Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

''ΠΟΛΙΤΕΣ'' : ΦΥΣΣΑΕΙ (παλαιόθεν) ΣΤΗΝ ΔΕΣΦΙΝΑ;...

   Επί των αιτημάτων των  εταιρειών.
       Θέματα Δημ. Συμβουλίου 16 & 17                  Άμφισσα 28-12-2015
                                             
Δεν θα ασχοληθούμε στην τοποθέτησή μας με τα αιτήματα των εταιρειών που σήμερα έρχονται στο Δ.Σ. του Δήμου και που εγκρίθηκαν από το τοπικό της Δεσφίνας. Τα αιτήματά τους είναι εύλογα, γιατί αφορούν διαδικαστικά θέματα τακτοποίησης και διόρθωσης των συμβάσεων που έχουν υπογράψει.
Άρα στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν το έργο, είναι λογικό, θέματα τα οποία είναι διφορούμενα και μπορούν στο μέλλον να προκαλέσουν δυσκολία στην επένδυσή τους, όπως π.χ. η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων που νοικιάζουν από τον Δήμο, να θέλουν να τα λύσουν και να τα έχουν ξεκάθαρα.
Εμείς θα τοποθετηθούμε με αφορμή την εισήγηση των δύο θεμάτων, θα έλεγα «εκτός θέματος», και θα μιλήσουμε για εμάς, δηλαδή για την τοπική αυτοδιοίκηση και με ποιο τρόπο λειτουργούμε. Διότι ακούστηκε εδώ μέσα πως εκφράζονται λόγο ιδεολογικών διαφορών αντιρρήσεις ως προς την επένδυση.
Δεν στηρίζονται κύριοι σύμβουλοι οι διαφορές μας σε βάση ιδεολογημάτων, για τα οποία δεν θα ψηφίσουμε τις εισηγήσεις, που και στο παρελθόν έχουμε αντιδράσει ενάντια στις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα. Είναι κατά βάση πολιτικές οι διαφορές μας για τον τρόπο που σκέπτεται η Δημοτική Αρχή, αυτή και οι προηγούμενες απέναντι στο πως αντιμετωπίζονται τέτοιες επενδύσεις και στην φιλοσοφία του τρόπου που διοικούν τον Δήμο.

Πότε υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και των εταιρειών για την συγκεκριμένη επένδυση; Στο τέλος του 2010 μεταξύ του τότε Δήμου Δεσφίνας και των εταιρειών. Δηλαδή έχουμε την αλλαγή του Κώδικα με τον οποίο θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει θεσπιστεί ο Καλλικράτης, έχουν γίνει εκλογές και έχει εκλεγεί η νέα Δημοτική Αρχή και ο καταργημένος πλέον Καποδιστριακός Δήμος Δεσφίνας τρέχει να υπογράψει την Σύμβαση!
Με λίγα λόγια ο νέος Δήμος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων που δρομολογήθηκαν την τελευταία στιγμή εκπνοής των παλιών Δήμων!!! Πως σας φαίνεται αυτό κύριοι σύμβουλοι ως πρακτική διοίκησης;

Σήμερα ερχόμαστε εμείς μη μπορώντας να υποστηρίξουμε τις όποιες αντιρρήσεις μας, να αποφασίσουμε για θέματα διεκπεραίωσης και όχι ουσιαστικά. Φανταστείτε τι προβλήματα θα προκύψουν στην περίπτωση που μπαίναμε στην διαδικασία εξέτασης σήμερα επί της ουσίας της επένδυσης, από την στιγμή που έχουν καταβάλει μισθώματα στον Δήμο κλπ.

Δεν θέλετε να γίνουν επενδύσεις στον Δήμο μας αντιτείνουν.
Είναι έτσι;
Δηλαδή σας ρωτάω, αν το ταμείο του Δήμου μας ήταν γεμάτο και εύρωστο και έρχονταν να μας πουν σας δίνουμε ακόμα 20 εκ. ευρώ, γνωρίζεται κάποιον που θα έλεγε «όχι εμείς δεν τα θέλουμε»;
Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Όμως είμαστε ενάντια στην λογιστική – αριθμητική λογική του θέματος.
Ακούστηκε από τον Δήμαρχο πως δεν μας δίνει τίποτα η συγκεκριμένη γη από την εκμετάλευσή της από τον Δήμο ως βοσκοτόπια. Αν το δεις αριθμητικά το πρώτο που βλέπεις είναι από την μια στα 20 χρόνια παίρνω 20εκ. ευρώ, ενώ από τους βοσκότοπους θα πάρω 10 χιλιάδες ευρώ. «Ούτε 1 ευρώ δεν παίρνουμε» είπε ο Δήμαρχος. Δεν συμφωνούμε με αυτή την αριθμητική. Δεν είναι της στιγμής ούτε μπορώ να αποδείξω τώρα, πως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Οι επενδύσεις και η ενασχόληση του ντόπιου πληθυσμού εκφράζονται με δυναμικό τρόπο και όχι αριθμητικό και έτσι πρέπει να τα δούμε.
Είμαστε υπέρ του περιβάλλοντος και ενάντια στα αιολικά πάρκα; Δηλαδή ενάντια στις καθαρές πηγές ενέργειας; Για ποιο λόγο; Για να χρησιμοποιούμε περισσότερο λιγνίτη και να βρομίζουμε πιο γρήγορα την ατμόσφαιρα;
Σίγουρα όχι. Είναι αλήθεια, εμείς παίρνουμε την ενέργεια από αυτού τους είδους τις επενδύσεις και γενικότερα από τις καθαρές πηγές ενέργειας, ή το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα πάει αλλού; Διότι πως εξηγείται να αυξάνεται η εξόρυξη του λιγνίτη, από την στιγμή που αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές;
Ποιος ξέρει από όλους εδώ μέσα τους Δημοτικούς Συμβούλους, ακόμα και ο Δήμαρχος και ο κος Ταγκαλής που θα υπερψηφίσει, που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, που ακριβώς είναι χωροθετημένες;  Είμαι σίγουρος πως κανείς σας δεν ξέρει. Δεν γνωρίζεται που θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες, τι θα επηρεάσουν και τι θα επιφέρουν. Δεν κανονίζουμε όμως εδώ μέσα κύριοι συνάδελφοι πως θα χειριστούμε τα δικά μας συμφέροντα, του σπιτιού μας. Διαχειριζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου και οφείλουμε να είμαστε δυό φορές πιο προσεκτικοί.
Αναφέρθηκε από την δικηγόρο εκπρόσωπο των εταιρειών, πως αλλού, στην Κρήτη παρόμοια επένδυση της ΔΕΗ έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ για διάφορους λόγους. Ίσως και αύριο «κολλήσει» η αντίστοιχη επένδυση στην Δεσφίνα, όχι κατ ανάγκη από εμάς, αλλά από άλλους ενδιαφερόμενους που θίγονται τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια. Θα έχουν δοθεί λοιπόν ένας σκασμός λεφτά, κι ίσως τίποτα να μη γίνει και εμείς οι υπεύθυνοι και υπόχρεοι του σχεδιασμού ανάπτυξης και διαχείρισης του Δήμου, να έχουμε συμβάλλει σε ένα κομφούζιο και όχι δημιουργικά προς μια ουσιαστική κατεύθυνση.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για όσα στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει μέσα σε αυτή την αίθουσα για τέτοιου είδους επενδύσεις και στις άλλες δημοτικές ενότητες, θα καταψηφίσουμε τις εισηγήσεις.

Καταψηφίζοντας τις εισηγήσεις, καταψηφίζουμε τον τρόπο λειτουργίας, την πολιτική στάση και διαχείριση του Δήμου απέναντι σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και της προηγούμενης από αυτήν και όσων διοίκησαν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους με την λογική που αναφέραμε στην αρχή. «Δένοντας» τα χέρια και την βούληση των συμβούλων στην εκπνοή της θητείας τους. Με ασαφείς, θολές και αμφισβητήσιμες αποφάσεις, που στην πορεία μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και επιζήμιες, για την προοπτική και την ανάπτυξη του τόπου.

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Τάκης Μέγκος    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου