Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ : ΕΚΠΟΙΟΥΝΤΑΙ !...


Απάτριδες!...

  Συνεχίζοντας την κατά γράμμα εκτέλεση των οδηγιών, τις οποίες έχει ''χρεωθεί'' από τους ''Συμμάχους'' και Δανειστές, η παρούσα εγκάθετη Κυβέρνηση, προχωρά και στην εκποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την επικράτεια. Ενδεχομένως, εάν διαβάσετε το σχετικό σχέδιο νόμου, να σκεφθείτε ότι είναι ''φωτογραφικό'' για κάποια παραλιακά τουριστικά ''φιλέτα'' γης.  Λάθος!...
Πρόκειται για παραχώρηση δια νόμου του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής, σε οποιαδήποτε μορφή ''επένδυσης'', θα ήθελε να εγκατασταθεί σε κάποιο παραθαλάσσιο σημείο.  Από απλή ενοικίαση για μικρής κλίμακος τουριστικές δραστηριότητες, έως ξενοδοχείο και εργοστάσιο.  Και μάλιστα με δικαίωμα αποκλεισμού της παραλίας, για να περιφρουρείται η ''επένδυση''!!!...

Το μόνο το οποίο θα σώσει τις παραλίες μας και θα διατηρήσει την εθνική μας ανεξαρτησία επί (τουλάχιστον) αυτών, είναι να ''τελειώνουμε'' με αυτή την ομάδα των ανθελλήνων, την αυτοφερόμενη και ως Κυβέρνηση.  Το να υπάρξουν αντιρρήσεις από κάποιους μέσα στην Βουλή, δεν λύνει το πρόβλημα, μιας και η ''εντολή'' θα πρέπει αργά ή γρήγορα, να εκτελεστεί.
Λοιπόν;  Θα συνεχίσουμε την ζωή μας, στην χώρα μας, με τις παραλίες της, ή χωρίς αυτές;...
(Το παρακάτω άρθρο της κας Νάντσου από την WWF Ελλάς, μας το γνωστοποίησε η ''Αλκυών'')

*********************************************

Εγκληματικό το νομοσχέδιο για τις ακτές μας

Αγαπητοί φίλοι,
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Ίσως έχετε ακούσει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης.
Μου είναι αδύνατο να συνοψίσω σε μερικές γραμμές τα προβλήματα του νομοσχεδίου, αλλά ελπίζω να σας δώσω μια ιδέα:
  • Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (μπαράκια, ξαπλώστρες κλπ). Μέχρι σήμερα υπήρχε όριο έκτασης και ήταν υποχρεωτική η διατήρηση ελεύθερου τμήματος.
  • Αφαιρεί την υποχρέωση για όποιον εκμεταλλεύεται μια παραλία να εξασφαλίζει ανοιχτή δημόσια πρόσβαση (μας προετοιμάζει για να δούμε ταμπέλες «το μπάνιο επιτρέπεται αποκλειστικά στους πελάτες μας»).
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό. Αυτό είναι πρωτοφανές, μιας και κανείς ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την ξεκάθαρη νομική απαγόρευση δόμησης στις παραλίες.
  • Δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά μια παραλία να χτίσει λιμανάκια, να επιχωματώσει ή να μπαζώσει, αρκεί να κριθεί ότι είναι απαραίτητο για την επιχείρησή του.
Κι αυτά δυστυχώς δεν είναι όλα!

Ήδη τουλάχιστον μια βουλευτής έχει πει ότι θα καταψηφίσει αυτό το «τέρας». Ελπίζουμε σε γενικευμένη κατακραυγή, ανεξαρτήτως κομμάτων. Αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να ριχτούμε και σε νομική μάχη για να αμφισβητήσουμε το νόμο στα ανώτατα δικαστήρια. Όμως, θέλουμε να τον σταματήσουμε νωρίτερα, γιατί πόση ζημιά άραγε θα έχει ήδη γίνει στις ακτές μας, μέχρι να καταπέσει δικαστικά;
Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, στο opengov.gr, η νομική ομάδα του WWF κατέθεσε αναλυτική κριτική. Την επόμενη μέρα στείλαμε επιστολή στον κάθε βουλευτή (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Πιέζουμε ώστε να καταλάβουν πως ένας τέτοιος νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να φτάσει ποτέ στη Βουλή.
Κανείς δεν λέει ότι σήμερα δεν γίνονται αυθαιρεσίες. Όλοι μας έχουμε δει περιπτώσεις όπου παραλίες έχουν καταστραφεί περιβαλλοντικά και η πρόσβασή τους για το κοινό έχει αποκλειστεί. Όμως, θέλουμε και απαιτούμε από το κράτος αυτά τα φαινόμενα να αποτελούν την εξαίρεση. Με τον καινούργιο νόμο θα ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν ο κανόνας!
Μήπως τουλάχιστον ο νέος νόμος θα φέρει τέτοιο οικονομικό όφελος, ώστε στο μυαλό κάποιων να δικαιολογείται αυτή η καταστροφή; Ούτε καν αυτό! Προσπαθούμε να επισημάνουμε στους βουλευτές ότι τέτοιες κινήσεις καταστρέφουν τον τουριστικό μας πλούτο, αντί να τον προάγουν, και άρα σε βάθος χρόνου θα βλάψουν την τουριστική μας οικονομία. Οι ξένοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να δουν καταστραμμένες παραλίες και  μπετά παντού, αλλά τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο.
Τι μπορείτε να κάνετε: η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή ως τις 13 Μαΐου και μπορείτε να μπείτε εδώ να υποβάλλετε και τα δικά σας σχόλια – οποιοσδήποτε πολίτης έχει το δικαίωμα να το κάνει, κι όχι μόνο οι ‘ειδικοί’.
Επίσης, έχουν ήδη στηθεί δυο δημόσιες πλατφόρμες για συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. Η πρώτη λειτουργεί εδώ και μέρες από πρωτοβουλία πολιτών στο change.org, ενώ η δεύτερη από τη διεθνή οργάνωση «AVAAZ.ORG - Ο κόσμος εν δράσει» μόλις ξεκίνησε εδώ και ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον.
Θα είμαστε σε επαφή για τις εξελίξεις!
Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου