Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 
                                   ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

 

78η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ: ΤΙΜΗ & ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής αποτελεί μια κορυφαία περίοδο στη μακραίωνη ελληνική ιστορία, αντάξια των σημαντικότερων στιγμών της, μια έμπρακτη και αγωνιστική αναβίωση του πνεύματος της Επανάστασης του 21. 

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ, αποτέλεσε πράξη γενναιότητας πρώτου μεγέθους και ορόσημο του αγώνα εναντίον των κατακτητών. Έπληξε καίρια το γόητρο του Άξονα, δυσχέρανε τις κινήσεις και τον εφοδιασμό των δυνάμεών του, ενδυνάμωσε το αδούλωτο φρόνημα του ελληνικού λαού και υπήρξε υπόδειγμα αντιστασιακής δράσης για τους αγωνιζόμενους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού λαούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη νίκη στην Ευρώπη εναντίον του Άξονα με την απόκρουση και απώθηση των Ιταλών του Μουσολίνι. Στη συνέχεια, ο πάνδημος συναγερμός στη Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η αποκαθήλωση του αγκυλωτού σταυρού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα, υπήρξε σάλπισμα γενναιότητας και Αντίστασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία, ματαίωσε την αποστολή «εθελοντών» στο Ανατολικό Μέτωπο και ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση Ελλήνων εργατών που προορίζονταν για τα εργοστάσια – κολαστήρια του Γ’ Ράιχ. Η ηρωική, πολύμορφη και μαζική αντιστασιακή δράση των Ελλήνων, είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευθούν στη χώρα μας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των κατακτητών, στοιχείο που επηρέασε την εξέλιξη σε άλλα πολεμικά μέτωπα αλλά και απέκρουσε δυναμικά και αποφασιστικά την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, την οποία έκαναν οι δυνάμεις του Άξονα με τους κατά τόπους συνεργάτες τους σε όλη την Ευρώπη.

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και αξιώνουμε, αγωνιζόμαστε και προσμένουμε την απόδοση των δίκαιων και απαράγραπτων γερμανικών οφειλών προς αποζημίωση και επανόρθωση των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ολοσχερών καταστροφών και της μεθοδικής λεηλασίας, που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εις βάρος του ελληνικού λαού. Για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καλούμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη της ως οφείλει ως καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ. Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να τερματίσει την αδράνειά της στο ζήτημα αυτό. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για τη δικαίωση της Αντίστασης και θυσίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, για μία, ακόμη, φορά θέτουμε με έμφαση το ζήτημα της παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, που προωθείται με προκλητική επιμονή από το γερμανικό κράτος, μέσω «ακαδημαϊκών» πρωτοβουλιών, με χρηματοδότηση του περιβόητου γερμανικού ταμείου για το μέλλον και άλλων οργάνων του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εφιστούμε, δε, την προσοχή των αρμόδιων αρχών, της ελληνικής κοινής γνώμης και ιδίως των Ελλήνων εκπαιδευτικών, να μην συνεργήσουν, άθελα τους, στη διείσδυση της γερμανικής κρατικής προπαγάνδας στα σχολεία και την ελληνική κοινωνία αλλά να αποκρούσουν αποφασιστικά την προσπάθεια υπαγωγής υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, σε δύο ιστορικές της στιγμές, έχει, αφενός, αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση (νόμος 1285/1982) και, αφετέρου, έχει αποφασίσει τη σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (απόφαση Ολομέλειας της Βουλής της 17ης Απριλίου 2019). Οφείλει συνεπώς να τιμήσει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της αυτές. 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου