Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ (μικρασιατικών) ΕΡΕΥΝΩΝ "ΛΥΚΙΑ" - επιστολή



Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
« ΛΥΚΙΑ»
  Έκοψε, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, την Βασιλόπιτά της για το 2020, στο Πνευμα-τικό Κέντρο Αιγάλεω ¨ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ¨.
Οι διοργανωτές απέδειξαν για πολλοστή φορά το πάθος τους για την έρευνα και την τεκμηριωμένη καταγραφή στοιχείων εκείνης της πατρίδας των προγόνων μας αλλά και την άριστη ικανότητά τους στη διοργάνωση εκδηλώσεων επιπέδου.

Τη πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κος Ιώβ, μόνιμος εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη.
Ακολούθησε η παρουσίαση  του νέου καταπληκτικού βιβλίου «Αρσίζικα και Ετεμψίζικα» (4 θεατρικά στη Λιβισιανή διάλεκτο) του ακούραστου αγαπημένου δασκάλου μας-Ιατρού, Μιχάλη Δελησσάβα, από την κα. Ιώ Μανωλέσσου, ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, Προϊσταμένη στο κέντρο ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων & Ιδιωμάτων.
Στη συνέχεια η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού παρουσίασε, με την άδεια της ΕΡΤ, απόσπασμα του σπάνιου μη δημοσιοποιημένου ντοκιμαντέρ της σειράς «ΛΥΚΙΑ», γυρισμένο στη Μάκρη και το Λιβίσι το 1986.
Στο τέλος ο Τάσος Κακλαμάνης εξιστόρησε ένα πραγματικό γεγονός, που έχει καταγραφεί, στο πως διεσώθη ο Δάσκαλος της Μάκρης –Λιβισιού ονόματι Δημήτριος Παπαντωνίου, από τα τάγματα εργασίας στη Καισάρεια, από την οικογένεια Τοζάκογλου. Ο ίδιος δε, μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στην Νέα Φιλαδέλφεια.
Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, βράβευσαν την Ιωάννα - Ηρώ Τοζάκογλου, τελευταία απόγονο της οικογένειας Τοζάκογλου και στο πρόσωπό της, την ανθρώπινη αλληλεγγύη !
Συγχαρητήρια στην Ευαγγελία Αχλάδη, στο Τάσο Κακλαμάνη και στους συνεργάτες τους στη ΛΥΚΙΑ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΌΤΗΤΑ !!
Γιώτα Λαϊνη-Κολλιαλή
Φαρμακοποιός
Επιτ.Μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών «ΛΥΚΙΑ», & Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας (Ιστορική Έρευνα-Αρχείο).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου