Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ (περί του συστήματος υγείας ο λόγος)

 


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ 


Ανακοίνωση για την κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας και την εξέλιξη της πανδημίας στο Νομό

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει πλέον ολόκληρη τη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι διασωληνώσεις αυξάνουν μέρα με τη μέρα και το δημόσιο σύστημα υγείας, που καλείται να επωμιστεί όλο το βάρος της προστασίας της υγείας του λαού, βρίσκεται πλέον στα όρια του. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει την κατάσταση, σε σύμπνοια με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, με τον ίδιο τρόπο που έκανε την άνοιξη:

Με την επιβολή μόνο περιοριστικών μέτρων και ρίξιμο της ευθύνης για την έξαρση της πανδημίας στο λαό με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης». Μέτρα που φέρνουν την απελπισία σε χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας που πλήττονται απ’ αυτά. Ακόμα και η επιβίωση ενός επαγγελματία, ενός ανέργου, ενός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, επαφίεται και αυτό στην «ατομική ευθύνη».

Όμως η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη, δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο, δε φταίει το «κακό μας το ριζικό». Οι επιστήμονες έγκαιρα, απ’ το καλοκαίρι είχαν προειδοποιήσει για ένα πιο επικίνδυνο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Το ΚΚΕ, ήδη από το πρώτο lockdown και με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί», έλεγε το προφανές και αυτονόητο, ότι χωρίς γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους, δεν αρκούν. Καλούσε και καλεί τον λαό να διεκδικήσει όλα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία που έχει ανάγκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη μεριά της, σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που κέρδισε ο λαός μας την άνοιξη με την υπεύθυνη στάση του, αφήνοντας τη χώρα αθωράκιστη μπροστά στο δεύτερο κύμα. Δεν ενίσχυσε, παρά μόνο στα λόγια το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στα σχολειά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, ρίχνοντάς τα όλα στην «ατομική ευθύνη». Έκανε λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου στις μεταφορές και στον τουρισμό, παίζοντας την υγεία του λαού στα ζάρια. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έριχνε τη λογική του «θα λογαριαστούμε μετά». Ακόμα περιμένει αυτό το «μετά».

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας σήμερα, όπου φτάσαμε στο σημείο να αναβάλλονται με εντολή της κυβέρνησης χειρουργεία για να εξοικονομηθούν προσωπικό και κλίνες, έχει αίτια και υπεύθυνους. Είναι η εγκληματική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Έχουν ακέραια την ευθύνη που στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αθωράκιστο και ο λαό μας παντελώς απροστάτευτος. Μετρούν τα πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους», όπου κόστος γι’ αυτούς είναι οι λαϊκές ανάγκες, η υγεία του λαού και όφελος τα κέρδη των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι όλο και λιγότερες.

Εξαίρεση σε αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Φωκίδα. Έχοντας κι εδώ επιβεβαιωμένα κρούσματα σχεδόν καθημερινά και μάλιστα στο χώρο του ΓΝ Άμφισσας, η κατάσταση αποκτάει πλέον επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Την περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η πρόσφατη καταγγελία των αγροτικών γιατρών που υπηρετούν στον τόπο μας, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Μια καταγγελία που ξεσκέπασε την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού, τα κρούσματα στο προσωπικό του Νοσοκομείου, που επιμελώς οι τοπικοί παράγοντες της κυβέρνησης προσπαθούσαν να αποκρύψουν. Επί τρεις μέρες τουλάχιστον, το μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού λειτουργούσε χωρίς αναισθησιολόγο, καθώς όλοι βρίσκονταν σε καραντίνα. Κατά συνέπεια, όχι μόνο χειρουργεία δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αλλά ούτε τα επείγοντα δεν λειτουργούσαν. Φτάσαμε στο σημείο, να λένε σε ετοιμόγεννη να προσπαθήσει να μη γεννήσει αυτές τις μέρες γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Ένα ατύχημα να συνέβαινε εκείνες τις μέρες έξω από την πύλη του Νοσοκομείου, θα έπρεπε να γίνει διακομιδή σε νοσοκομείο εκτός Νομού και αυτό με επισφάλεια.

Σε αυτή την περίπτωση πήγαν περίπατο, τα έτσι κι αλλιώς πρωτόκολλα-λάστιχο του ΕΟΔΥ για την καραντίνα στις δομές υγείας όταν μαθεύτηκε το περιστατικό και επανέφεραν άρον-άρον τους αναισθησιολόγους σε υπηρεσία, προκειμένου να περισώσουν ότι σώζεται στο επικοινωνιακό κομμάτι, το μόνο το οποίο τους απασχολεί. Ξεκάθαρη ομολογία της αποτυχημένης και εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και των τοπικών της εκπροσώπων-υπαλλήλων, του βουλευτή και του διοικητή του Νοσοκομείου. Είχε μάλιστα το θράσος ο βουλευτής να το ανακοινώνει ο ίδιος, ως κάποιο κατόρθωμα. Με ποια ιδιότητα άραγε; Του υπουργού Υγείας, του διοικητή της ΥΠΕ, του διοικητή του νοσοκομείου;

Το πιο εξοργιστικό, πέρα από την ωραιοποίηση της κατάστασης, την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων όλο το προηγούμενο διάστημα από τους κυβερνητικούς παράγοντες, βουλευτή, διοικητή Νοσοκομείου και τους εκπροσώπους τους στο Δήμο Δελφών και στην Περιφέρεια, είναι πως οργάνωσαν φιέστα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών, την ίδια ώρα που το Νοσοκομείο Άμφισσας ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας. Τα «πρώτα βιολιά» της φιέστας, βουλευτής και διοικητής, αναμάσησαν ολόκληρη την κυβερνητική προπαγάνδα που ακούμε κάθε μέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την Πολιτική Προστασία και τον Πρωθυπουργό. Προσπάθησαν να παραπλανήσουν το λαό πως όλα του τα προβλήματά του θα λυθούν όταν αλλάξει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου και μπορέσει να έρθει περισσότερο υγειονομικό προσωπικό. Αλλά με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, με τι λεφτά, από τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 στη δημόσια υγεία είναι χαμηλότερος απ’ τις δαπάνες του 2020, δεν είπαν. Γιατί προφανώς αυτό δε γίνεται. Ο βουλευτής «κήρυξε» το τέλος της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη δημόσια υγεία, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με αφορμή την πανδημία, περνάει στους δήμους και στις περιφέρειες, στις χορηγίες των επιχειρηματιών και στον καθένα από μας. «Ατομική ευθύνη» πλέον η υγεία του λαού. Έκρυψε προκλητικά τις ευθύνες της κυβέρνησης πίσω από τη «βολική» σύγκριση με τα άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα, γιατί προτάσσουν τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας κι όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, που ούτε μια μόνιμη πρόσληψη δεν μπορεί να κάνει, αλλά κατά τα άλλα δήλωσε πως και έτσι όπως είναι, το λειτουργεί ικανοποιητικά. Προφανώς σε βάρος της υγείας όλων μας. Από την άλλη μεριά, δημοτική αρχή και μείζων αντιπολίτευση που εκπροσωπούν τα μεγάλα αστικά κόμματα, υπερθεμάτισαν της κυβερνητικής πολιτικής. Έβαλαν πλάτη σε αυτή και στους σχεδιασμούς της. Μαζί ψήφισαν την παροχή οικονομικών κινήτρων στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Μια εξέλιξη βαθειά αντιδραστική, γιατί ανοίγει το δρόμο της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ για τη μεταβίβαση επιπλέον αρμοδιοτήτων στην υγεία και την παιδεία από το κεντρικό κράτος στην τοπική διοίκηση, δίχως τους ανάλογους πόρους. Σχεδιασμοί που με αφορμή την πανδημία ξεδιπλώνονται επιθετικά. Και από πού θα βρει ο Δήμος τα ποσά που απαιτούνται; Μα φυσικά από τον ήδη υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος προϋπολογισμό του, που δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες. Επομένως, ανοίγει παραπέρα ο δρόμος της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία, πέρα από αυτά που ήδη πληρώνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη γενική φορολογία, τις συμπληρωμές για υπηρεσίες υγείας, κλπ. Βασικό στοιχείο και αυτό της πολιτικής της ΕΕ που υποβάθμισε τα όποια δημόσια συστήματα υγείας υπήρχαν και οδήγησε στις εκατόμβες των νεκρών της άνοιξης, στα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά στις χώρες της Ευρώπης σήμερα.

Είναι όλοι τους επικίνδυνοι για τα συμφέροντα, την υγεία και τη ζωή της λαϊκή οικογένειας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, στα κόμματά του και στους εκπροσώπους του στην τοπική διοίκηση για το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της υγείας του. Να μην συμβιβαστεί μοιρολατρικά με την υπάρχουσα κατάσταση και το σάπιο σύστημα που τη γεννά. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του με τους αγώνες του και να διεκδικήσει άμεσα, κόντρα στην κλιμακούμενη καταστολή της κυβέρνησης, μέτρα:

Πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αυτών των 30.000 που ζητάνε τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών και λείπουν, από τα έτσι κι αλλιώς ανεπαρκή οργανογράμματα.

Άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

Κρατικού ελέγχου των ευαίσθητων χώρων, όπως είναι τα γηροκομεία, οι φυλακές, δομές προσφύγων.

Ελάττωσης του συνωστισμού στα σχολεία με «σπάσιμο» των μεγάλων τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εύρεσης επιπλέον αιθουσών.

Λήψης μιας σειράς μέτρων στους μαζικούς χώρους δουλειάς, που επανειλημμένα έχουν προτείνει τα συνδικάτα και αρνούνται οι εργοδότες και η κυβέρνηση να πάρουν.

Άμφισσα, 3 Νοέμβρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου