Σάββατο 10 Μαΐου 2014

''ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΙ'' ΧΡΙΣΣΟΥ : ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΜΑ'Ι'ΟΥ


Κάτω απ' το βλέμμα του Απόλλωνα

   Του Ελληνισμού η συνέχεια, τα έθιμα, η επικοινωνία!  Μια θαυμάσια ημέρα του Μαΐου, γεμάτην από το χρυσαφένιο φώς του λαμπρόηλιου της Άνοιξης.  Μια γεμάτην αρώματα και χρώματα ημέρα, ''ταγμένη'' για την μία και μοναδική λειτουργία μέσα σε κάθε χρόνο, στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014 και πλήθος κόσμου από το Χρισσό και τις γύρω περιοχές, έφθασε από ενωρίς το πρωΐ στην τοποθεσία, όπου και το εξωκκλήσι.  Μέσα στην στενόμακρη κοιλάδα του Πλειστού ποταμού, στην ΝΑ μεριά της κοίτης του, στην αρχή των παρυφών της Κίρφης, λίγο πιο κάτω απ' το Χρισσό.
 Με τον χωματόδρομο όπου οδηγεί εκεί, γεμάτον από πεζούς και αυτοκίνητα, ''πνιγμένον'' από τις καταφορτωμένες με ανθούς ελιές του αγαπημένου τόπου, από τον μύλλο του Κανέλλου, ίσαμε τα κυπαρίσσια στην αυλή της εκκλησίας.  Κι από επάνω, να φαίνεται ωσάν κρεμασμένο από τον βράχο το Καστρί και να δεσπόζει με την παρουσία του στο επιβλητικό τοπίο. Ωσάν να καμαρώνει από εκεί ψηλά για την τύχη του, όπου του έλαχε η προτίμηση του Απόλλωνα για να το κάνει σπίτι του και για την ευλογία της μοίρας του, για να κρατά την πένα και το βιβλίο γραφής της ιστορίας αυτού του πανέμορφου τόπου.


Παρασκευή πρωΐ στο Πουρναράκι.  Κατάμεστη η εκκλησία και ο προαύλιος χώρος της από ανθρώπους, με τους Επιτρόπους να έχουν φροντίσει για την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό του χώρου.  Όμορφη ημέρα, λαμπρή, με το λειτουργούντα ιερέα μέσω των ψαλτικών ...κορωνίδων του, να προσπαθεί να το διαλαλήσει στους εντός και στους εκτός της εκκλησίας παρισταμένους.
   Προσφέρθηκε καφές, γλυκό κι αρτοκλασσία, αμέσως μετά την λειτουργία, η δε ...απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις, παριστάμενη  ''κομπανία'' δημοτικών οργάνων, ματαίως προσπάθησε να φιλοτιμήσει γαλαντόμους χορευτές, παρασύροντάς τους σε ''πανηγυριώτικη'' διασκέδαση.


Παμπάλαιο έθιμο.  Ευκαιρία για συνεύρεση και διασκέδαση, περιοίκων, φίλων και ''κοντοχωριανών''.  Ευκαιρία για επαφή με την φύση και τους ανθρώπους με αφορμή την θρησκεία.  Ευκαιρία για επικοινωνία.  Και αυτό το κάνουν οι έλληνες, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το μόνον ευτύχημα εφέτος και λόγω των ημερών βεβαίως, ήταν η παντελής απουσία Αιρετών και ...Υποψηφίων.  Ευτυχώς!...  Κι έτσι όλα ήσαν υπέροχα.
Και του χρόνου!
(οι φωτογραφίες από Ιωάννα Πολυζώη)

1 σχόλιο: