Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΤΥΧΗΣ (λέει...) Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ''ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ''

  
Είναι μια αρχή, πάντως...

Στο παρακάτω αναδη - μοσιευόμενο Δελτίο Τύπου της Δ.Ε. Ιτέας, γίνεται μια περιληπτική αναφορά (Λακωνική θα προσθέταμε εμείς), στην ημερίδα-συζήτηση η οποία επραγματοποιήθη στην Ιτέα το προηγούμενο Σάββατο. Και ήταν επιτυχής (λέει...).
Βεβαίως, η προσπάθεια του κυρίως εισηγητού στην ημερίδα καθηγητού ΤΕΙ κου Παναγιάρη (εκ της περιοχής μας ορμόμενου), ήταν αξιέπαινη. Όπως και η παρουσίαση της πτυχιακής διατριβής των φοιτητριών του με θέμα την πιστοποίηση Μουσείων και την δημιουργία δικτύου Μουσείων στην περιοχή μας. 
Τώρα, γιατί ΘΑ πρέπει το Μουσείο της Ιτέας το οποίο ΘΑ ιδρυθεί, να πρέπει να υπαχθεί διοικητικά στο Μουσείο της Αμφίσσης, γιατί ο χώρος συντηρήσεως των εκθεμάτων του, ΘΑ πρέπει να ευρίσκεται στο ανακαινισμένο ως Μουσείο και μη λειτουργόν ακόμη παλαιό Νοσοκομείο Αμφίσσης, γιατί η αυτονομία του ΘΑ πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα δίκτυο Μουσείων της περιοχής και όχι ανεξάρτητη, είναι εκτιμήσεις των φοιτητριών, τις οποίες εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

   Υπήρξε και η ομιλία της καθηγήτριας κας Μούλιου, με θέμα ''Μουσεία Πόλεων στον 21ον αιώνα'', η οποία μας επεριέφερε επί 30' λεπτά της ώρας ανά την Ευρώπη, με οδηγό ταξειδιωτικές εντυπώσεις της ιδίας και διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια μεγάλων Μουσείων της γηραιάς ηπείρου. Όπως του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου και άλλων. Και αυτά τα ''Μουσεία Πόλεων'', αναφέρθηκαν διεξοδικά και ως ''χάρακας'' στην ημερίδα για την προσπάθεια ιδρύσεως Μουσείου στην πόλη της Ιτέας (πληθυσμός περί τους 8.000 κατοίκους).

   Υπήρξαν βεβαίως και τοποθετήσεις δημοτών, όπου εκεί κυριολεκτικά, εχάθη το μέτρον. Από την ακατάσχετη και ανακριβή παρελθοντολογία για την ιστορία του υπό ίδρυση Μουσείου, έως και την θεματολογία του, ανάλογα με την προσωπική αξιόλογη ή μη συλλογή του καθενός.
Αναφέρθηκε και η Μελέτη του 2006 για την στέγαση του Μουσείου στην παλαιά Κοινότητα (σημερινό Ωδείο) με ταυτόχρονη επέκταση του οικήματος, αλλά προέκυψε το τελματωμένο ''Μερκούρειον'' και όλα επήραν την ...σωστή για τους ''αρμοδίους'' έως σήμερα οδό : Καλένδες...

Έγινε όμως μια παρατήρηση-ερώτηση, η οποία ήταν και η ουσία του θέματος :
Δεν θα έπρεπε ο κος Παναγιάρης, αντί ''φιλολογικού'' απογεύματος στην Ιτέα, με θέμα τα οποιαδήποτε Μουσεία, να συστήσει την δημιουργία μιας Επιτροπής ή να στρέψει τις φοιτήτριές του στην συγγραφή μιας ιστορικής καταγραφής του πολιτισμικού, οικονομικού και αστικού παρελθόντος της περιοχής της Ιτέας;  Με τα στοιχεία δε τα οποία θα συγκεντρωθούν, να συζητήσουμε για την μορφή του Μουσείου το οποίο θέλουμε και μας πρέπει να ιδρύσουμε. Εάν δηλαδή θα πρέπει να είναι λαογραφικό, αρχαιολογικό, ναυτικό, βιομηχανικό, ιστορικό ή οτιδήποτε άλλο.

Το κενό αυτό κατά τα γραφόμενα στο Δελτίο Τύπου, θα καλύψει η διανομή ενός ερωτηματολογίου προς όλους τους έχοντες άποψη για την περιοχή μας, τα συμπεράσματα του οποίου θα είναι το επόμενο βήμα προς συζήτηση, για το υπό ίδρυση Μουσείο.
Γένοιτο.

*********************************************
                         
 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            ΙΤΕΑ 07/03/2016

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΤΕΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας του Δήμου Δελφών το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 η Ημερίδα -  Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μουσείο στην πόλη της Ιτέας».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Δημοτική Ενότητα Ιτέας .
Έναυσμα και σημαντικό εργαλείο για μας ήταν το βιβλίο του γιατρού Δ. Κολοβού με τίτλο «Η «φυσιογνωμία» της Ιτέας- Κίρρας, όπως διαμορφώθηκε στην ιστορική της διαδρομή».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με την ίδρυση  «Μουσείο πόλης» στην Ιτέα. Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και μετά το καλωσόρισμα της Αντιδημάρχου ΔΕ Ιτέας κ. Τριανταφυλλιάς Πιλάλα-Τσακίρη, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα και τη σημασία της ίδρυσης του μουσείου, ακολούθησαν αναλυτικές παρουσιάσεις από τον κ. Γ. Παναγιάρη σχετικά με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών με το ΤΕΙ Αθήνας ,τις κ.κ. Χρ. Κακούρου, Μ. Κανελλοπούλου, Β. Καρβέλα,Κ. Χαρακοπίδου :το Δίκτυο Μουσείων Δήμου Δελφών – Καταγραφή και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, πρόδρομες ενέργειες για τη δημιουργία του Δικτύου με βάση τα πρότυπα και τις προδιαγραφές για την πιστοποίηση Μουσείων, και τέλος η  κ. Μ. Μούλιου ,Μουσεία πόλεων στον 21ο αι. Βασικές αρχές και αξίες.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αμέριστη βοήθεια του και δεσμεύτηκε  προσωπικά, ως προς την υλοποίηση της ίδρυσης του  «Μουσείου πόλης» στην Ιτέα.
Με την λήξη των παρουσιάσεων ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή και του κοινού, από όπου προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις .
Τα αμέσως επόμενα βήματα είναι :
(Α) Η ολοκλήρωση της προαπαιτούμενης μουσειολογικής μελέτης από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της κ. Μ. Μούλιου.
(Β) Η ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών μελετών για το κτήριο, από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ.Δελφών .
(Γ) Η διανομή ερωτηματολόγιου σε όλους τους συλλόγους της πόλης της Ιτέας και στους πολίτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προκειμένου να καθοριστούν οι θεματικές ενότητες του μουσείου της πόλης της Ιτέας. 
                                                                             
Από την Δημοτική Ενότητα Ιτέας
Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη
Αντιδήμαρχος
Δ.Ε. Ιτέας
Δήμου Δελφών

2 σχόλια:

  1. Ο Φουσέκης γιά όσα μουσεία έφτιαξε ή ξεκίνησε, (Παπαλουκά, Δεσφίνας, Χρισσού, Καστριώτισσας, Μουσουνίτσας, οικία Πανουργιά, κτίριο παλαιού νοσοκομείου κλπ), πριν υλοποιηθούν και ξεκινήσουν δεν ακούγαμε τίποτα. Ετούτοι μόλις κάτι σκεφτούν αρχίζουν τις φανφάρες και τα δελτία τύπου χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και δεν σκέφτονται ότι ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Σαν την τραγική περίπτωση της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Που καλλιεργήθηκαν προσδοκίες με δελτία τύπου, φωτογραφίες, μεγαλοστομίες κλπ, ενώ στην πραγματικότητα η όλη συμμετοχή του Δήμου μας όπως αποδείχτηκε ήταν ανοργάνωτη,ασχεδίαστη, ασυντόνιστη και υπολλειματική. Νομίζουν ότι θα τους σώσει το facebook και το διαδίκτυο με τα δελτία τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν,να βαφτίζετε μουσείο, (για να μη πληρώνει κάπου αλλού ενοίκιο για τα σαμάρια του ο δεσμός),ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ιτέα, είσαστε για κλάματα.Αλλά ακόμα και αν θέλετε να στεγάσετε ένα σύλλογο,γιατί θα πρέπει να είναι ο δεσσμός? Και αν είναι ο Δεσμός γιατί θα πρέπει να έχει αυτό στολίδι? Δεν σας κάνει στου Μερκούρι,δεν σας κάνει στου Μακεδώνα,δεν σας κάνει κάπου στο Κυριακοπούλειο?!. Αυτό πρέπει να δώσετε στους συλλόγους και να πάει "ότι εμεινε από τη Δημαρχεία" στη παληά Κοινότητα.Οχι ΤΟ Μουσείο του @@@@@@@!ημαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή