Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Cine Itea : "Η ΕΛΙΑ"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 25/11/2016 
στις 9μμ
Σάββατο 26/11/2016 στις 7μμ

«Η Ελιά» (2016) 
της  Ιθίαρ Μπογιαΐν

Δεν θα μπορούσε να μην προβληθεί και στην περιοχή μας η ισπανική ταινία«Η ΕΛΙΑ» σε σενάριο του Πολ Λάβερτι, μόνιμου σεναριογράφου του Κεν Λόουτς.Μια τρυφερή, ανθρώπινη ταινία που αναζητά απαντήσεις ποντάροντας στη μαχητικότητα μιας νέας γυναίκας.
Το trailerτης ταινίας:
ΥΠΟΘΕΣΗ
            Στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, σε μια ελαιοπαραγωγική περιοχή, οι γιοί πιέζουν τον αγρότη πατέρα να πουλήσει ένα τεράστιο ελαιόδεντρο 2.000 χρόνων έναντι 30.000 ευρώ για να ανοίξουν ένα τουριστικό εστιατόριο. Μετά από αυτό ο πατέρας πέφτει σε μαρασμό και έπειτα από πολυετή σιωπή σταματά πλέον και να τρώει. Η αγαπημένη του εγγονή, η 20χρονη Άλμα (ψυχή), για να τον επαναφέρει αποφασίζει να αναζητήσει την αιωνόβια ελιά. Όταν μαθαίνει ότι βρίσκεται στη Γερμανία, στο Ντίσελντορφ, ξεκινά με τον θείο της και ένα φίλο της να την φέρουν πίσω.
            Το καρποφόρο δέντρο, σύμβολο της μεσογειακής παράδοσης η οποία ξεπουλιέται για λίγα ευρώ στις βορειοευρωπαϊκές πολυεθνικές, έχει εξοριστεί από την πατρώα γη.
            Εξαιρετικός σεναριογράφος και δημιουργός ολοζώντανων κινηματογραφικών χαρακτήρων που πατούν και με τα δυο τους πόδια στη γη, ο Λάβερτι συνδυάζει χιούμορ, ανθρωπιά και οξεία κοινωνική παρατήρηση. Από τη μια η ηλιόλουστη Μεσόγειος, από την άλλη ο σκοτεινός Βορράς.
            Πολύ καλές οι ερμηνείες: η Άννα Καστίγιο στο ρόλο της παρορμητικής και γενναίας Άλμα, ο Μάνουελ Κουκάλα (ερασιτέχνης ντόπιος), στο ρόλο του παππού, θλιμμένος μα και αγέρωχος, σιωπηλός και σταθερός σαν βράχος. Τέλος, ο «θείος», ο Χαβιέ Γκουτιέρεζ(έπαιζε στις Ιστορίες για αγρίους) είτε όταν μιλά, είτε όταν σιωπά και παίζει με τις εκφράσεις του, αποδεικνύει πως πρόκειται για έναν μεγάλο ηθοποιό.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Χρήστος Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ):«Μπογιαΐν και Λάβερτι αναζητούν τις επώδυνες απαντήσεις για τη σημερινή κατάσταση, ποντάροντας σε ένα μετωπικά ειλικρινές, απλό στις ιδέες του και τίμιο στις προθέσεις του σινεμά».
Γ. Ζουμπουλάκης (ΒΗΜΑ):  «Το στιβαρό σενάριο του Λάβερτι, με τους τόνους να χαμηλώνουν συχνά χάρη σε ένα λεπτό χιούμορ, στηρίζει καίρια τη σκηνοθεσία της Μπογιαΐν».
Θόδ. Κουτσογιαννόπουλος (Lifo): «Με μια εκρηκτική, ατίθαση αλλά πρακτική ηρωίδα στο επίκεντρο, η Ελιά πραγματεύεται την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.Μια γήινη, αυθεντική συγκίνηση από το ισπανικό σινεμά».
Ι. Πρωϊμάκης (popaganda.gr):«Η Ελιά είναι μια ταινία πέρα για πέρα ανθρώπινη, με εκπληκτικούς πρωταγωνιστές και τη συγκίνηση να βγαίνει με τρόπο φυσικό. Πρόκειται για ένα φιλμ με συνείδηση».
Λ. Γαλανού (flix.gr): «Μια συγκινητική ιστορία για όλα όσα είναι η πατρίδα και η οικογένεια στη σημερινή εποχή. Μια τρυφερή ταινία που δεν κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα μα που προσπαθεί να στρέφει το βλέμμα της εκεί που πρέπει: στους ανθρώπους, στην ελπίδα, στα όσα μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους και δυνατούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου