Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ : ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΡΥΖΑΚΗ


Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
σας προσκαλούν

στα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής
« Θεόδωρος Βρυζάκης » του Μεγάλου Θηβαίου Ζωγράφου
της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,

την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 και ώρα 6:00 το απόγευμα.

στο Λιδωρίκι, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου
 
Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ με θέμα
« Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου, Θεόδωρος Βρυζάκης ».



Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθημερινά
μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 κατά τις ώρες :

9.00 π.μ. έως τις 14.00
και 18.00 έως 20.00

Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Δωρίδος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας


Λίγα λόγια για τον Θεόδωρο Βρυζάκη
Γεννημένος στη Θήβα το 1814, επτά χρόνια πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, έζησε τα σκληρά χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι την ίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του από τους Τούρκους τον Μάιο του 1821 βρέθηκε μαζί με τον αδελφό του Ευθύμιο στο Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια στην Αίγινα. Το 1832, έφυγε στο Μόναχο, όπου φοίτησε στο «Πανελλήνιον», το ελληνικό παιδαγωγικό σχολείο που είχε ιδρύσει ο Λουδοβίκος Α΄ για τα ορφανά των αγωνιστών της Επανάστασης. Εκεί άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική, απεικονίζοντας σχεδόν αποκλειστικά θέματα από την Επανάσταση του 1821. Το 1844 έγινε δεκτός στην Ακαδημία του Μονάχου, λαμβάνοντας για τα επόμενα έντεκα χρόνια, την υποτροφία της Ελληνικής παροικίας της πόλης. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει το έργο των Carl Wilhelm von Heideck, Peter von Hess, Johann Petzl, Heinrich von Mayer, γεγονός που ερμηνεύει τη διαμόρφωση του ύφους του μέσα στο κλασικό ρομαντικό πνεύμα αλλά και την επιλογή των θεμάτων της ζωγραφικής του μέσα από τα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Κατά την δεκαετία 1845- 1855 ταξίδεψε και έζησε σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης για καλλιτεχνική ενημέρωση, με εξαίρεση τη διετία1848 – 1850, όταν και επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα.
Το 1855 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με το έργο του «Η Έξοδος του Μεσολογγίου». Τον πίνακα αυτόν, ο ίδιος ο Βρυζάκης τον αντέγραψε τουλάχιστον δύο φορές. Δύο από τους πρωτότυπους πίνακες καταστράφηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά του Μεσολογγίου το 1929. Το τρίτο πρωτότυπο διασώζεται στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά ο ίδιος πίνακας κυκλοφόρησε και σε λιθογραφίες ήδη από το 1856.
Κατά τη διετία 1861 – 1863, ταξίδεψε στην Αγγλία και αγιογράφησε την Ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Man. Το 1867 πήρε μέρος στην έκθεση του Del Vecchio στην Λειψία με τους πίνακες «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», «Γιωργάκης Ολύμπιος», «Ο Λόρδος Βύρωνας στο Μεσολόγγι» και «Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας».
Πέθανε στο Μόναχο το 1878 και κηδεύτηκε στο τότε Α΄ Νεκροταφείο της πόλης. Με την διαθήκη του, άφησε κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όλα τα έργα τού ατελιέ του καθώς και 760 μάρκα για την επισκευή της οροφής της ελληνικής εκκλησίας του Σωτήρος (Salvatorkirche) στο Μόναχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου