Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ" (Παναγιωτόπουλος) ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ


Στιγμιότυπο από το τουριστικό λιμάνι της Ιτέας - Μάρτιος 2019
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Προ ημερών δημοσιεύτηκε η «Ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του Τουρισμού για το έτος 2018» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (καθώς και των υπολοίπων 12 Περιφερειών της χώρας), με επιμέλεια του ΙΝΣΕΤΕ (βλ. http://www.insete.gr/Portals/0/statistics/Perifereies/Reports/Central_Greece_Region.pdf).

Εν ολίγοις τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ καταδεικνύουν ότι ο Τουρισμός κινήθηκε ικανοποιητικά ανοδικά στη Φωκίδα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2010-2016), εντούτοις επιβεβαιώνουν ότι την ίδια περίοδο δραματικά «άνοιξε η ψαλίδα» της ενδοπεριφερειακής ανισότητας εις βάρος του Νομού μας.


Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που παρατίθενται στην πολυσέλιδη έκθεση αποδεικνύουν ότι τη χρονική περίοδο 2010-2016 η Φωκίδα απώλεσε κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης του (-26%), την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Νομοί της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία και Ευρυτανία) κινήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στο (-17%), δηλαδή υπήρξαν σαφώς πιο ανθεκτικοί απέναντι στην μεγάλη κρίση.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προτίθεται στο δεδομένο ότι ήδη το έτος 2010 η Φωκίδα (και η Ευρυτανία) ξεκινούσε από πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Νομός Φωκίδας, φτωχός ήδη το έτος 2010, έχει υποστεί μέσα στην οικονομική κρίση ένα συντριπτικό χτύπημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται άμεσα μια οργανωμένη απάντηση.

Ουσιαστικά απαιτείται μια συγκεκριμένη στρατηγική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την άρση αυτής της επικίνδυνης ενδοπεριφερειακής ανισότητας, που ενώ θα έπρεπε σταδιακά να εξαλείφεται, αντιθέτως τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται.

Η παράταξή μας προτείνει τη σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δελφών σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και με την παρουσία αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Φωκίδα (λ.χ. αντίστοιχο με την πρωτοβουλία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη Δυτική Μακεδονία).

Στο ενδιάμεσο μπορεί να συγκληθεί μια σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (και λοιπών δημοτικών συμβούλων, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων), ώστε να προετοιμαστεί ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης και τεκμηρίωσης.
--------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 18 Φεβρουαρίου 2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης




2 σχόλια:

  1. Λίγο τσίπα βρεεεε...
    Αυτοί που μας θαψανε με τα αιολικά τέρατα μιλάνε για τουρισμό.
    Βρε ουστ...βρε ουστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Παναγιωτοπουλε 4 χρονια προεδρος δημοτικου συμβουλιου, 5 χρονια Δημαρχος,δεν σε απασχολησε το κυριαρχο προβλημα του τοπου μας το οποιο ειναι η ερημωση, κωφευοντας στις κραυγες αγωνιας συνδημοτων μας Ηταν αρμοδιοτητα και καθηκον σου !!! Λυπαμαι για την καταντια του τοπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή