Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΜΙΑ "ΑΠΩΛΕΙΑ" ΜΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ (Δ.Τ. του Δημάρχου)


Πέθανε ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βούλα Μάστορη, η οποία γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945 από Μικρασιάτες γονείς.
Η Βούλα Μάστορη έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Άμφισσα και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα. Με την παιδική λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι». Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.
Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μία φεμινιστική διάθεση. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY.
Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και τα ανθολόγια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δημοσίευσε περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά και δύο για ενήλικες («Το παραμύθι των ψυχών» και «Γυναίκα μπονσάι»). Το τελευταίο παιδικό βιβλίο της κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο «Στη χώρα των θαυμάτων» (εκδόσεις Πατάκη).

Πηγή: 
iefimerida.gr

*******************************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                    ΑΜΦΙΣΣΑ, 22.11.2016
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 97/2016
ΘΕΜΑ: “Για την απώλεια της Βούλας Μάστορη ”.

Έφυγε χθες από κοντά μας η συγγραφέας Βούλα Μάστορη σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών. Μια σημαντική και διακριτή παρουσία του λογοτεχνικού κόσμου κι ειδικότερα στο χώρο του παιδικού βιβλίου, καθώς συνέγραψε περισσότερα από σαράντα βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες. Έργα που προσέθεσαν μια ευαίσθητη ματιά και μια σύγχρονη οπτική στην επίκαιρή μας λογοτεχνική παραγωγή, όπως αποδεικνύουν και οι σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις που έλαβε στον ελληνικό και στο διεθνή χώρο, ενώ αποσπάσματα των βιβλίων της έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά εγχειρίδια των σχολείων μας.

Η Βούλα Μάστορη συνδεόταν με μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της Άμφισσας. Δέθηκε με αυτή, καθώς έζησε τα παιδικά της χρόνια στην πόλη. Η αγάπη της αυτή για την Άμφισσα την ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, χωρίς να χάνει την ευκαιρία να την εκδηλώνει με καθε πρόσφορο τρόπο. Και πάντα θα έχει μια θέση στις καρδιές μας για αυτό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει!


------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμαρχος Δελφών


Αθαν. Ηλ. Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου