίκου, συνομιλώντας ζωντανά στον αέρα με την ηθοποιό Ευαγγελία Θαλασσινή, την ερώτησε για τα μελλοντικά σχέδιά της.
   Το θέμα της συζητήσεως ήταν, η επικείμενη πρεμιέρα για την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 της μουσικο-θεατρικής παραστάσεως την οποία ανέβαζε στο θέατρο ''Ειλισσός'' η ηθοποιός, υπό τον τίτλο ''Αντιγόνη''. Επρόκειτο όπως είπε για μια παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλέους με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου, με τα κείμενα στην αρχαία ελληνική και με νέο-ελληνικούς υπότιτλους.
     
   Απάντησε λοιπόν η ηθοποιός Ευαγγελία Θαλασσινή στην ερώτηση της παρουσιάστριας, λέγοντας ότι, η παράσταση στο θέατρο ''Ειλισσός'' θα παίζεται από την 10η Μαΐου έως και την 14η Ιουνίου 2016 και αμέσως μετά έχει προγραμματισθεί να παιχθεί στον αύλιο χώρο της οικίας Σικελιανού στους Δελφούς, στις 25 Ιουνίου 2016.
Δηλαδή, ανέφερε τον ήδη προγραμματισμένο χώρο και χρόνο, για την επανάληψη της συγκεκριμένης παραστάσεως, στους Δελφούς.

   Εννοείται ότι, όταν κάποιος υπεύθυνος για το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου συζητώντας δημόσια στο ραδιόφωνο, περιγράφει την περιοδεία του θιάσου του, θα πρέπει να έχει κάνει τα ''κουμάντα'' του. Δηλαδή, να έχει πάρει ήδη τις άδειες και τις εγκρίσεις από όπου αυτές χρειάζονται, για το ανέβασμα της παραστάσεως. Πολλώ μάλλον, όταν αυτό γίνεται 6 (έξι) ολόκληρες ημέρες προ της επισήμου πρώτης παρουσιάσεως του έργου και μάλιστα όταν πρόκειται η επανάληψη της παραστάσεως να πραγματοποιηθεί εντός μουσειακού χώρου, με ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα, όπως η οικία του Αγγέλου και της Εύας Σικελιανού στους Δελφούς.

Ερώτηση : Ο Δήμαρχος, το γνωρίζει; Ή δεν χρειάζεται;...

   Ανέφερε η ηθοποιός ότι έχει ξανα-επισκεφθεί τους Δελφούς και τον ίδιο χώρο στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, όπου και είχε απαγγείλει ποιήματα κάτω από τα παράθυρα του Σικελιανού, των Ηλία Παπακωνσταντίνου, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρούκ και Κλέλιας Χαρίση. Από εκεί και το σχετικό ανέβασμα στο λογαριασμό της στο facebook, όπου χρησιμοποιείται με έπαρση ο τίτλος ''τετρακτύς των Δελφών'' (!...) για τους 4 συντελεστές εκείνης της βραδιάς.

    Η θέση μας για εκείνο το ''κάζο'' του Σεπτεμβρίου, με τα υποτιθέμενα Δελτία Τύπου του Δήμου Δελφών, με την υποτιθέμενη ''αιγίδα'' της UNESCO Νήσων και με τον Δήμαρχο να προσπαθεί να καλύψει εκ των υστέρων τα ακάλυπτα, είναι γνωστή. Και μόνον η τότε παρουσία των 30-35 θεατών σε εκείνον τον χώρο, δηλώνει την προχειρότητα του εγχειρήματος (παρ' όλες τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις της τελευταίας ώρας).   Ενώ η τότε ασέβεια προς το αιώνιο κοιμητήριο της μνήμης του Αγγέλου Σικελιανού, προφανώς δεν επροβλημάτισε κανέναν.
(σ.σ. Σε πολύ μικρή απόσταση υπάρχει το ανοικτό αμφιθέατρο ''Φρύνιχος'' υπό την διαχείριση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το οποίο και χρησιμοποιείται για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις)

    Να σημειώσουμε μόνον ότι εκείνη την βραδιά του Σεπτεμβρίου, τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε η δημοσιογράφος-ποιήτρια Κλέλια Χαρίση, η οποία ήταν επίσης η συντονίστρια για την παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητος της πόλεως των Δελφών ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην συγκέντρωση των Αθηνών. Θεωρούμε, όχι από μόνη της.

Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση :
Ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι θα πραγματοποιηθεί μουσικο-θεατρική παράσταση στον αύλιο χώρο της οικίας Σικελιανού στους Δελφούς; 
Ή μήπως δεν χρειάζεται (να το γνωρίζει);...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου