Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η Π.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 4/2/2020 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/2/2020


Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθμ. 2/2020 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού  από αργά τη νύχτα της Τρίτης (04-02-2020) και από τα βορειοδυτικά μέχρι και την Πέμπτη 6/2/2020 με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις , ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και παγετό  ,πιο συγκεκριμένα αναμένεται να επηρεαστούν αναλυτικά  :  
1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:
α. 
 Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας.
β. Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές , καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.
2. Τους ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές
 
διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ.
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) αρχικά στα δυτικά,
 κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ.

3. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν  την Τετάρτη (05-02-2020) από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το
 
μεσημέρι τη δυτική Στερεά
4. Τον ΠΑΓΕΤΟ που θα σημειωθεί την Πέμπτη (06-02-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
(αναλυτική πρόβλεψη στο συνημμένο αρχείο) 
Παρακαλούμε τις  Διευθύνσεις Τεχνικών ΄Έργων να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα,  σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και τα μνημόνια ενεργειών σας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την εκδήλωση των φαινομένων που ενδεχομένως να προκύψουν σε δίκτυα υποδομών μας.
Τα γραφεία των κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών να διαβιβάσουν τον συνημμένο δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. της επικράτειας τους , τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Βοιωτίας , ΠΕ Εύβοιας , ΠΕ Ευρυτανίας και της ΠΕ Φωκίδας να το διαβιβάσουν  στους Δήμους , στους Τ.Ο.Ε.Β. , την Δ.Α.Ο.Κ  . και στις εθελοντικές οργανώσεις της χωρικής τους αρμοδιότητας για να θέσουν σε υψηλή ετοιμότητα το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους και με τις αρμοδιότητες , όπως αναφέρονται
1) στο υπ. αριθμ. 7767/30-10-2019 (ΑΔΑ : ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα  “Σχεδιο δράσεων  Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων” και
2) στο υπ. αριθμ. 8898/12-12-2019 (AΔΑ : 6ΨΔ046ΜΤ¨Β-ΡΤΘ)   Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό
Ειδικότερα οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημέρωσουν πολίτες που δραστηροποίούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ) ,  τους διοργανωτές εκδηλώσεων , καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους  .
Επίσης οι Δήμοι με περιοχές που παρουσιάζουν  ιστορικό εκδήλωσης  πλημμυρικών φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί  και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.
Η Δ.Δ.Η.Δ. της Π.Στ.Ε. παρακαλείται να αναρτήσει το συνημμένο δελτίο τύπου σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας μας καθώς και στο πεδίο Αποφάσεις - Ανακοινώσεις του συνδέσμου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου