Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ "ΠΟΛΙΤΕΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - Πρόταση προς το Δ.Σ. του Δήμου Δελφών


Δημοτική Παράταξη                                         Άμφισσα 26-2-2020
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Προτεινόμενο ΨΗΦΙΣΜΑ
Προς το Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γίνεται αποδέκτης ενός τεράστιου και διαρκώς αυξανόμενου κύματος προσφύγων-μεταναστών, γεγονός που προκαλεί πολλά και σημαντικά προβλήματα. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα αυτό έφερε κυριολεκτικά σε σύγκρουση τις Τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου με την Κυβέρνηση, σύγκρουση που τα χαρακτηριστικά της δηλώνουν πως οι εμπλεκόμενοι, Κυβέρνηση εναντίον πολιτών, δεν υπηρετούν και δεν υπερασπίζουν τα ίδια συμφέροντα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα και με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Παράλληλα τους προηγούμενους μήνες αντιδράσεις έχουν προκληθεί, σε τόπους της χώρας που φημολογήθηκε πως προτάθηκαν για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Κυβέρνηση, από τους κατοίκους τους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανεξάρτητα με το εάν όλοι μας είμαστε σύμφωνοι στον ένα ή τον άλλο βαθμό, με τις αιτιολογίες και την τεκμηρίωση όπως δημόσια αυτές διατυπώνονται και προβάλλονται γενικότερα, συν- ομολογήθηκε από όλους πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σοβαρό και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί με κανένα τρόπο.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε πως το Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ έχει υποχρέωση την ώρα τούτη να πάρει δημόσια θέση επί του θέματος αυτού.

  1. Δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στις πρακτικές που καταφεύγει η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ), για να καταπνίξει και ισοπεδώσει με βίαιο τρόπο την πλειοψηφία των πολιτών, των δημοτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που αρνείται να αποδεχθεί τις προτεινόμενες Κυβερνητικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συρρέουν από την Τουρκία, οι οποίες καθιστούν τον τόπο τους μόνιμο τόπο φυλακής. Οι πρακτικές αυτές θα καταστήσουν τα νησιά τόπους αφιλόξενους για τους κατοίκους τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες που στο άμεσο μέλλον θα ελλοχεύει ο κίνδυνος, ο έλεγχος και η διοίκησή τους να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κράτος, με αποτέλεσμα να ζητείται και να απαιτείται από Διεθνείς και Παγκόσμιους Οργανισμούς να αναλάβουν την διοίκησή τους, χάνοντας έτσι επί της ουσίας τον έλεγχο εδαφών εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
  2. Ζητάμε την απόσυρση των δυνάμεων καταστολής, το σταμάτημα της εφαρμογής της εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών μέσο της επίταξης περιουσιών πάνω στα νησιά και την αποκατάσταση ενός πραγματικού διαλόγου με τους εκπροσώπους των κατοίκων τους, κυρίως με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Οι ενέργειες αυτές απαιτούνται να γίνουν γιατί θα αποδείξουν ταυτόχρονα πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και τον πρώτο λόγο πάνω σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και δεν είναι όμηρος συμφωνιών με άλλες Κυβερνήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα και πολιτικές.
  3. Ζητάμε όλοι οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί και οι αποφάσεις που αφορούν την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών να υλοποιούνται μετά την σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη των Τοπικών Κοινοτήτων, των Δημοτικών Συμβουλίων των Αντιπερειφεριακών Ενοτήτων και Περιφερειών της χώρας, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες, για να μπορούν να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν να φιλοξενήσουν στον τόπο τους πρόσφυγες ή μετανάστες, σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες και το συγκεκριμένο Νομοθετικό πλαίσιο.

Το Ψήφισμα αυτό να αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και την ΚΕΔΕ.

Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ συνοδευτικό:
Το παραπάνω ψήφισμα κατά την άποψή μας πρέπει να συνοδεύεται με προτεινόμενα πολιτικά μέτρα, με τα οποία να δηλώνουμε τις ενέργειες με τις οποίες άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πέρα από ευχολόγια και «ταμπουρωμένες θέσεις» της λογικής «ή άσπρο ή μαύρο».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΆΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών και της μετανάστευσης στην χώρα μας κυρίως από το 2013 και μετά, έχει λάβει διαστάσεις τέτοιες που το καταδεικνύουν ως θέμα Εθνικό. Για το λόγο αυτό είναι αδήριτη ανάγκη σήμερα η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Κυβέρνηση, να εστιάσει, να πάρει θέση και να ενεργήσει άμεσα προς μία σειρά κατευθύνσεων, έτσι ώστε να αναλάβει στο μέγιστο βαθμό τον έλεγχο της κατάστασης.
Προτείνουμε να εξετάσει με προσοχή και να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
  1. Άμεση αποδέσμευση από τις συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ Τουρκίας.
  2. Προστασία και φύλαξη των συνόρων μας από εθνικές, αποκλειστικά, δυνάμεις διασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία.
  3. Επαναλειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στην Ελλάδα, ώστε να επιταχυνθεί η ταυτοποίηση όσων δηλώνουν Σύριοι, καθώς το 90% πλέον της χώρας αυτής βρίσκεται υπό την κυριαρχία της νόμιμης κυβέρνησης.
  4. Ταχύτατη διεκπεραίωση της ταυτοποίησής τους υπό τον αποκλειστικό έλεγχο και εποπτεία κρατικών υπηρεσιών με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας.
  5. Ταχύτατη προμήθεια με τα κατάλληλα έγγραφα, των ταυτοποιημένων ως πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μεταβούν όπου θέλουν εκτός Ελλάδας, με νόμιμη διαδικασία και υπό την άμεση συνδρομή και αποκλειστική εποπτεία του ΟΗΕ.
  6. Μετεγκατάσταση και απεγκλωβισμό από τη χώρα των προσφύγων μεταναστών σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης 1951, Πρωτόκολλο Νέας Υόρκης 1967).
  7. Άμεση επαναπροώθηση στη χώρα προέλευσής τους ή στην πρώτη χώρα υποδοχής όσων ταυτοποιούνται από τις ελληνικές αρχές και την Interpol, για παραβατικότητα και απειλή της εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας.
  8. Λειτουργία ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας στα ακριτικά νησιά εξαιτίας της γεωστρατηγικής κι εθνικής τους σημασίας υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους φιλοξενούμενους, τους οποίους θα διαχωρίζει κατά εθνικές ομάδες.
  9. Στα ακριτικά νησιά κατάργηση και κλείσιμο των φυλακών για τους παραβατικούς μετανάστες, τα γνωστά ως Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ), και εκείνων που έχουν δημιουργηθεί, ή προβλέπεται να γίνουν εντός στρατοπέδων και χώρων στρατιωτικής άσκησης, καθώς εξασθενεί η άμυνα της χώρας στα σύνορα και εγκυμονούνται κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.
  10. Απόρριψη του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) προγράμματος εγκατάστασης, ένταξης κι απασχόλησης μεταναστών και προσφύγων, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με Δημοτικές Αρχές και ΜΚΟ σε διάφορες περιοχές της χώρας.
  11. Κρατικό έλεγχο κάθε ιδιωτικής προσφοράς και ιδιωτικής πρωτοβουλίας παροχής βοήθειας.
  12. Μη συμμετοχή της χώρας μας με τον οιονδήποτε τρόπο, σε υπερεθνικούς οργανισμούς που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους (ΝΑΤΟ), που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων, υπονομεύοντας έτσι την κυριαρχία της χώρας μας κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου.
  13. Μη αποδοχή εντός της εθνικής επικράτειας της λειτουργίας βάσεων υπερεθνικών στρατιωτικών οργανισμών που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια.

Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου