Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ

    
Ο χρόνος θα ...αποκαταστήσει την αλήθεια.

  Με το παρακάτω δημοσιευόμενο Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του Δήμου Δελφών, ο Δήμαρχος θριαμβολογεί για την υπογραφή συμβολαίου περί της παρατάσεως της εκμισθώσεως μεγάλης εκτάσεως από την κτηματική περιφέρεια της Δεσφίνας, προς την εταιρεία ''VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.'', για τα επόμενα 20 έτη.

Είναι σαφής η προσπάθεια μέσα από τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου, για τον ''επιμερισμό'' των ευσήμων (αλλά και των ευθυνών), προς όλους τους με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε χρονική περίοδο, ενεπλάκησαν με το θέμα των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Δεσφίνας.  Και επίσης είναι σαφείς οι αναφορές για τα προσδοκώμενα οφέλη της Κοινότητος και του Δήμου.
   Βεβαίως, το Δελτίο Τύπου δεν αναφέρει κάτι για την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και για την τύχη των αιολικών πάρκων στην Σκύρο, το Πήλιο και την Κρήτη.  Ούτε και για την προσφυγή κατοίκων και Δήμου Δελφών κατά της εγκαταστάσεως αιολικού πάρκου στο ''Κοκκινάρι'' της Γκιώνας, ωσάν να πρόκειται για ''άλλη επικράτεια''.  
Απορίας άξιον όμως είναι το ότι, ενώ στον Δήμο Δωρίδος, έχουν ''ξεσηκωθεί'' και οι πέτρες εναντίον μιας αδειοδοτήσεως για αιολικό πάρκο στην περιοχή του ακρωτηρίου ''Ψαρομύτα'' και το σύνολο των κατοίκων μαζί με τον Δήμο Δωρίδος, έχουν κάνει τα πάντα για να την αποτρέψουν, έχοντας προς το παρόν ''καπελλωθεί'' από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εν τούτοις, ο Δήμαρχος του Δήμου Δελφών, περιαυτολογεί και μοιράζει συγχαρητήρια για τον επερχόμενο ενταφιασμό του ακρωτηρίου ''Πάγκαλος'' και της ευρύτερης περιοχής της Δεσφίνας, αγνοώντας το τι γίνεται τριγύρω του και τριγύρω μας...
Για την Δεσφίνα, η κατάληξη είναι ευτυχής, κατά τον Δήμαρχο. Και πανηγυρίζει.
   Ούτε βεβαίως για την κατιούσα εκτίμηση των τελευταίων ετών και την αποδόμηση του ενεργειακού μύθου των αιολικών πάρκων σε πολλά κράτη της Ευρώπης και της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, φαίνεται να έχουν υπ' όψιν τους οι ''αρμόδιοι'' στο Δήμο μας.

   Για την ''δέσμευση'' και απαξίωση για οποιαδήποτε άλλη χρήση της εκμισθούμενης γης, δεν γίνεται αναφορά.  Όπως επίσης για τις Μελέτες οι οποίες περιγράφουν την εξαφάνιση όλων των μορφών της πανίδος όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες.  Από μέλισσες και έντομα, έως σκαθάρια, τετράποδα και ερπετά.  Για δε την χλωρίδα, ούτε λόγος.  Αρκεί μόνον κατά το Δήμαρχο, το όνομα της μεγάλης μητέρας-κτήτωρος εταιρείας, της ENERCON.

Περιβάλλον; Θέσεις εργασίας;  Βοσκότοποι; Μελισσοκομία; Αναψυχή; Στην Δεσφίνα δεν χρειάζονται πλέον!...
 Θα πληρώνουν όμως οι κάτοικοι της Κοινότητος την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, με έκπτωση.  Είναι κάτι και αυτό.

Ευχόμεθα οι ενστάσεις μας, να αποδειχθούν συν τω χρόνω, ανεδαφικές.  Διαφορετικά, η Δεσφίνα...


****************************************************



                                         ΑΜΦΙΣΣΑ, 29.12.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 65/2015

ΘΕΜΑ: “Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση αιολικής ενέργειας στη Δεσφίνα”.


Υπεγράφησαν χθες, 28 Δεκεμβρίου 2015, από το Δήμαρχο Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλο και τους εκπροσώπους της εταιρείας VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε. (η οποία έχει ως κύριο μέτοχό της τον παγκόσμιο κολοσσό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ENERCON) συμβόλαια παράτασης για μια εικοσαετία της μίσθωσης εκτάσεων στην κτηματική περιφέρεια της Δεσφίνας, προκειμένου να κατασκευαστούν από τη μισθώτρια εταιρεία τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 100Mw (από τα μεγαλύτερα πάρκα στη χώρα μας).
Η εξέλιξη αυτή, που προέκυψε ως αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων με τη μισθώτρια εταιρεία και αφού χρειάστηκε να ξεπεραστούν πλήθος τεχνικών και νομικών ζητημάτων, ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την πραγματοποίηση στην περιοχή μας μιας τεράστιας επένδυσης στην αιολική ενέργεια.
Μετά την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης τα αμέσως επόμενα χρόνια, τα αιολικά πάρκα αυτά αναμένεται να αποδίδουν στο Δήμο Δελφών, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, οφέλη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Τα οφέλη αναμένεται επίσης να είναι πολύ σημαντικά ειδικότερα για τη Δημοτική Κοινότητα της Δεσφίνας που θα εισπράττει ειδικό πόρο, αλλά και για τους κατοίκους της Κοινότητας, ως προς τους οποίους η κείμενη νομοθεσία προβλέπει μείωση των χρεώσεών τους στα οικιακά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η όλη διαδικασία (οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον καποδιστριακό Δήμο Δεσφίνας) απαίτησε την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αιρετών οργάνων και ιδιαιτέρως του Αντιδημάρχου της Ενότητας, Νεκτάριου Μίχου και του Προέδρου της Κοινότητας, Μπάμπη Καλιακούδα, οι οποίοι μαζί με το Δήμαρχο Δελφών επωμίστηκαν επί πολλούς μήνες το βάρος της διαπραγμάτευσης.
Απαιτήθηκε επίσης καλή συνεργασία με τα αιρετά όργανα του Δήμου (Συμβούλιο Δ.Κ. Δεσφίνας, Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών), που έλαβαν και τις σχετικές αποφάσεις, σε πνεύμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας.
------------------------------------------------------------------------------------------
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου