Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Cine Itea : Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 11/11/2016 
στις 9μμ
Σάββατο 12/11/2016 
στις 7μμ

«Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ» 
του Τζούλιο Ρικιαρέλι

Ανάμεσα στις 9 Υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016
Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2015

Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=o9_DHLmELrs


Το Σάββατο 12/11 μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο συντοπίτης μας Δημήτρης Παλούκης, νομικός και φιλόλογος.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιόλογη ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που ταξίδεψε στα φεστιβάλ του κόσμου, βραβεύτηκε, εντυπωσίασε το κοινό όπου προβλήθηκε (στην Αθήνα πήρε το Βραβείο Κοινού) και υποβλήθηκε επίσημα ως η πρόταση της Γερμανίας για τα Όσκαρ 2016 (έφτασε στις τελικές 9 ταινίες).
Ένα δυνατό πολιτικό-δικαστικό θρίλερ, στα χνάρια της κλασσικής πια ταινίας του Κ. Γαβρά «Ζ», χωρίς όμως να λείπει και η ερωτική ιστορία του νεαρού πρωταγωνιστή.

 ΥΠΟΘΕΣΗ
Γερμανία 1958: Κλίμα ευφορίας, ανοικοδόμηση και ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη. Ο κόσμος διασκεδάζει, χαίρεται και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον.
Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε θέλει να μάθει. Πρώην μέλη των Ες Ες είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, που αρνούνται τα γεγονότα θεωρώντας  ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων.
Ένας νεαρός και φέρελπις εισαγγελέας αφυπνίζεται από έναν μάχιμο δημοσιογράφο και βασιζόμενοι σε μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος με την στήριξη μόνο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Φριτς Μπάουερ θα ξεκινήσουν μία αποστολή κάθαρσης που θα οδηγήσει στην «Υπόθεση Άουσβιτς» και τις δίκες της Φρανκφούρτης του 1963 φέρνοντας μια ολόκληρη χώρα αντιμέτωπη με το πιο σκοτεινό παρελθόν της.
Μια ταινία διαχρονική, με εξαιρετικό σενάριο και πολύ καλό καστ ηθοποιών με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Φέλινγκ («Homeland», «Άδωξοι Μπάσταρδοι») που υποδύεται έξοχα τον νεαρό και ανυποψίαστο στην αρχή εισαγγελέα. Η θαυμάσια φωτογραφία υποστηρίζει την προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής και κάνει ευχάριστη την παρακολούθηση της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου