Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΤΕΑΣ : ''ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ...''


Ο Εκλογικός ...Χωροταξισμός!

    Πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας, με μοναδικό (και διαφημισμένο) θέμα, την αντιμετώπιση του προβλήματος των επιχειρήσεων των συνεργείων αυτοκινήτων, στις εισόδους της πόλεως.  Όπως είναι γνωστό, η ομάδα των Μελετητών για το Γ.Π.Σ. της Ιτέας, σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία, επρότεινε την απομάκρυνση αυτών των επιχειρήσεων από την
σημερινή τους θέση, χωρίς όμως να υποδεικνύει ή τουλάχιστον να προβλέπει την τοποθεσία μετεγκατάστασής τους.  Ούτε λόγος βέβαια για το κόστος αυτών των μετακινήσεων, καθώς και για το μέγεθος της απώλειας πελατείας αυτών των επιχειρήσεων, μετά την απομάκρυνσή τους από αυτή την περιοχή, από την ''πιάτσα'' τους.

   Παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος κα Λαΐνη, η οποία και στην ουσία, προσπάθησε να περιφρουρήσει την τάξη και την κοσμιότητα αυτής της συγκέντρωσης, συνεπικουρούμενη όμως και από τον Τοπικό Σύμβουλο κο Αθ. Κουφάλη. Παρούσα επίσης ήταν η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δελφών, συνοδευόμενη όμως και από τον σύζυγό της και συνάμα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, καθώς επίσης και η εκ των Μελετητών κα Χατζηνικολή.

   Εκτός από την ολιγόλεπτη τοποθέτηση των Τοπικών Συμβούλων για το θέμα και την με συνοπτικές διαδικασίες απόφασή τους για εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, της άρσης της ''αδικίας'' για τα συνεργεία αυτοκινήτων, είχαμε και μια εκτενή συζήτηση για τα διαδικαστικά της Β' φάσης του Γ.Π.Σ. της Ιτέας, καθώς και για διάφορα επιμέρους εντοπισμένα προβλήματα.  
   Η κα Χατζηνικολή, δεν παρουσίασε κάτι το διαφορετικό από αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου, ούτε βεβαίως περιέγραψε τις ...προθέσεις των Μελετητών για τις πεζοδρομήσεις, για τις εισόδους-εξόδους της πόλεως, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα στο ''Λαρνάκι'', για το επιχειρηματικό κέντρο νοτίως του λόφου των Αγίων Αναργύρων πάνω από το Κοιμητήριο, για την ζώνη ήπιας τουριστικής ανάπτυξης ανατολικά της Κίρρας και για την σχέση του λιμανιού με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.  Έδειξε όμως στον χάρτη, την πρότασή τους για τον καθορισμό ζωνών ''αμιγούς'' και ''γενικής'' κατοικίας μέσα στην πόλη και εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις.
     
    Για την υπόθεση της ΒΙ.ΠΕ. στην θέση ''Γωνιά'', διευκρίνησε ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία να επιτρέπει την λειτουργία ΒΙ.ΠΕ. εντός του Δελφικού Τοπίου, δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί το Γ.Π.Σ. Ιτέας με βιομηχανική χρήση γης σε αυτό το σημείο.  Το ότι χρειάζεται μια ...εικοσαετία προκειμένου να ευοδωθεί μια τέτοια κοστοβόρα διαδικασία, δεν απασχολεί αυτή την στιγμή τους Μελετητές.  Ακόμη και η τοποθεσία δεν τους απασχόλησε, η οποία θα ήταν δυνατόν να είναι κάπου αλλού, και θα προσφερόταν άμεσα.
 
   Υπήρξαν και παρεμβάσεις.  Άλλες επί της ουσίας και άλλες επί της ...πεμπτουσίας.  Υπήρξε και εκνευρισμός, καθώς και εμμονή στο παρελθόν.  Και βεβαίως, λόγω των ημερών, υπήρξαν και προεκλογικές παρελάσεις.  Σε σημείο ώστε, η ίδια η διαδικασία της σύγκλησης του Τοπικού Συμβουλίου 15 ημέρες προ των εκλογών, για να εισηγηθεί κάτι προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν είναι σε θέση πλέον να παρέμβει και να επηρεάσει την άποψη των Μελετητών, θεωρήθηκε και μάλλον έτσι είναι, προεκλογικός ...χωροταξικός σχεδιασμός.

   Η ουσία όμως είναι μία :  Υπάρχει χρονικό περιθώριο (σύμφωνα με την κα Χατζηνικολή) έως το τέλος του μήνα, για την κατάθεση ενστάσεων και προτάσεων προς την ομάδα των Μελετητών (μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου), η δε Μελέτη θα κατατεθεί περαιωμένη στον Δήμο έως και το Οκτώβριο του 2014, ημερομηνία δεσμευτική από το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο και την χρηματοδότησε. 

Δηλαδή :  Είναι νόμιμο, πρέπον και ηθικό, η νέες (Δημοτική και Περιφερειακή) Αρχές να είναι αυτές οι οποίες θα αποφασίσουν για την πληρότητα, ικανότητα, χρηστικότητα  και εγκυρότητα της Μελέτης για το Γ.Π.Σ. Ιτέας.   Κανείς άλλος! 
Και εκ των πραγμάτων έτσι θα γίνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου