Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Δ.ΕΠ. ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


ΑΘΗΝΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η συμβολή των Δωριέων στην Επανάσταση του 1821
Πρόγραμμα Δράσεων και Έρευνας

Η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ), για φέτος και του χρόνου, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων και ερευνών που αφορούν την επανάσταση του 1821 και την συμβολή των Δωριέων σ΄ αυτή.
Το έτος 2021, ως γνωστόν, συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 . Για τον εορτασμό αυτό, η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων αποφάσισε τον προγραμματισμό σειράς δραστηριοτήτων σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο, αφορά διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις της ΕΔΕΠ και το δεύτερο, αφορά επιστημονική έρευνα σε ειδικά επί μέρους θέματα, με σκοπό την ανάδειξη, καταγραφή και αξιοποίηση των δεδομένων, προς εμπλουτισμό των δράσεων, αλλά και προς αυτοτελή έκδοση και δημοσίευση του υλικού της έρευνας για την συμβολή των Δωριέων στην επανάσταση του 1821.
Προς το σκοπό υλοποίησης του προγράμματος αυτού, το Δ.Σ της ΕΔΕΠ συνέστησε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με συντονιστή το μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΠ Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, π. Αντιδήμαρχο Δήμου Δωρίδος.
Μέλη της Επιτροπής είναι οι:
  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δρ. Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
  • Δημήτριος Δημητρόπουλος, Δρ. Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
  • Ζαμπία Αγριμάκη, Δρ. Ιστορικός.
  • Σοφία Καρύμπαλη Κυριαζή, Δρ. Ιστορικός, Φιλόλογος Εκπαιδευτικός.
  • Φώτης Κατσούδας, Φιλόλογος Συγγραφέας, π. Λυκειάρχης, Πρόεδρος Κοινότητας Παλαιοξαρίου.
  • Νίκος Χούτας, Δρ. Ιστορικός
Α) Οι δράσεις που προγραμματίζει η Ε.Δ.Ε.Π είναι:
  1. Επιστημονικό Συνέδριο, στις 19 & 20 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα: «Η συμβολή των Δωριέων στην Επανάσταση του 1821». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα. Εξαιρετική είναι η συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων ερευνητών και μελετητών, με στόχο να στραφεί η ιστορική έρευνα και στη Δωρίδα.
Το συνέδριο θα φέρει σε πέρας ειδική Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή που θα αναρτηθεί σε ειδική θέση στην Ιστοσελίδα της ΕΔΕΠ.
  1. Έκδοση βιβλίου τοπικής ιστορίας και ιστοριογραφίας για την ανάδειξη της δράσης όχι των ιδιαίτερα γνωστών αγωνιστών της Δωρίδας, με σκοπό να δημοσιευθεί πόνημα ιστορικού περιεχομένου με την μορφή Τοπικής Ιστορίας.
  2. Δημοσίευση βιβλιογραφίας από τοπικές εκδόσεις και διαθέσιμο αρχειακό υλικό για τη Δωρίδα και δημοσίευσή της. Συλλογή εγγράφων και ποικίλου αρχειακού υλικού, κατηγοριοποίησή, ταξινόμηση και δημοσίευση υπό την μορφή Τόμων Αρχείου.
  3. Έκδοση Απομνημονευμάτων Αθανασίου Λιδωρίκη (1788 - 1868) από το Παλαιοκάτουνο Δωρίδος. Ο Αθανάσιος Λιδωρίκης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές προκρίτων της Ρούμελης που έδρασαν στην Ελληνική Επανάσταση. Έγραψε Απομνημονεύματα (Έχουν σωθεί αποσπασματικά με πλούτο πληροφοριών για την προεπαναστατική περίοδο και τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης).
  4. Παραγωγή Ντοκιμαντέρ για τη Δωρίδα και την ιστορία της
  5. Εκδηλώσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δωρίδας.
  6. Εκδηλώσεις στο Λιδωρίκι, Ευπάλιο, Ερατεινή και Κροκύλειο, με ομιλίες και παρουσιάσεις στους Δημότες στα Δημαρχιακά κτίρια.
Β) Οι επιστημονικές έρευνες που προγραμματίζει η ΕΔΕΠ αναφέρονται στα πεδία:
  • Το οικιστικό δίκτυο της Δωρίδας στα χρόνια της επανάστασης του 1821
Στόχος είναι να μελετηθεί η ρευστή αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε στα χρόνια του Αγώνα, προκειμένου, να αποκατασταθεί ο χάρτης των οικισμών της εποχής και να παρουσιαστεί μία συνεκτική και κατά το δυνατόν αναλυτική εικόνα. Θα διερευνηθούν οι επιπτώσεις και οι μεταβολές στον πληθυσμό, στις υποδομές των οικισμών, ώστε να αποδοθεί η οικιστική συγκρότηση της Δωρίδας στα Καποδιστριακά χρόνια και στην πρώτη Οθωνική περίοδο, όταν πλέον αποκαθίσταται η ειρήνη στην περιοχή.
  • Έρευνα σε αρχειακό υλικό. Αρχείο Αλή Πασά, Κοινοτήτων, Εκκλησίας, κλπ για εκπόνηση μελέτης, μεταπτυχιακού, σε σχέση με την τοπική ιστορία .
  • Ποιοι Δωριείς και που, συνέβαλαν στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας (καταγραφική Έρευνα με σκοπό την έκδοση ειδικού τόμου).
  • Το κλέφτικο και αρματολικό κίνημα και οι Δωριείς αρματολοί και κλέφτες (συστηματική έρευνα Αρχείων, πηγών και βιβλιογραφίας)
  • Ειδικές πλευρές της καθημερινής και κοινωνικό - οικονομικής ζωής των Δωριέων στα χρόνια της επανάστασης του 1821.
  • Διαμόρφωση ειδικού πλαισίου μελέτης της θεματικής των ειδικών ερευνών, για να προκύψουν ειδικότερα θέματα με ερευνητικό ενδιαφέρον ως ειδικές ερευνητικές προτάσεις .
Η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων πολύ σύντομα θα δημοσιεύσει αναλυτικά το Πρόγραμμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολής των Δωριέων, σε ειδικό τεύχος ( Δράσεων και ερευνών). 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου