Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ, ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ.


Εκδρομή!...

   Επιτέλους!  Μια ''Μαγιάτικη'' ημέρα, με την δροσιά της, γεμάτην ήλιο, με πλήρη άπνοια και με μια θάλασσα νωχελική και αρυτίδιαστη. Μια ημέρα πλημμυρισμένη απ' τα χρώματα της Άνοιξης και με την ορατότητα να σχηματίζει το ανάγλυφο της Πελοποννήσου στα μάτια μας και στον νότιο ορίζοντα.
   Τετάρτη 21 Μαΐου σήμερα κι ο ''καπταν-Μήτσος'' είχε αναλάβει από
ενωρίς το πρωΐ τα μεταφορικά του καθήκοντα.  Με την μεγάλη ντηζελοκίνητη βάρκα του, την λάντζα όπως την λέμε, είχε αρχίσει να μεταφέρει κλήρο και λαό στο νησάκι εμπρός απ' το λιμάνι της Ιτέας, μιας και σήμερα επραγματοποιείτο η μοναδική  ετήσια λειτουργία, στο εκεί εξωκκλήσι, το αφιερωμένο στους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κωνσταντίνο και Ελένη. 
   Πεντακάθαρη η λάντζα από τον καπετάνιο της, πεντακάθαρη κι η εκκλησούλα απ' τους Επιτρόπους της, έκαναν την ομορφιά του τοπίου, την ομορφιά της ημέρας και την ομορφιά της παράδοσης, ακόμη ομορφότερες.  Η ελληνική κοινωνία και τα έθιμά της, μέσα στο ελληνικό περιβάλλον, σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια με την μοναδική απλότητά τους.  Αέναη Ελλάδα!
   Προσφέρθηκε καφές και λουκούμι, μαζί με το αντίδωρο, αμέσως μετά την λειτουργία και η απλή επίσκεψη στο νησί και το άναμμα του κεριού, μετετράπησαν σε 2ωρη και 3ωρη εκδρομή.  Ευχές, χειραψίες και συναναστροφή, ανάμεσα στους πάρα πολλούς εφέτος επισκέπτες του νησιού, του οποίου η λειψυδρία, έχει σχεδόν καταδικάσει τα λίγα εκεί υπάρχοντα αναιμικά πευκάκια, στην υπανάπτυξη και την φανερή πλέον ξήρανση.  Μόνο ένας μικρός ευκάλυπτος, φυτεμένος εδώ και μερικά χρόνια εμπρός από το εξωκκλήσι, όλως παραδόξως διατηρεί καταπράσινα τα φυλλώματά του, αν και είναι γνωστό ότι ο ευκάλυπτος είναι υδρόφιλο δένδρο.
   Όλα όμορφα και σε τάξη εφέτος, με τους ανθρώπους του Λιμενικού, να φροντίζουν ευγενέστατα για την ασφαλή και απρόσκοπτη επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών του νησιού.   Και με την Ιτέα όπως φαινόταν από εκεί, μαζί με το Χρισσό, τους Δελφούς, τον Παρνασσό και την Γκιώνα, να ''λούζονται'' κυριολεκτικά απ' το ''Μαγιάτικο'' φώς, όντας μοναδικά κομμάτια της Φωκίδος, της πατρίδας μας.
Χρόνια Πολλά στις Ελένες και στους Κωνσταντίνους!

1 σχόλιο: