Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ : ΔΙΚΗΝ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

         (Νέμεσις)
Ευχετήριος Επίλογος

    Μια παρέμβαση, γεμάτη διαπιστώσεις, επισημάνσεις και παραινέσεις, μα πάνω από όλα αληθινή, όπως ταιριάζει στην μέχρι στιγμής παρουσία του συντάκτη της, τόσον στην υπόθεση ''Τουμπανάρια'', όσον και στην με επιμονή και στωϊκότητα ανοχή, του επαγγελματικού και προσωπικού κόστους αυτής της μακρόχρονης ιστορίας.
    Και θα πρέπει να ομολογηθεί ότι, εάν δεν υπήρχε ο Στέλιος Σχοινάς με την τόσο ενεργή και αποκαλυπτική ανάμειξή του στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως όλοι μας, να απολαμβάναμε ακόμη, τον ...Δημοτικό ύπνο του δικαίου, παρατείνοντες τον ένδοξο πολιτικό βίο ανθρώπων, των οποίων η προσφορά στον τόπο μας, συγκρίνεται με την προσφορά των Ευρωπαίων του 15ου αιώνα, προς την Κωνσταντινούπολη : Λεηλασία!...


*******************************************

Στέλιος Σχοινάς, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Πώς φτάσαμε στις ριζικές ανακατατάξεις στον Δήμο Δελφών

Το γεγονός της παραπομπής του πρώην Δημάρχου Δελφών κ. Νικολάου Φουσέκη, με βαρύτατες κατηγορίες, που βασίζονται στις τελεσίδικες αποφάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού, δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα στην ενδεχόμενη νέα κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, γι’ αυτό και αναγκάσθηκε σε παραίτηση πριν την αποπομπή του.
Η αναγκαστική αποχή του από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έγινε αφορμή για την δημιουργία δύο νέων συνδυασμών, με επικεφαλείς δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της απελθούσας δημοτικής αρχής, τον κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, νέο Δήμαρχο Δελφών και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών και τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας.
Ο συνδυασμός του κ. Ταγκαλή περιείχε στους κόλπους του, τους περισσότερους πρωτοκλασάτους συνεργάτες του απελθόντος Δημάρχου.

Με λίγα λόγια
Η εμμονή μου,
με τεράστιο προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό κόστος, στην ενοχή του κ. Νικολάου Φουσέκη, για την μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε, στον παγκοσμίου φήμης Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, από το τεχνικό του γραφείο, είχε ως συνέπεια την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας με άμεσο αποτέλεσμα την αποπομπή του από το Δημαρχιακό Αξίωμα και τον παραμερισμό του μεγαλύτερου μέρους των πρώην συνεργατών του, υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο του αποτυχόντος Δημάρχου κ. Ταγκαλή.
Η νέα Δημοτική Αρχή, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, παρουσιάζει δυνατότητες πραγματικής προσφοράς στον ιστορικό μας Δήμο.
Ευχή όλων μας είναι να πετύχει στο έργο της.
Από την ίδια, όμως, εξαρτάται αν θα οδηγήσει τον παγκόσμια γνωστό Δήμο Δελφών στον βάθρο που του αξίζει, μετατρέποντας τις ευχές όλων των δημοτών σε πραγματικότητα.

******************************

Με την σειρά μου εύχομαι στην νέα δημοτική Αρχή και στον νέο Δήμαρχο Δελφών κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, καλή επιτυχία στο έργο τους.
Ο Δήμος Δελφών, λόγω του τεράστιου ιστορικού του βάρους, είναι λογικό να έχει αυξημένες απαιτήσεις από τους Δημοτικούς του Άρχοντες.
Απαιτήσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα καθορίσει την επιτυχία της νεοεκλεγείσας Δημοτικής Αρχής.
Είναι αλήθεια ότι η νέα Δημοτική Αρχή παραλαμβάνει ένα Δήμο με πολύ σοβαρά προβλήματα ηθικής τάξης.
Είναι, επίσης, αλήθεια ότι τα προβλήματα αυτά ηθικής τάξης αφορούν διοικητικούς παράγοντες του Δήμου και παλαιούς συνεργάτες της νέας Δημοτικής Αρχής.
Όμως αποτελεί αυτονόητο καθήκον της νέας Δημοτικής Αρχής να ξεπεράσει τους όποιους φιλικούς ή συναδελφικούς συναισθηματισμούς, υπερασπιζόμενη το γενικό συμφέρον του ιστορικού Δήμου Δελφών, όπως αυτό καθορίζεται από τους νόμους του κράτους.
Βασική προϋπόθεση για να πετύχει κάθε νέα Αρχή, οποιασδήποτε βαθμίδας, είναι η πορεία που θα χαράξει τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, διότι οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την φυσιολογική έλλειψη σωστής οργάνωσης στο ξεκίνημα κάθε νέας Αρχής, κατά κανόνα, προσπαθούν να την παρασύρουν σε δρόμους ανομίας, ώστε να την εγκλωβίσουν για να την εκβιάζουν στο μέλλον.
Πιστεύουμε στις αρχές της δημοκρατίας, η οποία ποτέ δεν εκδικείται ενόχους αλλά τους τιμωρεί, με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του κράτους.
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί χωρίς σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες, στην απόδοση ευθυνών και στην τιμωρία των ενόχων.
Η μέχρι σήμερα καταστρατήγηση των νόμων και των νόμιμων διαδικασιών από υπηρεσίες του Δήμου Δελφών που διαχειρίζονται, λόγω των αρμοδιοτήτων τους, ακόμη και αυτή την ίδια την οικογενειακή υπόσταση των πολιτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Εάν η νέα Δημοτική Αρχή δεν σταματήσει την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη τακτική των υπευθύνων του Δήμου, τακτική μη εφαρμογής των νόμων, αποφάσεων δικαστηρίων και εισαγγελικών διατάξεων, θα οδηγηθεί σε αντιδημοκρατικές ατραπούς με προδιαγεγραμμένη την αποτυχία.
Είμαι διατεθειμένος και υποχρεωμένος να αναλύσω τα όσα παραπάνω αναφέρω σε σχετική δημόσια συζήτηση. Άλλωστε δεν είμαι ο μόνος που τα γνωρίζει. Είναι πολλοί άλλοι που δεν τολμούν γιατί φοβούνται τις συνέπειες από τους θιγόμενους που δεν διστάζουν να καταχραστούν τις δημόσιες θέσεις που κατέχουν.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο νέος Δήμαρχος Δελφών θα αλλάξει τις ράγες του τραίνου του Δήμου με νέες που θα χαράσσουν την σωστή πορεία, με σεβασμό στους νόμους του κράτους και στις νόμιμες διαδικασίες που απορρέουν από αυτούς.
Η υποκρισία πρέπει να εκλείψει, από την μελλοντική λειτουργία του Δήμου Δελφών, γιατί υποκρύπτει συγκάλυψη και η συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή.

Επειδή
Η εκπλήρωση του αυτονόητου καθήκοντός μου, μου επέβαλε να μην υποκύψω σε πρωτοφανείς επαγγελματικούς εκβιασμούς και να μην συμβάλλω στην συγκάλυψη των παρανομιών που διαπράχθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, από τους ίδιους τους θεσμικούς του φύλακες,
θεώρησα ότι η παρέμβασή μου αυτή αποτελεί αυτονόητο καθήκον μου.

*************************

Πολύ σύντομο ιστορικό της υπόθεσης:

Όπως είναι ευρύτατα γνωστό, από τον Νοέμβριο του 2007, σεβόμενος τον επιστημονικό μου ρόλο, ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και τον αντίστοιχο θεσμικό μου ρόλο, του Α’ Αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και εκπροσώπου του, στην αναθεώρηση του ευρύτερου Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών, υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά για την παραβίαση του αρχαιολογικού χώρου από κτιριακές κατασκευές τεράστιου μεγέθους που ξεπερνούσαν τα 6.000,00 μ2.
Δυστυχώς στην παραβίαση αυτή «εξέχουσα» συμμετοχή είχαν ο απελθών Δήμαρχος Δελφών κ. Νικόλαος Φουσέκης και ο πρώην Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής.
Τόσο η Ποινική Διαδικασία όσο και ο Διοικητικός Έλεγχος ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2007!
Η διοικητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώθηκε, μετά από ασυνήθιστα πολλαπλούς τεχνικούς ελέγχους , ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, τον Ιούνιο του 2010 και επιβεβαίωσε σε ποσοστό 100% όσα αναφέρονταν στις μηνυτήριες αναφορές μου.
Μετά την ολοκλήρωση της Διοικητικής Διαδικασίας από το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, όφειλαν οι υπεύθυνοι Διοικητικοί Παράγοντες του κράτους (Αρμόδιοι Υπουργοί) να ακολουθήσουν την Πειθαρχική Διαδικασία κατά του υπεύθυνου δημόσιου λειτουργού (Δήμαρχου Δελφών), που με ανακριβή τεχνικά στοιχεία δημιούργησε αξεπέραστο πρόβλημα, στο σημαντικότερο, ίσως, σημείο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, πλησιέστατα στην παγκόσμια πεζοπορική διαδρομή Δελφοί – Κωρύκειο Άντρο.
Να σημειωθεί ότι το Κωρύκειο Άντρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών, τεράστιας επισκεψιμότητας.

Τελικά η εμμονή μου,
με τεράστιο προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό κόστος, στην ενοχή του κ. Νικολάου Φουσέκη, για την μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε, στον παγκοσμίου φήμης Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, από το τεχνικό του γραφείο, είχε ως συνέπεια:

  1. Την αποπομπή του από το Δημαρχιακό Αξίωμα.
  2. Τον παραμερισμό του μεγαλύτερου μέρους των πρώην συνεργατών του, υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο του αποτυχόντος Δημάρχου κ. Ταγκαλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου