Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΒΡΟΧΗ


   (φωτο: Δημήτρης Μανδρέκας-Η Ιτέα μετά από βροχή) 
Προσμένοντας...

'' ...Με μια βροχή που δεν λέει να σταματήσει. Με το φώς του μεσημεριού νάναι λιγοστό, γκρί και θολό και τον ορίζοντα να φτάνει ίσα-ίσα και λίγο παραπίσω απ' τα νησάκια.
   Ψύχρανε. Κι ετούτες οι μέρες του Μάρτη, σα να θέλανε να βγάλουνε το άχτι, του ετοιμοθάνατου φετεινού Χειμώνα, που δεν πρόλαβε να χιονίσει πολύ,
που δεν μπόρεσε να εμποδίσει το λουλούδιασμα όλων των δέντρων και που δεν τα κατάφερε να κλείσει για μέρες τον κόσμο στα σπίτια του. Και εκεί που ξεψυχάει, έβαλε τα ανίσχυρα δυνατά του, για να χαλάσει τις γιορτές των Απόκρεω, ακόμα κι αν μένουνε 10 μέρες για τον ερχομό της Άνοιξης.

   Βροχούλα από βραδίς στην πόλη, με τον μονότονο ρυθμό της, νάχει περάσει το μεσημέρι κι αυτός να μη λέει να σταματήσει. Λές και είναι ορμηνεμένος να χαλάσει την όποια λίγη διάθεση μας έμεινε ετούτες τις χαλεπές μέρες κι αντί να μουντζουρωθούμε, αντί να πιαστούμε με τον χορό και τους ζουρνάδες, να καθόμαστε μέσα απ' τα τζάμια και να τηράμε τους κύκλους που κάνουν οι σταγόνες της βροχής, επάνω στις λίμνες και τα ρυάκια των δρόμων.

   Σαββάτο της Αποκριάς σήμερα. Κι ήταν μα δεν είναι πιά, ώρες αναμονής κι ετοιμασίας για την απογευματινή και την βραδινή έξοδο, στην παραλία, στα μαγαζιά και στα μπαράκια. Κι αν συνεχίσει για καμιά 2-3 ώρες ετούτη η μουρτζούφλα του καιρού, τότε οι φετεινές Απόκριες, θα θυμίζουνε παραμονές Χριστουγέννων. Κι αυτές ληψές, μιας και λείπει το χρώμα, ο διάκοσμος και οι μουσικές. Σάμπως και τώρα, το ίδιο δεν γίνεται; Με τα παιδιά να προσδοκάνε μια στολή, με τους μεγάλους να μετράνε με τις κάρτες το κέφι τους και με τον Δήμο να περιμένει από τους εθελοντές να δώσουν χρώμα Αποκριάτικο στα χωριά του.

  Μουντάδα, υγρασία και βροχούλα. Με την χαμηλή συννεφιά νάχει θρονιαστεί για τα καλά απάνω και τριγύρω απ' την πόλη και ίσα που να διακρίνεται το Χρισσό, ο δρόμος για την Δεσφίνα κι ο δρόμος για το Γαλαξείδι απ' τα δυτικά.
 
  Σαββάτο απομεσήμερο, παραμονή της Τυρινής, με την Ιτέα να προσδοκά και να ελπίζει, να γίνει το κέντρο του Νομού με το Καρναβάλι της στο Λιμάνι...''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου