Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (ανάγκης..) 2020 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


                             ΑΜΦΙΣΣΑ 07.02.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 10/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δελφών
«Από την εξυγίανση και τη σταθεροποίηση στην ανάπτυξη του τόπου»


Τον προϋπολογισμό για το έτος 2020 ψήφισε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, θέτοντας τις βάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομικής του κατάστασης σε βάθος τετραετίας. Όπως σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, πρόκειται για προϋπολογισμό ανάγκης, ο οποίος όμως έχει καταρτιστεί με ρεαλιστική προσέγγιση του συνόλου των δεδομένων του Δήμου, γεγονός που θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει, αφενός τη βιωσιμότητά του καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του και αφετέρου την με πρόγραμμα αποπληρωμή των υποχρεώσεών του έναντι όλων (προμηθευτών, εργοληπτών, πολιτείας κλπ).

Η Δημοτική Αρχή, δίνοντας εξαρχής στη δημοσιότητα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, σχεδίασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπει τάξη στο πλέον νευραλγικό του τμήμα, αποκτώντας παράλληλα τη δυνατότητα να εργαστεί για την υλοποίηση όλων εκείνων για τα οποία οι πολίτες την εμπιστεύτηκαν.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται ο προϋπολογισμός είναι οι εξής:
1. Άμεση προτεραιότητα στην εκπόνηση και έγκριση όλων των ισολογισμών που εκκρεμούν από το 2014 και μετά, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
2. Μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
-Οριζόντια περικοπή των δαπανών των εκδηλώσεων, πλην αυτών που η υπεραξία είναι υψηλή για τον τόπο (π.χ. Συμπόσιο λαδιού-Αναπαράσταση απελευθέρωσης του κάστρου των Σαλώνων). Ο δήμος, στην παρούσα οικονομική κατάσταση, οφείλει με τις πολιτικές του αποφάσεις στον τομέα του πολιτισμού να κάνει επένδυση για την περιοχή, κι όχι να είναι αρεστός μέσω μικροεξυπηρετήσεων.
-Αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη, η οποία εξασφαλίζει πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών με μικρότερο ταυτόχρονα κόστος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εργάζονται στον τομέα 21 άτομα αντί για 12, ενώ ο Δήμος επιβαρύνεται με 354.000 € το χρόνο αντί για 450.000 €.
-Πλήρης έλεγχος και εξορθολογισμός της διαχείρισης των καυσίμων η οποία ήδη έχει αποφέρει μεσοσταθμικά μειώσεις κατά 30%. Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει τα 150.000 € ετησίως, σε σχέση με τις χρήσεις του 2019, συνεχίζοντας την πορεία που καταγράφηκε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν αντίστοιχα υπήρξαν μειώσει της τάξεως 22% και 57% αντίστοιχα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.
-Κάλυψη της πλειοψηφίας των βλαβών-επισκευών με ίδια μέσα (μέθοδος της αυτεπιστασίας), εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου, μόνιμο ή με συμβάσεις. Τα πρώτα δείγματα της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής έχουν ήδη φανεί από παρεμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας (με ίδια μέσα κατασκευάστηκε έργο ύδρευσης 600 μ. με κόστος 1.800 €, αντί για 23.000 € που θα χρειάζονταν για σύμβαση με εργολάβο, ενώ οι αποφράξεις από το Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος του έτους κόστισαν 1.400 € , αντί για 28.000 € που δαπανήθηκαν με βάση τις προηγούμενες συμβάσεις).
-Αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου μέσω ενός σχεδίου επισκευής και χρήσης τους, μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα και καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Υπηρεσιών.
-Σύνταξη μελετών ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση των έργων από Ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να περιοριστεί η ενεργειακή «αιμορραγία».
-Κάλυψη και υλοποίηση της πλειοψηφίας των έργων του Δήμου από Ευρωπαϊκούς πόρους, με την εκμετάλλευση του συλλόγου των δυνατοτήτων που δίνονται
-Αντικατάσταση των πολυδάπανων στις επισκευές τους οχημάτων με νέα, σύγχρονα, ασφαλή, το κόστος των οποίων θα αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
-Άμεση λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που θα αποφέρει εξοικονομήσει περισσότερων των 120.000 € ετησίως.
-Εκσυγχρονισμός του στόλου των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των υπηρεσιών αιχμής της καθημερινότητας, μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη και τη χρήση εξωτερικών συνεργατών.
-Ρύθμιση των σημαντικών οφειλών από εφ’ άπαξ καταβολή, σε καταβολή με δόσεις (διακανονισμός οφειλών σε ΦοΔΣΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.)
-Αναζήτηση παρόχου ενέργειας για τη Δ.Ε.Υ.Α. μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με στόχο τη μείωση του κόστους άνω του 20%
-Λειτουργία μητρώου προμηθευτών το οποίο εκτός της εξοικονόμησης χρημάτων είναι και το πλέον δίκαιο σύστημα έναντι των επαγγελματιών, βάζοντας τέλος στους διαχωρισμούς παλαιότερων ετών.
-Πλήρης κάλυψη των μελετητικών αναγκών του Δήμου από την Τεχνική Υπηρεσία και τους Ειδικούς Συνεργάτες. Η ενεργοποίηση επιστημονικού προσωπικού της περιοχής, μέσω των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος, επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος σε κάθε πρόσκληση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση έργων.
«Η εφαρμογή του προγράμματός μας και η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή της επιτροπείας, αλλά και στην σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί ο Δήμος», επισήμανε ο Δήμαρχος Δελφών, τονίζοντας πως η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τεθεί σε εφαρμογή αποδίδοντας τα πρώτα αποτελέσματα. Ο κ. Ταγκαλής σημείωσε πως συνειδητά η διοίκηση του Δήμου δεν επενδύει πολιτικά στις αντικειμενικές και γνωστές σε όλους δυσκολίες που υπάρχουν. «Το κάνουμε συνειδητά, γιατί οι πολίτες ενώ γνωρίζουν την πραγματικότητα περιμένουν από εμάς έργα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα κάνουμε μην ψάχνοντας δικαιολογίες, αφού όμως πριν η βάση μας είναι σταθερή. Και με αυτό τον προϋπολογισμό τα πρώτα θεμέλια μπήκαν….!!!», είπε καταλήγοντας.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου