Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΑΙΩΝΩΝ ΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (μεταφορά αρχαίου τάφου)


Η όμορφη Κορίνθια

   Κατά την διάρκεια των χωματουργικών εργασιών για την διαπλάτυνση της Ολυμπίας οδού (εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών) στο ύψος της Κορίνθου, υπήρξαν αποκαλύψεις αρχαιοτήτων και λογικά παρενέβη με ανασκαφικό πλέον έργο και ρυθμούς, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κορίνθου. Τα δε ευρήματα χρονολογούνται, από την κλασσική, την ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή.
   Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως και έναν κιβωτιόσχημο τάφο, ο οποίος ερευνάται εδώ και 12 μήνες περίπου από τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Κορινθίας, η κατάσταση του οποίου είναι πολύ καλή, με περιεχόμενο εξόχως σημαντικό και με την λεπτομερή εξέτασή του καθώς και την συντήρησή του, να είναι πλέον επιτακτικές. Ήδη έχει εξακριβωθεί ότι έχει κατασκευασθεί κατά τα τέλη του 3ου μ.χ. αιώνος και ήταν η τελευταία “κατοικία” μιάς όμορφης νεαράς κυρίας, από την υπό Ρωμαϊκή κατοχή τότε, Κόρινθο.


  Αυτό όμως, αυτού του είδους οι εργασίες δηλαδή, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν στον χώρο του εργοταξίου. Για αυτό και απεφασίσθει, η αποκόλληση του ταφικού μνημείου από τον αρχικό χώρο εγκαταστάσεώς του και η μεταφορά του στο Μουσείο και τα εργαστήρια του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Κορίνθου. Επιχείρηση άκρως παράτολμη, όσον και επιβεβλημένη. Έπρεπε δε να μεταφερθεί αυτούσιο και χωρίς ζημιές λόγω της μεταφοράς του.
   Το συνολικό βάρος του προς μεταφορά μνημείου, υπελογίσθη στους 80 τόνους, ενώ η μαρμάρινη σκάλα εισόδου σε αυτό (η οποία διαμελίσθη και μετεφέρθη κομματιαστά) είχε βάρος πάνω από 20 τόνους. Έπρεπε δηλαδή, ο κιβωτιόσχημος τάφος των 57 τόνων, να μεταφερθεί αυτούσιος και με μια μεταφορά.

  Το σχέδιο το οποίο ετέθη σε εφαρμογή και εστέφθη υπό πλήρους επιτυχίας προ ολίγων ημερών, ήταν να αποξενωθεί ο τάφος από τα περιστοιχίζοντα αυτόν εδάφη, να παραμείνει ορθός και κάτω από το δάπεδό του να περαστούν σιδηροσωλήνες μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίες μαζί με ένα στρώμα τσιμέντου, θα αποτελούσαν την βάση στηρίξεως, του προς μεταφορά τάφου. Έτσι και έγινε.

  Με την περαίωση αυτών των εργασιών, ειδικός γερανός ανασήκωσε με πολύ προσοχή το μνημείο από το έδαφος και το ετοποθέτησε στην πλατφόρμα ενός ειδικού για αυτές τις περιπτώσεις φορτηγού αυτοκινήτου. Μετά από την ασφάλισή του επί του αυτοκινήτου, “εταξείδεψε” με ασφάλεια έως την αυλή του Μουσείου της αρχαίας Κορίνθου, όπου και ετοποθετήθη επίσης ασφαλώς.  Και πλέον, αυτό το “σπίτι” της όμορφης Κορίνθιας, είναι στην διάθεση των ειδικών για να το ερευνήσουν και να αποκαλύψουν τα τυχόντα μυστικά του.

  Την όλη επιχείρηση, από την ελευθέρωση του τάφου, την ανύψωσή του, την μεταφορά του και την τοποθέτησή του στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, επαρακολουθούσαν πλήθος ανθρώπων της Αρχαιολογίας, τεχνικοί, άνθρωποι των μεταφορών και απλοί πολίτες και το χειροκρότημα όλων στην κάθε επιτυχή περαίωση των σταδίων της μεταφοράς, ήταν αυθόρμητο και συγχαρητήριο. Ταυτόχρονα όμως ήταν και εκδήλωση ανακουφίσεως από αυτό το “εθνικό και ιστορικό” βάρος, το οποίο με τόσον αποτελεσματικό τρόπο διαχειρίστηκαν και έφεραν εις πέρας όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Ανύψωση

Τοποθέτηση

Μεταφορά

Εναπόθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου