Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΡΦΗ;...

του Γιώργου Λούκα
Ανεμογεννήτριες και στην Κίρφη;

Κίρφη ή για τους ντόπιους Ξεροβούνι.
Μικροί θαρρούσαμε πως ήταν ένας γίγαντας ξαπλωμένος στον ίσκιο του Παρνασσού που αγνάντευε τον Ελικώνα.
Παρατηρητήριο ιστορικής και ζωτικής σημασίας για τους αρχαίους κάτοικους της περιοχής. Από τις κορφές του μπορεί κανείς να διακρίνει όλη την ομορφιά της Ελλάδας ταυτόχρονα.
Από τη μια μεριά... ιστορία... πολιτισμός...το μαντείο των Δελφών γαντζωμένο σε μια βραχώδη γωνιά του Παρνασσού...πιο κάτω ο ελαιώνας...και μετά η γαλάζια θάλασσα που σταματά στα απέναντι βουνά της Πελοποννήσου.

Οι πρόγονοι μας ανέβαιναν εκεί για να επιβλέπουν όλη την περιοχή. Ήταν επιφορτισμένοι με το βαρύ καθήκον να προστατεύουν το μαντείο..
Σήμερα στα ίδια αυτά χώματα, το τοπίο απειλείται, από αμφίβολης απόδοσης ανεμογεννήτριες οι οποίες σπέρνονται σε όλα τα βουνά μας... αγνοώντας την ιστορία τους και την ποικιλότητα τους.
Οι χιλιάδες επισκέπτες της Αράχοβας και των Δελφών θα αντικρίζουν μαζί με τον δελφικό ελαιώνα και ένα βιομηχανικού τύπου αιολικό πάρκο.
Για το Δίστομο...δεν το συζητάμε καν... "χεσμένους" μας είχαν "χεσμένους" μας έχουν.. ιστορικός επιτάφιος συλλυπητηρίων και φωτογραφιών.

Γιώργος Ι Λούκας.

σημείωση : Ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδος ο οποίος έχει συνηγορήσει για την καταστροφή του περιβάλλοντός του με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, είναι ο Δήμος Δελφών.  Και είναι γνωστοί εκείνοι οι οποίοι υπερασπίσθηκαν σθεναρά εντός και εκτός του Δήμου, αυτήν την ιστορική αλλοίωση του τόπου μας.



1 σχόλιο: