Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ : ΤΟ "ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ" ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΩΚΙΔΟΣ


Ο ‘’Δωρητής’’ και ο ‘’Βαστάζος’’...

   Όταν ολόκληρη (σχεδόν) η Ιτέα ‘’κοιμάται’’, υπάρχει κάποιος (κάποιοι) ο οποίος ξενυκτά και αγωνιά για την τύχη της. 
 Όταν ολόκληρη (σχεδόν) η Ιτέα έχει παραδοθεί στην κακή της μοίρα και έχει αποδεχθεί την αναπτυξιακή της ήττα, υπάρχει κάποιος (κάποιοι), ο οποίος με σχέδιο, στρατηγική και με λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις και ενέργειες, εξασφαλίζει το μέλλον της πόλεως και την ανάδειξή της στο οικονομικό και τουριστικό στερέωμα της Φωκίδος, της Στερεάς και της Ελλάδος ολόκληρης. Να μην αναφέρουμε και της Μεσογείου...

   Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Ιτέα, η πόλη μας, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια  παραλιακή οδός, με πέντε παραλλήλους.  Δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα προστατευμένο και ηλιόλουστο λιμάνι, με έναν λιμενοβραχίονα και με μια μισο-εγκαταλελειμμένη Μαρίνα. Και λογικά, όπως και ιστορικά έχει αποδειχθεί, η δημιουργία, η εξάπλωση, η ανάπτυξη και η ακμή της πόλεως, έχει προέλθει από την επαφή της με την θάλασσα. Από το λιμάνι και την κίνησή του και μόνον απ’ αυτό.

   Συνεπώς, η οποιαδήποτε δράση θα ήταν καλή για την ανάπτυξη της πόλεως, θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από την ανάπτυξη του λιμένα της.
Ένεκα λοιπόν του λόγου, του ότι ολόκληρη (σχεδόν) η Ιτέα "κοιμάται", κάποιος (κάποιοι) "καλοθελητής" ανέλαβε να "σπρώξει" την τύχη της προς την "σωστή" κατεύθυνση. Και αυτός ο εθελοντής-"καλοθελητής", δεν είναι άλλος παρά, το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος. Του οποίου οι δράσεις και πρωτοβουλίες των τελευταίων 5 (πέντε) ετών, έχουν στιγματίσει (χαρακώσει καλύτερα...) την ανυπαρξία επενδυτικών σχεδίων και τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλεως.
Έχουμε δε την "τιμή", την τελευταία τριετία, να παρακολουθούμε το καταστρεπτικό έργο σε βάρος της Ιτέας, του νυν προέδρου του, ο οποίος ανερυθρίαστα επιτελεί το "καθήκον" του, εναντίον της πόλεως. Από την άρνηση υποβολής Μελέτης (Master Plan) στο Υπουργείο με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις για τον λιμένα, από τις παραχωρήσεις αιγιαλού και χερσαίας ζώνης έναντι ευτελούς ενοικίου, από την εξαφάνιση της βιτρίνας της πόλεως, το "Μαϊάμι", από την ηθελημένη εγκατάλειψη των Φοινίκων της παραλίας καθώς και όλης της βλαστήσεως στο παραλιακό μέτωπο, έως και την πρόσφατη "δράση" του, στην απειλή κατεδαφίσεως των κατασκευών των καταστημάτων στην παραλιακή ζώνη.

Να σημειώσουμε ότι :
-   Σε όσα καταστήματα έχουν από ετών κατασκευές-στέγαστρα στην παραλία, δεν τους παραχώρησε φέτος όπως συνηθίζεται έναντι ενοικίου τον στεγασμένο χώρο τον οποίον καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, απειλώντας ακόμη και με την κατεδάφισή των κατασκευών, με δικά του μέσα.
-   Εκτελεστικό όργανο για την υλοποίηση αυτής της απειλής, είναι το Λιμεναρχείο Ιτέας. Ο Λιμενάρχης όμως, είναι και μέλος της Λιμενικής Επιτροπής.

  Το θεάρεστο έργο όμως του Λιμενικού Ταμείου για το καλόν της πόλεως βεβαίως βεβαίως, συνεχίζεται και η τελευταία πράξη του, είναι αυτό το οποίο κοινώς ονομάζουμε, "όλα τα λεφτά!...".  Ήτοι :
-  Στις 20-9-2016 κατέθεσε στο Λιμενικό Ταμείο η εταιρεία "Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε." μια αίτηση, για την αποδοχή δωρεάς μιας Μελέτης, αντικείμενο της οποίας είναι η "Γεωτεχνική Περιβαλλοντική Τεχνική Αναβάθμιση Λιμένα Ιτέας".
-  Την επομένη ημέρα 21-9-2016, συγκαλείται εκτάκτως από τον πρόεδρο η Λιμενική Επιτροπή, η οποία πεπεισμένη από τον πρόεδρό της, ομόφωνα απεφάσισε την αποδοχή της δωρεάς.
-  Τις επόμενες ημέρες, επιστολή-αίτημα του Λιμενικού Ταμείου, καταφθάνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος (όπου υπάγεται το Ταμείο), με θέμα την έγκριση της αποδοχής.
Και όντως σε χρόνο “dt”, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενέκρινε το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου.

  Η σπουδή και η ταχύτητα της όλης διαδικασίας, είναι πρωτόγνωρες για το Λιμενικό Ταμείο, εάν σκεφθεί κανείς ότι για την αποβολή από το "Μαϊάμι" του προηγουμένου ενοικιαστή, επί μήνες ο πρόεδρος, δεν εύρισκε χρόνο για να πάρει και για να υλοποιήσει την σχετική απόφαση εξώσεως!... Το ίδιο και με την νέα δημοπράτηση του Κέντρου, όπου οι διαδικασίες (!...) έχουν ήδη στερήσει από τον πλειοδότη μια θερινή περίοδο και η πόλη απέκτησε χωματερή στην θέση της βιτρίνας της.

Το τι θα προβλέπει η Μελέτη, δεν γνωρίζουμε.
Γνωρίζουμε όμως ότι το “Master Plan” για το λιμάνι μας, το οποίο ήταν υποχρεωμένο να συντάξει προ 3ετίας το Λιμενικό Ταμείο, δεν το έκανε. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ταμείου, προφασιζόμενος οικονομική αδυναμία για την πληρωμή εκπονήσεως αυτής της Μελέτης, ομολόγησε ότι η "εταιρεία", μετά από την ανανέωση της παραχωρήσεως του αιγιαλού και της χερσαίας ζώνης στο “Λαρνάκι”, θα του έκανε “δώρο” το κόστος μιας νέας Μελέτης!.... Εάν ανανέωνε την παραχώρηση φυσικά... 
 Τα υπόλοιπα τα οποία διέδιδε ο πρόεδρος, περί δήθεν αθετήσεως της υποσχέσεως της σχετικής με την μελέτη χρηματοδοτήσεως από το ίδιο το Υπουργείο, μάλλον επίστευε ότι οι ακούοντες, τον ...επίστευαν!  Τέτοιος αυτάρεσκος γιγαντισμός...

Παραθέτουμε την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, παροτρύνοντας τους Ιτιώτες : Κοιμηθείτε εσείς και η τύχη σας, δουλεύει (ή σας δουλεύει).


**************************************



Και βεβαίως, η έγκριση



7 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;;;
    ΚΙ Ο ΓΙΟΓΑΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ;;;
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ MASTER PLAN ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΟΣΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙ ΜΑΓΑΖΙΩΝ, ΜΑΙΑΜΙ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΤΕ ?
    ΠΙΟ ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιός τα "μπέρδεψε"; Αυτός ο οποίος δεν έστειλε Master Plan για το Λιμάνι, αλλά δεν έστειλε ούτε ένα υπόμνημα για τον άδικο χαρακτηρισμό του Λιμένα ως ενδεδειγμένου για χύδην φορτία, ενώ αρνιόταν ακόμη και να ποτίσει τα δένδρα και το πράσινο στην παραλιακή ζώνη;
      Ποιός τα έχει "μπερδεμένα"; Οι Καταστηματάρχες οι οποίοι έλαβαν τις προειδοποιητικές επιστολές για τις κατεδαφίσεις και αρνούνται να πληρώσουν ενοίκιο για τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία εδώ και ενα έτος;
      Ή μήπως αυτός ο οποίος αναγκάσθηκε να δανεισθεί για να πληρώσει τα απλήρωτα ενοίκια στο "Μαϊάμι", ενώ επί ένα έτος, επιτρεπόταν η λειτουργία του κέντρου χωρίς σύμβαση και χωρίς ενοίκιο;
      Μήπως θα έπρεπε να σας ρωτήσουμε για νιοστή φορά κύριε πρόεδρε;
      Μήπως θα πρέπει να αναφέρουμε και άλλα περιστατικά και συναντήσεις για να ''μπερδέψουμε'' και άλλο την κατάσταση;

      Διαγραφή
  3. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ :
    1. ΤΟ MASTER PLAN ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΝΑΔΟΧΟΣ, ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ .... ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΕΚ. ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ MASTER PLAN ΠΟΥ ?
    2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ : ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ (ΧΥΔΥΝ ΦΟΡΤΙΑ) ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ?
    3. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Λ.Τ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΡΓΗΣΕ ΠΕΡΥΣΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ 7 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Λ.Τ. (ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΡΙΣΤΕΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ)
    4. ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ 1/2 ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚ. 8321/2012. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ......
    5. ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΙΑΜΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ Λ.Τ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.

    ΕΠΙΜΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ. ΑΝ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ Ή ΟΤΙ ΤΟ MASTER PLAN ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ Ή ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ (ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν.4412/16 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ - ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΑΝΕΛΗΝΙΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ 08/08/16) ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ (ΠΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΔΕ), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.
    ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ .... (ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο μεταξύ η πλαζ των φοινίκων συνεχίζει να καταστρέφεται. Ένας ακόμα φοίνικας ξεράθηκε στη νότια πλευρά του πεζόδρομου ενώ εκείνος που κόπηκε λίγα μέτρα πιο πέρα αφέθηκε εκεί για να τροφοδοτεί με σκαθάρια την περιοχή.
    Επίσης άλλος ένας στη νότια πλευρά του Base έχει "αποκεφαλιστεί" αλλά το συνεργείο που πέρασε και έκοψε τον άλλο στη βόρεια πλευρά δεν τον πείραξε αν και είχε ήδη πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή