Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η ΦΙΛΗΔΟΝΗ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΥ


Το ''αλαφροΐσκιωτοι'',
είναι θώπισμα...


   Με περισσή ενέργεια, ύφος εντεταλμένης υπηρεσίας και περιβαλλοντική αναίδεια, ένα συνεργείο του Δήμου Δελφών ανέλαβε να εξωραΐσει υποτίθεται, την παραλία από το ''Μαϊάμι'' έως και τον ''Ζέφυρο''. Και η επέμβασή του, δεν είχε να κάνει με ''στεριανό αλισβερίσι'', αλλά με την τιθάσευση της ...αναιδεστάτης θαλάσσης, η οποία εδώ και δισεκατομμύρια έτη, επιμένει να συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα.
Η οποία θάλασσα, σε εκείνο το σημείο, αρέσκεται στο να παρασύρει άμμο, βότσαλα και ότι άλλο έχει στα ''σωθικά'' της και από την ανατολική πλευρά της παραλίας, να τα μεταφέρει και να τα εναποθέτει, στην δυτική.
 
Το αποτέλεσμα αυτής της ''ξεροκεφαλιάς'' του υγρού στοιχείου, έχει γνωστοποιηθεί από πολλών ετών και κατ' επανάληψη, μέσω του τότε Δήμου Ιτέας, σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν επιστημονική άποψη για το θέμα. Υπήρξαν προτάσεις, σχεδιασμοί και συντάξεις μικρών μελετών για την αντιμετώπιση του θέματος, το οποίον είχε πλέον μετατραπεί σε πρόβλημα, με την κατασκευή του μωλίσκου στον ''Ζέφυρο'' και την επιμήκυνση του υπάρχοντος στο ''Μαϊάμι''. Οι παλαιοί Ιτιώτες θα ενθυμούνται, ότι το πλάτος της παραλίας στο ύψος της οικίας Δημ. Κολοβού, δεν υπερέβαινε τα 8 έως 10 μέτρα, ενώ τώρα αισίως εγγίζει τα 40 μέτρα.
 
   Το συνεργείο του Δήμου λοιπόν, με την βοήθεια ενός φορτωτή κι ενός φορτηγού αυτοκινήτου, εδοκίμασε τις γνώσεις του για την ...ηχηρή απάντηση του Δήμου Δελφών, στην επιμονή της θαλάσσης. Εσήκωσαν αρκετά κυβικά με βότσαλα και άμμο από τα δύο άκρα της παραλίας και τα εναπόθεσαν στο μέσον της αποστάσεως, ανάμεσα από τους δύο μωλίσκους. (Παρ' ολίγον και η ανατροπή του φορτηγού, να εξελιχθεί σε ατύχημα ...παραθαλάσσιο).

  Βεβαίως, τα κενά τα οποία εδημιούργησαν, προφανώς θα πιστεύουν, ότι θα έλθει η ...ισχυρογνώμων θάλασσα να τα τακτοποιήσει. Και εάν πιστεύουν αυτό, οι άνθρωποι του συνεργείου και έπραξαν ότι έπραξαν από μόνοι τους, υπάρχει το ερώτημα :
Ποιός τους έστειλε εκεί και με ποιού οδηγίες ή επίβλεψη;
Το ότι εξερίζωσαν μικρούς φοίνικες και με την ευκαιρία, εκούρεψαν και μερικά πεύκα κατά το δοκούν, είναι πταίσματα σε αυτό το οποίο θα συμβεί με την πρώτη ''Σοροκάδα''. Ή ακόμη και με την πρώτη έντονη βροχόπτωση, μιας και έκλεισαν με τα φερτά υλικά, όλες σχεδόν τις εξόδους των υδάτων προς την θάλασσα.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε :
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, εγνώριζαν το τι έγινε στην παραλία της Ιτέας;
Εκείνη η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, έχει υπ' όψιν της το τι σημαίνει θαλάσσιο κύμα;...

Τελευταία ερώτηση :
Αυτός ο ''καλλωπισμός'' της ανατολικής παραλίας της Ιτέας, είναι η μελετημένη προετοιμασία της ''βιτρίνας'' της πόλεως, εν όψει της νέας θερινής περιόδου;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να γνωρίζει ο κόσμος, ότι εκείνη η βραβευμένη πλέον με ''Γαλάζια Σημαία'' παραλία, πληρεί και τις 33 προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της. Και ότι αυτή η ''επεμβασούλα'', ήταν η τελευταία πινελιά για την παράδοσή της στους κατοίκους και στους κολυμβητές. Είναι δηλαδή, όπως το περιγράφει και μια διαφήμιση ''επιστημονικά τεκμηριωμένη'' η καταλληλότητα και η χρηστικότητα της παραλίας.

Άχ!.. βρε Ιτέα... Τι ''καλλωπισμός'' σου έμελλε...

 (Οι φωτογραφίες του Σωτήρη Κακανά)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου