Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΙΤΕΑ : ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Ενδιαφέρον
και Προβλήματα

   Επραγματοποιήθη εχθές, ως είχε αναγγελθεί, η συνάντηση-συζήτηση στο ''Κυριακοπούλειο'', ανάμεσα στην θεματική για τον Τουρισμό αντιδήμαρχο κα Μαίρη Ανδρεοπούλου, μαζί με τον αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Ιτέας κο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και πλήθος πολιτών της Ιτέας.
  Όντως η προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική, μιας και το θέμα ''Τουρισμός'', απασχολεί εξόχως και ιδιαιτέρως, το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας.  Κάτι το οποίο ουδόλως είχαν ενστερνιστεί, οι προηγούμενοι και επί σειρά ετών αιρετοί μας.

  ''Restart'' (επανεκκίνηση) αποκάλεσε η κα Ανδρεοπούλου την προσπάθεια κινητοποίησης όλων των εγγενών και υγιών δυνάμεων, απόψεων και ενεργειών ανθρώπων της περιοχής μας, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα περί τον Τουρισμό, είτε ενδιαφέρονται για τον Τουριστικό προσανατολισμό της Ιτέας.  Και τούτο είναι σωστό, μιάς και κατά την προηγούμενη 4ετία, οι Δημοτικές προσδοκίες, προγράμματα και ενέργειες για το Τουριστικό προϊόν του Δήμου Δελφών, κυριολεκτικά είχαν αγγίξει το επίπεδο του ...πατώματος.
  
   Ακούσθησαν πολλά και χρήσιμα.  Από την καθαριότητα στην παραλιακή Λεωφόρο κι όχι μόνον, έως τον Βιολογικό καθαρισμό, τις κοινόχρηστες ακτές με τις ένδοξες ...γαλάζιες σημαίες και την δημιουργία καταδυτικού πάρκου.  Διατυπώθηκαν απόψεις για την ...διακοσμητική παρουσία του Λιμενικού Ταμείου και την εγκατάλειψη της Μαρίνας, για την πρόσδεση ολόκληρης της περιοχής στο άρμα των Δελφών, καθώς και για την σύγκριση με άλλες Τουριστικές εισόδους-λιμάνια, ανά την επικράτεια.
   Ακούσθησαν τεκμηριωμένα παράπονα από επαγγελματίες, Συλλόγους και ιδιώτες καθώς και οι εντοπισμένες από αυτούς αιτίες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα στην μεθ' υψηλών εμποδίων προσπάθεια διατήρησης του ελάχιστου τουριστικού ''προφίλ'' της πόλεως.   Ακόμη ακούσθησαν και τα ''εγκλήματα'' σε βάρος της Ιτέας και της Κίρρας και τα οποία ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε μέσω του ''εμπνευσμένου'' Γ.Π.Σ. , καθώς και της ''θανατηφόρας''  ανα-οριοθέτισης της Β' Ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

   Από την πλευρά της Δ.Ε., ανακοινώθηκαν οι επαφές οι οποίες έχουν γίνει για το θέμα της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου καθώς και η νέα εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής για το Τουριστικό προϊόν του Δήμου μας.

  Εκείνο όμως το οποίο προέκυψε είναι και το ζητούμενο :
-  Χωροταξισμός με τουριστικό προσανατολισμό
-  Δημιουργία Οργανισμού Λιμένος Ιτέας-Κίρρας
-  Ανάδειξη, Προβολή και Προώθηση όλων των τουριστικού ενδιαφέροντος       
   σημείων, καθώς και των εντόπιων παραγομένων αγροτικών και άλλων
   προϊόντων της Δ.Ε. και τέλος
-  Σθεναρή αρωγή και οργανωμένη συμπαράσταση από την πλευρά του Δήμου. 

Ελέχθη ακόμη ότι, από τον προικισμένον τόπο μας, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί καμμιά πλουτοπαραγωγική δύναμη.  Από τους Αρχαιολογικούς χώρους, τα παραγόμενα ονομαστά Αγροτικά προϊόντα, τον Τουρισμό και την Μεταλλεία.  Όλα στο μέτρο του δυνατού και χωρίς επικαλύψεις.

  Βεβαίως, η κα Ανδρεοπούλου, ξεκίνησε ''ανάποδα''.  Αντί του να επεξεργασθεί ένα σχέδιο για την τουριστική επανεκκίνηση του Δήμου Δελφών στα μέτρα και στις συνθήκες της εποχής μας και να το θέσει σε διαβούλευση με τους επί μέρους και κατά περιοχή ενδιαφερόμενους, άρχισε την συλλογή πληροφοριών και την διαβούλευση και στο τέλος θα εκπονήσει το σχέδιό της.  Κοινώς, ''απλώθηκε'' πολύ η προσδοκία για ''Restart'' και ενδεχομένως το αποτέλεσμα (για πολλούς και ...γνωστούς λόγους), να μην είναι το αναμενόμενον.

Ήταν όμως μια αρχή.  Μια πολύ καλή αρχή.   
Και το σίγουρο είναι ότι, αυτή η δραστήρια εκ Στρώμης δημοσιογράφος, εκέρδισε τις εντυπώσεις.  Και η τοπική κοινωνία φανταζόμαστε ότι θα στηρίξει τις ενέργειές της.  Τουλάχιστον για την ειλικρίνειά της και το ενδιαφέρον της.  
Και είθε, εν καιρώ η πόλη μας, να κερδίσει την θέση η οποία της αξίζει.  Κι όχι μόνον κόκκινη σκόνη...
 

10 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΙΣΩΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν δε θέλεις να κάνεις έργο κάνεις συζητήσεις και επιτροπές. Μακάρι να υπάρχει καλή πρόθεση και να μην είναι παρελκυστικά όλα αυτά.
    Για το λιμάνι και τη μαρίνα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες και να μην περιμένουμε τη σύσταση του Οργανισμού, που μπορεί να μη γίνει ποτέ.
    Πρέπει να γίνουν έργα και για την πρόβαση στην περιοχή με άλλους τρόπους εκτός από το θαλάσσιο κι όχι να ξοδεύονται τεράστια ποσά για αναποτελεσματικά έργα ή έργα βιτρίνας όπως είναι ο δρόμος προς τις φυλακές ή ο παραλιακός πεζόδρομος, που έγιναν μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες προβλέψεις με αποτέλεσμα τις κατολισθήσεις στον πρώτο και την αυξημένη πιθανότητα πλημμυρών στην παραλία της Ιτέας στο δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλά έκανε και έγινε πρώτα κουβέντα και μετά να αρχίσει μια εκπόνηση έργου. Να πάρει μια ιδέα από πρώτο χέρι τι λέει και ο κόσμος σε ανοιχτές κουβέντες. Να μάθουμε να μιλάμε σε κοινές συναντήσεις και όχι μόνο να παρακολουθούμε.

    Από την πλευρά της Δ.Ε., ανακοινώθηκαν οι επαφές οι οποίες έχουν γίνει για το θέμα της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου

    ποιό θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επιτρεπόμενο ύψος πλοίου για ασφαλή διέλευση κάτω από την Γέφυρα, έχει καθορισθεί στα 45 μέτρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η είσοδος στον Κορινθιακό κόλπο, κρουαζιερόπλοιων, των οποίων το ύψος πάνω από την θάλασσα υπερβαίνει τα 45 μέτρα. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί από πλευράς Υπουργείου, στα 48 μέτρα, επιτρέποντας έτσι τον ερχομό (εάν δηλ. θέλουν οι εταιρείες) στην Ιτέα, πλοίων με χωρητικότητα άνω των 2.000 επιβατών. Παρ' ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα διαθέσιμα κρουαζιερόπλοια με αυτόν τον αριθμό επιβατών στο Ιόνιο, είναι μόλις 3 έως 4.

      Διαγραφή
  4. Δημοσιογράφος ???????????????????
    Και τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας ..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ ΚΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ; ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΙ.ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΝΕΙΣ;

      Διαγραφή
  5. Με δέος θαυμάσαμε το ΜΕΓΑ έργο των προηγούμενων πραγματικά ανεπάγγελτων με ''Γαλλικά και Πιάνο''. Τα νέα παιδια είναι μια ελπιδα για τον τουτο τον έρμο τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα σας είναι τι επαγγέλλεται η κ. Ανδρεοπούλου? ή ότι τόσα χρόνια δεν είχε γίνει ανάλογη κίνηση απο τους δημοτικούς μας άρχοντες αλλά ξέχασα και τότε βρίσκατε αιτίες για πικρόχολα σχόλια. Τελικά τι θέλετε σε αυτό τον τόπο απο την μια αδιάφορους καρεκλοκενταυρους και από την άλλη ανθρώπους και φορείς που κάνουν προσπάθειες. ΕΑΝ θέλουμε προκοπή σε αυτό τον έρμο τόπο πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτές τις νοοτροπίες και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν και να βάλουμε ένα χέρι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ' όλον τον άδικον σχολιασμό από κάποιους, δεν θέλαμε να πάρουμε θέση στο θέμα. Όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, ...μας καλύψατε!

      Διαγραφή
  7. Επρεπε να ντρεπεται. Η παπουτσου δημοσιογραφος?
    Καποια φωτογραφια με τον μπουταρη εχει να μας βαλει?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή