Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ : ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ - ΟΔΗΓΙΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Επιδείνωση του καιρού (30/12/2015 - 01/01/2016) με τοπικές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους βόρειους ανέμους

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (30-12-2015) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:
Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (30-12-2015) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις τοπικές χιονοπτώσεις.
Α] Αύριο Τετάρτη (30-12-2015) θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β] Την Πέμπτη (31-12-2015 παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Γ] Την Παρασκευή (1-1-2016 Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά -ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
2. Την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (10 -12 βαθμούς κελσίου) που θα γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο όποιος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
3. Τους ενισχυμένους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου