Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

"Νεραντζιτιά"

Ευτυχώς! Υπάρχει ο Παναγιώτης... 
   Είναι η εποχή.  Και το ετήσιο φαινόμενο στην πόλη μας, επανα-λαμβάνεται.  Είναι η εποχή της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα, οι νεραντζιές οι οποίες καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των πεζοδρομίων της Ιτέας, αφ' ενός μεν να ανθίζουν προετοιμαζόμενες για την νέα καρποφορία τους, αφ' ετέρου δε, να αποβάλλουν τα ήδη υπάρχοντα επάνω τους νεράντζια, μιας και αυτός ο καρπός, δεν είναι ...περιζήτητος και δεν συλλέγεται από κανέναν.  Με λογική συνέπεια,
τον κατ' έτος πορτοκαλί διάκοσμο πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων, ο οποίος διάκοσμος μετατρέπεται σε ένα λασποειδές χαλί, μετά από την πολτοποίηση των νεραντζιών από οχήματα και πεζούς.
  Βεβαίως, πέραν της αισθητικής πλευράς του ζητήματος, υπάρχει και η υγειονομική, με τα πάσης φύσεως βλαβερά και μη έντομα, να κάνουν "πάρτυ" για όσον διάστημα σαπίζουν πεσμένα στο έδαφος τα νεράντζια. Χωρίς να συνυπολογίζουμε και τις μεταφορές οργανικών καταλοίπων από αδέσποτα και οικόσιτα ζώα.
Ακόμη και η ευχάριστη ευωδία των νέων ανθέων επάνω στα δένδρα, νοθεύεται από την όζουσα πεσμένη στο έδαφος και πολτοποιημένη ποσότητα των νεραντζιών.

  Το σύνολο των κατοίκων της Ιτέας με αρκετές όμως εξαιρέσεις, θεωρεί ότι η συλλογή και η απομάκρυνση των πεσμένων νεραντζιών, είναι υποχρέωση του Δήμου.  Ακόμη και αυτών τα οποία "κοσμούν" τις αυλόπορτές τους.  Και ναι μεν έχουν εν μέρει δίκιο, αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε όλοι μας να περάσει η Υπηρεσία Καθαριότητος του Δήμου, για να "παστρέψει" την είσοδο οικιών και επιχειρήσεων.  Όταν μάλιστα, τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, εφαρμόζονται και στις Υπηρεσίες του Δήμου.

  Την παρελθούσα Τρίτη 7-4-2020, εθεάθη ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητος της Δ.Ε. Ιτέας Παναγιώτης Καστανό-πουλος, μόνος του, να κλαδεύει νεραντζιές, να καθαρίζει πεζοδρόμια και οδοστρώματα από κλαριά και νεράντζια και με ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, να τα μεταφέρει σε δημοτικό χώρο, όπου θα ακολουθήσει η απομάκρυνσή τους, από επίσης υπηρεσιακό φορτηγό.  Επαναλαμβάνουμε : Μόνος του!

  Το δυστύχημα για την Ιτέα είναι, ότι ο Παναγιώτης, δεν έχει (εκ του Νόμου) την δυνατότητα, να ασχοληθεί και με την καθαριότητα του παραλιακού μετώπου της πόλεως.  Διότι ως γνωστόν, την επιχειρησιακή δράση και την διαχείριση του λιμένα (Ζώνη Λιμένα Ιτέας), τις έχει αποκλειστικά το Λιμενικό Ταμείο Νομού Φωκίδος.  Με γνωστά σε όλους μας τα αποτελέσματα.  Ειδικά στην καθαριότητα της "βιτρίνας" της πόλεως...


...από την Μαρίνα



16 σχόλια:

  1. Από τα πιο αξιόλογα άτομα που δουλεύουν στον δήμο. Και δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το να καθαριζει ΜΟΝΟΣ και την παραλια δεν ειναι λυση. ΟΛΙ μας πρέπει να προσέχουμε. Αυτή η εικόνα μας χαρακτηρίζει όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μπολιάσει ο καθένας μπροστά στο πεζοδρόμιο του τις νεραντζιές σε λεμονιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μην λέμε μόνο για ένα άτομο το οποίο έχει και τους υπόλοιπους υπαλλήλους μαζί αλλά να πούμε και ένα μπράβο στα άτομα της καθαριότητας που κάθε πρωί βρεξη χιονίσει αργίες περνούν τα σκουπίδια και έτσι έχουμε τους κάδους καθαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια! Ας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους κατοίκους. Ο καθένας μας πρέπει να είναι υπεύθυνος για το τομέα ευθύνης του.π.χ όταν το καλοκαίρι κάθεται στο πεζοδρόμιο με την καρέκλα του κάτω από την νερατζιά, λεμονιά και δροσίζεται είναι καλά? Πρέπει και να τα περιποιούμαστε...

      Διαγραφή
    2. το μεγαλυτερο μπραβο το θελουν τα παιδια στα σκουπιδια.που δουλευουν αργιες κυριακες γιορτες με βροχες χιονια και φυσικα ολο το προσωπικο που εχω στη δ.ε.ιτεας.

      Διαγραφή
  5. Μπράβο Παναγιώτη και στον Επίκουρο που σε αναφέρει. Υγεία και καλό Πάσχα.Ευτυχώς που δεν σε πήραν ακόμη από την Ιτέα. Πρέπει τουλάχιστον οι Τοπικοί Άρχοντες να προσέξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα έπρεπε να ενημερώσει ο δήμος εδώ και πολλά χρόνια πως τα εσπεριδοειδή δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη του ακίνητου που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο του αλλά σε όλη την κοινωνία γιατί πολλοί ηλικιωμένοι απειλούν και βρίζουν και είναι ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν αναλαβει ο Δημος το ποτισμα ,κλαδεμα και γενικα την φροντιδα των δεντρων...συμφωνω.

      Διαγραφή
  7. Ο Παναγιώτης είναι ενας άνθρωπος με ήθος και αξίες...οτι και να κάνει "κοιτάει" πάντα το καλό του συνολου και όχι μόνο το δικό του...Μπράβο Παναγιώτη!!! Μπράβο αρχηγέ μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας αναλαβει ο Δημος να μπολιασει τις νεραντζιες σε λεμονιες και πορτοκαλιες τα μισα να τα παιρνει ο ιδιοκτητης του σπιτιου και τα αλλα να τα εκμεταλλευεται ο Δημος .(μεχρι εξαγωγες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τινος υποχρεωση ειναι να κλαδευτουν- και περισσοτερο να "σηκωθουν" πιο ψηλα ολα τα δεντρα, 'αφου ουτε να παρκαρουν τα αυτοκινητα,με αποτελεσμα ολων των αυτοκινητων οι "ουρανοι" ναναι ξημενοι? γιατι δενειναι μονο οι νεραντζιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ο Παναγιώτης και ολο το συνεργείο που εργαζονται μαζι κανουν θαύματα, μονο συγχαρητήρια και καλα λόγια αξίζουν σε όλους τους. Να ειναι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο σε όλα τα συνεργεία της ΔΕ Ιτέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κος Καστανόπουλος εκτός από πρόθυμος ας μην ξεχνάμε ότι είναι ο προσωπάρχης και έχει σε σειρά όλο το συνεργείο του. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ αξίζουν σε όλο το προσωπικό. Υ.Γ. Η φωτογραφία από τη μαρίνα είναι περασμένης εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή