Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ : ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ Η ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ (άρθρο)


Μεταμφιεσμένες Επιδιώξεις
        Του Νίκου Δρόλαπα
Προϊόντος του χρόνου, απομακρυνόμαστε από τους κοινούς κώδικες συνεν- νόησης. Ο δημόσιος διάλογος δεν υπάρχει, ή γίνεται επιλεκτικά μεταξύ συμφωνούντων. Δεν ζούμε όλοι την ίδια αγωνία για το τόπο μας. Κι αυτό, γιατί όσοι καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα έχοντας θητεύσει στη μικροπολιτική, το πελατειακό σύστημα
και τη διαπλοκή κερδίζουν σήμερα και στον τομέα της υποκρισίας και των μεταμφιεσμένων επιδιώξεων. Τους ενδιαφέρει μόνο το «φαίνεσθαι» δίνοντας έντεχνα την εντύπωση ότι ενεργούν για το κοινό συμφέρον, -- το οποίο ποτέ δεν επέρχεται --, ενώ, αυτό που υποκρύπτεται είναι η ύπαρξη μιας συστημικής ομάδας με μοναδική επιδίωξη τη συντήρηση του εκλογικού της κύκλου με στόχο την εναλλαγή και ανακύκλωση στην τοπική εξουσία των ιδίων προσώπων, των ιδίων αντιλήψεων.
Έτσι, ο τόπος μας οδηγείται όλο και πιο χαμηλά. Η κάθε μέρα μοιάζει με τη προηγούμενη, με τα βήματά μας να γυρίζουν προς τα πίσω, τροφοδοτώντας με λάθη και απραξία την οπισθοδρόμηση. Δεν λέμε ποτέ καμιά αλήθεια για ότι μας συμβαίνει, δεν βγάζουμε συμπεράσματα, δεν αποδίδουμε ευθύνες όπου αναλογούν. Όλα είναι ανοιχτά και συγκεχυμένα. Ποτέ δεν απονέμεται η δικαιοσύνη της απόδειξης. Ποιος είχε δίκιο. Ποιος λέει το σωστό.
Περισσεύουν τα γενικότερα προβλήματα . Έτσι τα τοπικά γίνονται βαρύτερα και οι δημότες δεν αντέχουν να βλέπουν σε αργή κίνηση να καταρρέουν όσα θεωρούσαν ως αφετηρία. Οι Κοινωνικές δομές, με κορυφαίο ζήτημα το Νοσοκομείο αλλά και το κλειστό Γηροκομείο, ο Πολιτισμός με τα τρία κλειστά Μουσεία, η δικαιοσύνη και η ισονομία απέναντι στους Δημότες, ο Τουρισμός με μηδενικά αποτελέσματα, τα Οικονομικά, ένα τεράστιο χρέος να σκεπάζει το Δήμο και να μη μιλάει κανένας για το πώς και ποιοί το δημιούργησαν. Μόνο το πελατειακό σύστημα πάει καλά και ο χορός συνεχίζεται….
Αυτά δεν πρέπει να τα βλέπεις και κυρίως δεν πρέπει να τα λες, γίνεσαι εχθρός.
Μέρα με τη μέρα όλοι διαπιστώνουν ότι οι διοικούντες τον Δήμο Δελφών αποτυγχάνουν να επιλύσουν τα προβλήματα της περιοχής και αποδεικνύονται μικρότεροι των περιστάσεων. Δεν τολμούν ή δεν μπορούν. Για να πάρει ο τόπος μπροστά χρειάζεται δουλειά, έμπνευση, διορατικότητα και κυρίως επιδεξιότητες. Στοιχεία, που δεν διαθέτει απ΄ ότι φαίνεται η Δημοτική αρχή.
Όμως, από το να μη μπορούν, το ακόμη χειρότερο είναι να ενεργούν εν γνώσει τους ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος του Δήμου.
Ποια είναι η αξία του Συμφώνου ποιότητας που διαλαλούσε και υπέγραφε ο κ. Δήμαρχος και ποια είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους Δημότες ; Αυτό φαίνεται από μία ακολουθία γεγονότων που καταδεικνύει ότι Δήμος βουλιάζει ακόμη περισσότερο στα λασπόνερα.
Με ανακοίνωση του επί των οικονομικών Αντιδημάρχου κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου γνωστοποιείται προς τους εμπόρους και επαγγελματίες ότι η εξόφληση των οφειλών του Δήμου θα γίνεται μόνο με δικαστική απόφαση ! , δηλαδή, για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλει ο Δήμος θα πρέπει να καταφύγουν στα δικαστήρια , να ξοδέψουν ίσως περισσότερα από αυτά που πρέπει να εισπράξουν, να περιμένουν τη τελεσίδικη απόφαση ένα – δύο χρόνια και βλέπουμε.. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους, γιατί οι κολλητοί του συστήματος τα έχουν ήδη εισπράξει. Ο Δήμος λέει, ότι χρήματα για τους επαγγελματίες δεν έχει, θα έχει όμως για τους γνωστούς δικηγόρους στους οποίους θα αναθέσει τις υποθέσεις των επαγγελματιών που θα προσφύγουν. Δεν περνάει σχεδόν καμία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, υπό τον κ. Λ. Αναγνωστόπουλο, κάθε εβδομάδα που συνεδριάζει, χωρίς ανάθεση υποθέσεων σε γνωστούς Δικηγόρους, κατά σύμπτωση τους ίδιους κάθε φορά, αντί να συσταθεί στο Δήμο Νομική Υπηρεσία για να έχουν σημαντικό περιορισμό δαπανών..
Προ ημερών όμως σκάει απόφαση του Δήμου για εξωδικαστικό συμβιβασμό με γνωστό εργολάβο του περιβάλλοντος της Δημοτικής αρχής και διερωτάται κανείς, γιατί άραγε άλλοι πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα και άλλοι θα τα πάρουν με εξωδικαστικό συμβιβασμό ; Τι κρύβει το θέμα αυτό ; Ο εργολάβος κ. Γ. Σκοπελίτης κατασκεύασε ένα έργο δαπάνης 110.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Η χρηματοδότηση αυτή χάθηκε οριστικά επειδή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, απασχολημένη με τις απ΄ευθείας αναθέσεις έργων, παρέλειψε να στείλει για προσυμβατικό έλεγχο το ν φάκελο του έργου και τώρα θέλουν φορτώσουν στις πλάτες των δημοτών και αυτό το ποσό , αντί να γίνει καταλογισμός στους υπεύθυνους αιρετούς και υπαλλήλους . Ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος εισηγήθηκε ότι είναι προς όφελος του Δήμου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ώστε άμεσα να πληρωθεί το ποσό ! Πώς προθυμοποιείται να πληρώσει και μάλιστα άμεσα, την ώρα που λέει πως δεν έχει ; Μήπως έχει ; και ο Δήμος επικαλούμενος οικονομικές δυσχέρειες αφήνει απλήρωτους τους δημότες επαγγελματίες ; Και το ερώτημα είναι, γιατί διακόπτει ο Δήμος και δεν συνεχίζει τα ένδικα μέσα που του παρέχει ο νόμος ; ώστε να αποφανθούν τα δικαστήρια τελεσίδικα και να διαφανούν οι υπαιτιότητες που υπάρχουν αναμφίβολα, κερδίζοντας χρόνο προκειμένου να εξαντλήσει κάθε περίπτωση χρηματοδότησης του έργου από άλλο πρόγραμμα ή φορέα ; ώστε και οι Δημότες να μην επιβαρυνθούν με το υπέρογκο αυτό ποσό και ο εργολάβος να πάρει τα χρήματά του, αλλά και να πληρωθούν αυτοί που περιμένουν μέχρι και πέντε χρόνια απλήρωτοι ;
Είναι γνωστή η διαχείριση των οικονομικών που γίνεται στον Δήμο.
Είναι επίσης γνωστές και οι διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου. Τα λόγια όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις πράξεις. Άφησε να αποχωρήσουν τόσοι μηχανικοί από τον Δήμο, για να προσλάβει άλλους μηχανικούς ως ειδικούς συμβούλους. Δεν πρόλαβε να εκκενωθεί μία ακόμη θέση μηχανικού – ειδικού συμβούλου και έσπευσε να την καλύψει. Όχι με μηχανικό, αλλά με..Φιλόλογο, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής ! Τι σκοπό έχει η πρόσληψη αυτή ; Τι να την κάνει τη Φιλόλογο στον Δήμο ! Μήπως είναι και αυτή του κύκλου ; ή θέλει να προσδώσει λυρικό χαρακτήρα στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου με τα φουσκωμένα λόγια, χωρίς ουσία ;
Μήπως θα ήταν καλύτερα, αν όλοι οι διοικούντες τον Δήμο, αιρετοί και υψηλόμισθοι ειδικοί σύμβουλοι, γραμματείς και φαρισαίοι κατέβαζαν τα μολύβια τους και άφηναν τους υπαλλήλους να ενεργούν σύμφωνα με το καθήκον τους, χωρίς τις επιζήμιες παρεμβολές τους ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου