Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Κούρεμα
πρίν                              μετά

   Ένα ακόμη επεισόδιο στην δύσκολη ιστορία της προσβολής των Φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι, είχαμε το θλιβερό προνόμιο να παρακολουθήσουμε, όσοι κατοικούμε σε αυτήν την πόλη. Εδώ και δύο ημέρες, συνεργεία του Δήμου Δελφών και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φωκίδος, με την καθοδήγηση των εμπλεκομένων Υπηρεσιών του Δήμου και της Π.Ε., επραγματοποίησαν την ελάφρυνση (κούρεμα) των υγιών δένδρων και την κοπή των ολοσχερώς προσβεβλημένων από αυτό το σκαθάρι-φονιά. 
 Επί δυο ημέρες, όλοι οι Φοίνικες οι ευρισκόμενοι εντός κοινοχρήστων χώρων της Ιτέας, εδέχθησαν τις φροντίδες και τις περιποιήσεις όλων όσων είχαν γνώση και ανάμιξη σε αυτή την δοκιμασία αυτών των όμορφων δένδρων. Εγέμισαν δε με κομμένες φοινικόκλαρες η Άστιγγος, το Ηρώον, η παραλιακή λεωφόρος και τόσοι άλλοι δρόμοι και πλατείες, σε αυτήν την τελευταία προσπάθεια προστασίας των δένδρων, ενέργειες οι οποίες όμως έγιναν υπό την επίβλεψη ειδικών και αρμοδίων.

  Και ενώ οι πάντες από πλευράς Θεσμών και Υπηρεσιών ήσαν παρόντες και ενεργοί σε αυτή την επιχείρηση, εν τούτοις, ο Διαχειριστής και υπόλογος για την κατάσταση των Φοινίκων στο παραλιακό μέτωπο της Ιτέας, ήταν απών.
 Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, στην εποπτεία και διαχείριση του οποίου υπάγονται όλοι οι παράλιοι χώροι, μαζί με δένδρα, παρτέρια και αιγιαλό, απουσίαζε από όλον αυτόν τον αγώνα, όπως ήταν απόν και από την αρχή του, προ 2-3 ετών. 
 Είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας, ότι την αδυναμία του για συμμετοχή στην καταπολέμηση του σκαθαριού στους Φοίνικες της παραλίας, την είχε καλύψει μερικώς και εκ των υστέρων, η αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω της Περιφερείας. Για αυτό και η πρόσφατη ενεργός δράση της Π.Ε. Φωκίδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πέραν από αποτελεσματική, τουλάχιστον καταδεικτική, του με ποιόν έχει ‘’μπλέξει’’ η Ιτέα. Από ποιόν περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό, να ασχοληθεί με τα προβλήματα και με την ανάπτυξη του λιμένα μας.

Διότι ως γνωστόν, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος, ειδικά τον τελευταίον καιρό, ασχολείται με τις ‘’τιμωρίες’’ των παραλιακών καταστημάτων και την ‘’τακτο- ποίηση’’ της επικυριαρχίας της γνωστής εταιρείας στην περιοχή. Με τίποτε άλλο.

Αλλά για την δεδηλωμένη και αγαστή ‘’συνεργασία’’ Λιμενικού Ταμείου με την εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε., θα επανέλθουμε λίαν συντόμως.

Προς το παρόν, ας αρκεσθούμε στο Δελτίο Τύπου του αντιπριφερειάρχη.


*******************************************

Άμφισσα 03-11-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Π.Ε. Φωκίδας σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών, ολοκλήρωσε την εξυγίανση των προσβεβλημένων από το «σκαθάρι» φοινικόδεντρων, τόσο εντός της χερσαίας ζώνης όσο και εντός των οικισμών της Ιτέας - Κίρρας.
Η προσπάθεια εξυγίανσης των φοινικόδεντρων από την Π.Ε. Φωκίδας, εντός της χερσαίας ζώνης, υπήρξε συστηματική και επαναλαμβανόμενη καθ΄όλη τη θερινή περίοδο, με την εφαρμογή κατάλληλου κλαδέματος και παράλληλα «ψεκασμών καλύψεως» με φυτοπροστατευτικό προϊόν, στο σύνολο του πληθυσμού των φοινικόδεντρων. Σε συνάρτηση με την αντίστοιχη προσπάθεια εξυγίανσης που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Δελφών, στους δημόσιους χώρους της υπόλοιπης έκτασης των οικισμών Ιτέας – Κίρρας, το φαινόμενο περιορίστηκε με αποτέλεσμα να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των φοινικόδεντρων.
Μετά την κοινή σύσκεψη Δήμου και Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στις 25/10/2016 στα γραφεία της Π.Ε. Φωκίδας, έγινε ο απολογισμός των δράσεων, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος, ο προγραμματισμός της απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δένδρων, καθώς και προτάθηκε σχέδιο παρακολούθησης της μελλοντικής πορείας των φοινίκων.
Τις επόμενες μέρες ακολούθησε, πλήρως συντονισμένα, τόσο από τις υπηρεσίες Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής μας Ενότητας όσο και από το Αυτοτελές Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας & Κτηνοτροφίας του Δήμου Δελφών η κοπή και η υγειονομική απομάκρυνση των προσβεβλημένων φοινίκων της Ιτέας – Κίρρας, όπου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΚΑΤΣΑΓΟΥΝΟΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου