Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ

 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη

5 Νοεμβρίου 2016

Όχι στον ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Ναι στο πανανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση. 
Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Με δύο μήνες καθυστέρηση θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες το σχολείο στη Λαμία, τα προσφυγόπουλα που διαμένουν προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας Θερμοπυλών. 20 προσφυγόπουλα θα φοιτήσουν σε κάποιο Γυμνάσιο της Λαμίας, και 80 προσφυγόπουλα θα μοιραστούν σε δύο Δημοτικά Σχολεία, δηλαδή από περ. 40 παιδιά σε κάθε σχολείο. Τα παιδιά αυτά όμως, μετά από την κατάπτυστη και ρατσιστική απόφαση της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα φοιτήσουν στις κανονικές τάξεις με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους, αλλά θα πηγαίνουν στο σχολείο από τις 14:00 μέχρι τις 18:00 κάθε μέρα, λες και είναι παρίες, και έτσι θα είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές δραστηριότητες και την ευρύτερη σχολική ζωή.

Τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν από μια μικρή μειοψηφία περ. 10 ατόμων την Πέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο της Άμπλιανης στη Λαμία, σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των γονέων και κηδεμόνων αυτού του σχολείου. Το εν λόγω σχολείο έχει περ. 350 παιδιά, δηλαδή περ. 500 γονείς-κηδεμόνες, οι οποίοι σίγουρα δεν συμμερίζονται τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, μισαλλόδοξες και μισανθρωπικές απόψεις που εξέφρασε αυτή η μικρή μειοψηφία.

Οι περισσότεροι από αυτή τη μικρή μειοψηφία που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα της Πέμπτης, δεν ήταν καν γονείς ή κηδεμόνες μαθητών του εν λόγω Δημοτικού Σχολείου. Ένας από αυτούς που πρωτοστάτησε και εξέφρασε πρώτος αυτές τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, και έπειτα εμφανίστηκε και στα ΜΜΕ, δεν είναι ούτε γονέας ούτε κηδεμόνας στο σχολείο αυτό. Είναι δημοτικός σύμβουλος Λαμίας εκλεγμένος με την παράταξη του νυν Δημάρχου Λαμιέων. Με ποια ιδιότητα και με ποιο δικαίωμα βρίσκονταν μέσα στη συνέλευση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου ο ίδιος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που εξέφρασαν ρατσιστικές απόψεις και δεν ήταν γονείς ή κηδεμόνες;

Καλούμε τον Δήμαρχο Λαμιέων να πάρει θέση και να πει στο λαό της Λαμίας, αν συμμερίζεται τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις του δημοτικού του συμβούλου. Καλούμε και τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν δημοσίως για το αν συμμερίζονται ή όχι τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του συνυποψήφιου και συναδέλφου τους.

Καλούμε όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς της πόλης της Λαμίας, την εκπαιδευτική κοινότητα και την πλειοψηφία των γονιών και κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου, καλούμε όλο το δημοκρατικό κόσμο της πόλης της Λαμίας να πάρει θέση για τα όσα συνέβησαν. Γιατί η σιωπή ή τα μισόλογα ισοδυναμούν με συνενοχή. Ή είναι με τη δημοκρατία, την ισότητα μεταξύ ανθρώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα της μόρφωσης, την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων με αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμό, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη, ή είμαστε με τις άναρθρες κραυγές, τους προπηλακισμούς, τον εκφοβισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία, και τις μισανθρωπικές και φασιστικές-ναζιστικές αντιλήψεις για ανώτερες και κατώτερες φυλές και ανθρώπους.

Κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, υπερασπίζουμε το δικό μας δικαίωμα να ζούμε σε μια πολιτισμένη, δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία. Κάθε παιδί που του στερείται το δικαίωμα στην μόρφωση ως αποτέλεσμα της ευάλωτης κοινωνικής του θέσης, είτε είναι ελληνόπουλο είτε είναι προσφυγόπουλο, είναι μέτρο της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που προτιμά να ξοδεύει λεφτά για βόμβες και για την αποπληρωμή του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους στους μαφιόζους τραπεζίτες της Ε.Ε., αντί για τη δημόσια ποιοτική παιδεία ΟΛΩΝ των παιδιών, ντόπιων και ξένων.

Οι 60 χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που βρίσκονται προσωρινά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, έφυγαν κατατρεγμένοι από τις χώρες τους, για να σωθούν από τις βόμβες, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.Όσο συνεχίζεται αυτός ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τόσο ο κόσμος θα τρέχει να σωθεί από τις βόμβες και τον θάνατο.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που καταστρέφουν τη ζωή του ελληνικού λαού με τα Μνημόνια, είναι εκείνοι που βομβαρδίζουν και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεν φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για τη φτώχεια του ελληνικού λαού ή για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας. Φταίει ο καπιταλισμός, φταίνε τα Μνημόνια, φταίνε όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων 6 ετών, φταίνε η ΕΕ και το ΔΝΤ, φταίνε οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.

Σε τελική ανάλυση, το ερώτημα αν "χωράνε" τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας, είναι ένα πολύ ευρύτερο πολιτικό ερώτημα. Είναι το ερώτημα του αν "χωράμε" όλοι να ζήσουμε ειρηνικά και με αξιοπρέπεια σε αυτό τον κόσμο. Και η απάντηση είναι πως στον καπιταλισμό είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Κανένας δεν "χωράει", αν δεν είναι χρήσιμος για το σύστημα, αν δεν παράγει κέρδος για τους καπιταλιστές. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δημοκρατική, στην οποία χωράμε όλοι, στην οποία κανείς άνθρωπος δεν έχει λιγότερα δικαιώματα από τον διπλανό του, στην οποία όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Ο ελληνικός και ο συριακός λαός είναι θύματα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού που γεννά φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Όλοι οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι του καπιταλισμού και των Μνημονίων, θα παλέψουμε μαζί με τους πρόσφυγες για την ανατροπή της μνημονιακής καπιταλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που βαδίζει χέρι-χέρι με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που τους έκαναν πρόσφυγες και μετανάστες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για πλήρη πολιτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας και για την εγκατάσταση και ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη
Fb: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας
Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου