Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



Άμφισσα 2 Δεκεμβρίου 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Θέμα : “Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Π.Ε.
Φωκίδας”.


Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η 3ήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Άμφισσα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι ύστερα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Μίχου.
Η επίσκεψη έγινε σε πολύ φιλόξενο και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα που αντανακλά τα συναισθήματα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλοϋποστήριξης Ελλαδιτών και Κυπρίων στην ιδιαίτερα δύσκολη παρούσα συγκυρία για το λαό μας στις δύο χώρες και διεθνώς.
Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία στον Υψηλό Προσκεκλημένο μας και στην εκλεκτή ακολουθία του για ανταλλαγές απόψεων με την Π.Ε Φωκίδας, χρήσιμες και μελλοντικά αμοιβαία επωφελείς, πρώτα για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας –Κύπρου και ύστερα για την ανάπτυξη: πολιτική, οικονομική, τουριστική, εμπορική και πολιτιστική Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Κύπρου.
Το προσεκτικά ετοιμασμένο από την Περιφερειακή Ενότητα πρόγραμμα επίσκεψης-φιλοξενίας, ουσιαστικά ξεκίνησε με την εκδήλωση του Σαββάτου 29.11.2015 που ο καθηγητής από την Κύπρο του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέας Βοσκός μίλησε για το Κυπριακό και την ιστορική πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, καλεσμένος από την Εταιρεία Φωκικών Μελετών.
Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών το βράδυ της Κυριακής 30.11.2015 παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, των Δημάρχων Δελφών και Δωρίδας, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Κολιαβάς που παρουσίασε σύντομα και διαχρονικά τις σχέσεις –ανταλλαγές του τόπου μας με τη Μεγαλόνησο Κύπρο. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο και ευχόμενος ό,τι καλύτερο για την επίλυση του εθνικού προβλήματος.
Συγκινητικά, ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέας Βοσκός εκ μέρους της Επιτροπής Κύπρου του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφώνησε τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Αντιπροσωπεία και αναφέρθηκε στη κοινή Ιστορική πορεία Ελλάδας και Κύπρου.
Με μία εμπνευσμένη ομιλία ο Πρόεδρος κ. Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τα προβλήματα και τις άμεσες επόμενες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο που μπορεί να οδηγήσουν, όπως και ελπίζουμε, σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση 42 χρόνια μετά την εισβολή. Ο Αντιπεριφερειάρχης και οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Κωνσταντίνος Μίχος πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στη διαδρομή και το έργο του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, εξαίροντας την πατριωτική δράση του και προσφέροντας στο τέλος της ομιλίας του τιμητική πλακέτα στον κ. Γ. Ομήρου.
Την εκδήλωση έκλεισαν με τον πιο όμορφο τρόπο η χορωδία Ωδείου Άμφισσας της κ. Ελένης Ιντέρνου και τμήμα του χορευτικού ομίλου Άμφισσας του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας.
Την επομένη, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 ο Κύπριος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Δελφών θαυμάζοντας τα εκθέματα του Αρχαίου Ιερού ονομαστού στο Πανελλήνιο και όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος και η ακολουθία του, στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Φωκίδας όπου έγινε σύσκεψη για θέματα Περιφέρειας και Κύπρου, δόθηκαν δώρα και από τις δύο πλευρές και προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία μετέβη στο Γαλαξίδι όπου επισκέφτηκε - ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου καθώς και στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της γραφικής κωμόπολης του Γαλαξιδίου. Το μεσημέρι της Τρίτης η αντιπροσωπεία επέστρεψε στη Κύπρο.
Τέτοιες επισκέψεις, που άφησαν άριστες ομολογουμένως εντυπώσεις, δεν έχουν μόνο εθνική και μεγάλη συμβολική σημασία, αλλά δείχνουν και την ορθή πορεία ανάδειξης κι ανάπτυξης που χρειάζεται o τόπος μας.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΜΙΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου