Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ Κ.Α.Σ., ΤΟ Γ.Π.Σ. ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (ευφάνταστο μυθιστόρημα)

       (Τισιάνο : Η Αφροδίτη στον καθρέπτη)
Παρανοώντας
και Φιλολογώντας

   Κάτι δεν πάει καλά με τον Δήμαρχο. Κάτι τον εμποδίζει ώστε να μην έχει την ικανότητα να περιγράφει γεγονότα και περιστατικά όπως έχουν γίνει και στην θέση αυτών, να δημιουργεί μόνος του και να εξιστορεί μια πλαστή πραγματικότητα.
Με το παρακάτω αναδημοσιευόμενο Δελτίο Τύπου, με το οποίο υποτίθεται ότι μας ενημερώνει για την τύχη του Γ.Π.Σ. Ιτέας-Κίρρας κατά την εχθεσινή συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. για αυτό το θέμα,, μας αναφέρει 3 σημεία από την μη δημοσιοποιηθείσα ακόμη απόφαση (κατά την άποψή του θετικά για την Ιτέα), τα οποία “κατέκτησε” μετά από “επίμονη προσπάθεια”.

Αναγράφεται λοιπόν στο Δελτίο Τύπου του Γραφείο Τύπου του Δημάρχου :

**************
Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τόσο η αναλυτική και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης που επιλέξαμε, όσο και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, επέφεραν πολύ σημαντικές βελτιώσεις στους γενικούς αλλά και στους ειδικούς όρους του Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας, το οποίο χάρη στην επίμονη αυτή προσπάθεια έχει καταστεί πολύ πιο λειτουργικό και υλοποιήσιμο απ΄ ότι θα ήταν αν δεν είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη διαδικασία.”
******************

 -  Επέλεξε αναλυτική και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης για το Γ.Π.Σ. της Ιτέας ο Δήμαρχος και εμείς εδώ δεν το “πήραμε είδηση;...”
-   Ενώ η διαδικασία διαβούλευσης προβλέπεται εκ του Νόμου κατά την παρουσίαση του Α’ Κεφαλαίου και του Β1 σταδίου της Μελέτης για το Γ.Π.Σ., την “επέλεξε” ο Δήμαρχος;...
-  Αναλυτική και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης εννοεί ο Δήμαρχος, τις “μάχες” οι οποίες εδόθησαν από τους κατοίκους της Ιτέας, (απόντος αυτού) εναντίον του αρχικού εκτρώματος το οποίο επαρουσίασαν οι Μελετητές στην πρώτη και στην δευτέρα παρουσίασή του;...
-  Μήπως ήταν αυτός ο οποίος εναντιώθηκε στον τότε Δήμαρχο Φουσέκη, για την μεθοδολογία του σε συνεργασία με τους Μελετητές, για την αμέλειά τους να “ξεχάσουν” ότι η Ιτέα έχει λιμάνι, ότι Γ.Π.Σ. δεν υπάρχει χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη ; Ότι οι γειτονιές της πόλεως πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους και όχι να διχοτομούνται;...
-  Μήπως επήρε μέρος ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στις υποτιθέμενες διαβουλεύσεις εντός του Συμβουλίου, όπου “αυθαίρετα” και αυθόρμητα κάτοικοι της Ιτέας ζητούσαν να ακουσθούν οι απόψεις τους από τους παρόντες Μελετητές;...
-  Μήπως σε εκείνο το “φιάσκο” στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας και στην συνέχεια μετά από μήνες στην αίθουσα εκδηλώσεων στο “Κυριακοπούλειο”, όπου οι Μελετητές δεν ήξεραν το τι να απαντήσουν για τις από ανόητες έως πονηρές προτάσεις τους, αλλά αναγκάσθηκαν να δεχθούν για δεύτερη φορά την υποβολή ενστάσεων, μήπως ήταν εκεί ο Δήμαρχος επιβάλλοντας την “δική” του διαβούλευση;...
-  Μήπως ο Δήμαρχος, είχε διατυπώσει δημοσίως την άποψή του για την ΒΙ.ΠΕ., για το Ιππόδρομο, για τον νέον Περιφερειακό, για τους Γαλλικούς Μώλους, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους χώρους αναψυχής δίπλα στο “Λαρνάκι”, για όλα αυτά τα “αγκάθια” στο Γ.Π.Σ της Ιτέας και εμείς δεν το ξέρουμε;...
-  Μήπως τελικά θα έπρεπε ο λαλίστατος (τώρα) και ενθουσιασμένος με την απόφαση του Κ.Α.Σ. Δήμαρχος, να είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους της Ιτέας, έστω και με ένα Δελτίο Τύπου, για το ποιές ενστάσεις τους είχαν ενσωματωθεί στην Μελέτη για το Γ.Π.Σ. της πόλεως, μιας και την είχε παραλάβει, πριν αυτή να παραδοθεί στο Κ.Α.Σ.;...

Δήμαρχε, οι τριγύρω σου “κονδυλοφόροι”, δεν δημιουργούν το “έργο” σου. Αυτό, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι και όχι λόγοις ένεκα.

Και κάποια επαφή με την πραγματικότητα, εκτός από την σεμνότητα, έχει ανάγκη και την από μικροφώνου ...απομάκρυνση. 
Και όπως έλεγε ο τεράστιος παππούς μας ο Επίκουρος, “Λάθε Βιώσας” Δήμαρχε. Δηλαδή, ζήσε με τον τρόπο σου, αλλά μείνε μακριά από τους προβολείς.  Δήμαρχε...


***************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   ΑΜΦΙΣΣΑ, 09.11.2016
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 93/2016

ΘΕΜΑ: “Ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. για το Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας ”.

Χθες το βράδυ συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας- Κίρρας. Μετά από μια πάρα πολύ συντονισμένη προσπάθεια πολλών μηνών και σε καλή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, καθώς και τις σχετικές Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πετύχαμε την έγκριση από το Κ.Α.Σ. του σχεδίου, με την αποδοχή των περισσότερων και σημαντικότερων από τους στόχους που είχαμε θέσει.

Με βάση τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.:
1) Για πρώτη φορά μετά από τριάντα περίπου χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Ιτέας σε αρκετές ζώνες μπορεί να οικοδομήσει με αρτιότητες δέκα στρεμμάτων ή τεσσάρων στρεμμάτων, δίνοντας την δυνατότητα και για την λειτουργία παραγωγικών δραστηριοτήτων πολύ σημαντικών για την τοπική μας οικονομία (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, μελισσοκομεία κλπ).
2) Διασφαλίστηκαν ζώνες ανάπτυξης τουρισμού με τους πιο ευνοϊκούς όρους που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν για την υπόλοιπη χώρα.
3) Έγιναν δεκτές βασικές επιλογές αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Ιτέα, όπως ο μελλοντικός περιμετρικός της δρόμος.

Οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τόσο η αναλυτική και ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης που επιλέξαμε, όσο και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, επέφεραν πολύ σημαντικές βελτιώσεις στους γενικούς αλλά και στους ειδικούς όρους του Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας, το οποίο χάρη στην επίμονη αυτή προσπάθεια έχει καταστεί πολύ πιο λειτουργικό και υλοποιήσιμο απ΄ ότι θα ήταν αν δεν είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στο θέμα της ΒΙ.ΠΕ. Ιτέας, το Κ.Α.Σ. υιοθέτησε τη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας καθώς και του παριστάμενου στη χθεσινή συνεδρίαση Καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Πάνου Βαλαβάνη, περί ανάγκης προστασίας του χώρου όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο αρχαίος Ιππόδρομος, χωρίς να βλάπτονται τα συμφέροντα των υφισταμένων επιχειρήσεων.

Επίσης, έγινε εν τέλει δεκτή και η άποψή μας για το μη υποχρεωτικό της συνεξέτασης του θέματος του Γ.Π.Σ. Ιτέας- Κίρρας με το θέμα των χρήσεων γης στη Β’ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου. Έτσι, μολονότι ο Δήμος μας παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση, το Κ.Α.Σ. έκρινε ότι το θέμα των χρήσεων γης στη Β’ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου δεν είναι ακόμη ώριμο και ανέβαλε τη συζήτησή του.

Εν κατακλείδι, κρίνουμε ότι η επίπονη διαδικασία που ακολουθήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατέληξε κατά μείζονα λόγο στη διασφάλιση των συμφερόντων της περιοχής μας και στην έγκριση από το Κ.Α.Σ. ενός Γ.Π.Σ. που συνδυάζει ουσιαστικά την προστασία του πολιτιστικού αγαθού «δελφικό τοπίο» με την παροχή αναπτυξιακών δυνατοτήτων που για πρώτη φορά απελευθερώνονται έπειτα από δεκαετίες.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. μπραβο δημαρχε..με αψογες δημοκρατικες διαδικασιες, πετυχες το καλυτερο δυνατο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή