Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ''ΟΥΤΟΠΙΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ''



 Μια όμορφη ιδέα
Μια δράση των καιρών

  Έβρεχε.  Κι έκανε και κρύο.  Ενώ η υγρασία στην ατμόσφαιρα, σχεδόν απαγόρευε την έξοδο των ανθρώπων από τους τριγύρω κλειστούς χώρους.
Παρασκευή βραδάκι 4 Μαρτίου 2016 και στο παραλιακό τμήμα του καφενείου ''Πέτρα'', είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη χύτρα μαγειρικής μαζί με τα παρελκόμενά της κι ο άνθρωπος-ψυχή για αυτό το εγχείρημα, ήδη είχε πάρει την θέση του.  Άναψε την φωτιά, έβαλε τα υλικά στην χύτρα και άρχισε την διαδικασία παρασκευής φαγητού : Σπανακόρυζο με μαστίχα, από μια ξεχωριστή και σπάνια παραδοσιακή συνταγή.


  Λίγοι οι συγκεντρωθέντες σε εκείνο το σημείο.  Κι όσο η τέντα και τα διαφανή πλαστικά χωρίσματα να προσπαθούσαν για να απομονώσουν και να προστατέψουν τον χώρο από την βροχή, εν τούτοις το κρύο και η υγρασία, δεν επέτρεπαν την προσέλευση περισσοτέρων ανθρώπων.
  
   Ήταν η προγραμματισμένη για αυτήν την ημέρα στην Ιτέα, παρασκευή και δωρεάν διανομή φαγητού σε όσους θα ήθελαν να παρευρεθούν σε αυτήν την ανθρωπιστική εκδήλωση. Οργανωτές της οποίας ήσαν η ''ΟΥΤΟΠΙΑ'' και η Κίνηση Κοινωνική Κουζίνα ''Ο Άλλος Άνθρωπος''.  Μια πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδος ανθρώπων, οι οποίοι περιφέρονται γειτονιές των Αθηνών ως επί το πλείστον, παρασκευάζοντας φαγητό για δοκιμαζόμενες λόγω της κρίσεως, κοινωνικές ομάδες συνανθρώπων μας.   Εμπνευστής και ''ψυχή'' δε αυτών των δράσεων, είναι ο κος  Πολυχρονόπουλος, ο οποίος έχει αφιερωθεί σε αυτό το έργο από το 2011.

   Δεν υπάρχει χορηγία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση και εξάρτηση από οικονομικό πρόγραμμα για αυτές τις δράσεις.  Γίνονται με εθελοντική εργασία και με την συνεισφορά των πρώτων υλών για τα φαγητά, από τους προσερχόμενους σε αυτές τις συναντήσεις.  Δηλαδή, εάν αυτό το ''τραπέζωμα'' πραγματοποιηθεί σε μια λαϊκή αγορά (π.χ. του Αιγάλεω, όπου και συνηθίζεται να λαμβάνει χώρα αυτή η δράση), η προσφορά των πρώτων υλών από χορταρικά έως και κρέας γίνεται από τους πωλητές και τους περιοίκους, μαζί με ότι προτίθεται και προσφέρει ο καθένας σε τρόφιμα διαρκείας.  Ενώ αμέσως μετά από την παρασκευή του φαγητού, είναι όλοι καλεσμένοι για να συμφάγουν επί τόπου, μαζί με όσους λόγω αδυναμίας, σιτίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο.  Ολόκληρο δε το πλεόνασμα από τα προσφερθέντα, μοιράζεται σε οικογένειες και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις (δίκην κοινωνικού παντοπωλείου).

  Παρ' όλα ταύτα, η πρόσχαρη διάθεση των ολίγων ανθρώπων οι οποίοι ευρέθησαν εκεί εκείνο το βραδάκι, εζέστανε το περιβάλλον και ο χώρος κάτω από την βρεγμένη τέντα του καφενείου, έγινε χώρος εστιάσεως, με δωρεάν εξαιρετικό φαγητό και άφθονο θερμαντικό ...τσίπουρο (προσφορά παρόντος παραγωγού).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου