Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ (προφητικό άρθρο)



ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΤΩΡΑ
Του Νίκου Δρόλαπα
Δεν ήταν αναπάντεχο. Η αποκάλυψη έγινε αθέλητα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η είδηση, ότι το χρέος του Δήμου Δελφών ξεπερνάει τα 15.000.000 ευρώ, ακούστηκε σαν βόμβα μεγατόνων
και έσκασε στα χέρια αυτών που έκαναν τα πάντα για να το κρατήσουν κρυφό. Ιδιαίτερα προσπάθησε να το συγκαλύψει ο Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ποτέ δεν απάντησε στο εύλογο, αλλά αιχμηρό γι΄ αυτόν ερώτημα : « τι παρέλαβε από τη προηγούμενη Δημοτική αρχή, της οποίας υπήρξε βασικό στέλεχος ; », ως να είχε δώσει λόγο….σιωπής.
Τα προεόρτια, είχαν αρχίσει λίγο ενωρίτερα, όταν αποδόθηκε προς τον Δήμο ποσό 800.000 ευρώ για τη κάλυψη λειτουργικών και γενικών δαπανών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους ( ΚΑΠ ), από το οποίο παρακρατήθηκαν τα πρώτα ποσά για οφειλές του Δήμου προς την Εφορία και το ΙΚΑ. Το τι θα επακολουθήσει, ο θεός να βάλει το χέρι του. Ήδη, ζητάνε πληροφορίες από δύο Δήμους άλλων περιοχών οι οποίοι πτώχευσαν, για να πληροφορηθούν τις συνέπειες και τα επακόλουθα.
Ούτε που ίδρωσε το αυτί τους από τις προειδοποιήσεις που πήραν στον Δήμο για συμμόρφωση λόγω της υπάρχουσας μεγάλης απόκλισης εσόδων – εξόδων. Ούτε αν θα μπει ο Δήμος σε Επιτροπεία. Αδιαφόρησαν ακόμη και για την επισήμανση σχετικά με τον προϋπολογισμό, για το ενδεχόμενο αυτός να είναι πλασματικός.
Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι ο Δήμος ευρίσκεται σε δεινή θέση, η οποία θα γίνει δυσμενέστερη επειδή δημιουργήθηκαν και ΝΕΑ ΧΡΕΗ κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με ευθύνη του κ. Δημάρχου, αφού προήλθαν από προσωπικές του επιλογές και συνοδεύθηκαν από αδικαιολόγητες σπατάλες.
Με τα 15.000.000 ευρώ που χρέωσαν τον Δήμο, έπρεπε να έχει αναμορφωθεί όλη η περιοχή και δεν έγινε τίποτα.
Τα αδικαιολόγητα αυτά χρέη αποτελούν τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα για τον τρόπο που οι Δημοτικές συντεχνίες της τελευταίας δεκαπενταετίας διοίκησαν τον Δήμο , τον οποίο καταχρέωσαν και τον έφεραν προ της πτώχευσης.
Απομένει στον Δήμαρχο πλέον η υποχρέωση, ως έχοντος στη διάθεσή του όλα τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ποσά και να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στη χρεωκοπία τον Δήμο, βάζοντας τέρμα στη τακτική της συγκάλυψης που μέχρι τώρα εφάρμοσε και η οποία τελικά τον εξέθεσε. Η τοπική κοινωνία πρέπει επί τέλους να πληροφορηθεί ποιοι και κατά πόσο ευθύνονται , ένας έκαστος από τους διατελέσαντες Δήμαρχοι.
Ήδη, από φερόμενους ως κύκλους του παραιτηθέντος Δημάρχου κ. Φουσέκη, υπάρχουν αναφορές για χρέη που και εκείνος παρέλαβε από τον πρώην Δήμαρχο κ. Ασημ. Ασημακόπουλο, οπότε θα πρέπει να δοθεί μία συνολική εικόνα διακύμανσης των χρεών ανά Δημοτική περίοδο, μέχρι και αυτά που δημιουργήθηκαν επί Δημαρχίας Παναγιωτόπουλου.
Το χρέος είναι τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
Όταν, ηθελημένα ή μη, δεν εισπράττονται σημαντικά έσοδα, όταν δεν υπάρχει περιορισμός στις σπατάλες, αλλά αντιθέτως , αυτές διογκώνονται για την εξυπηρέτηση του πελατειακού συστήματος, το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να εξοφληθεί αυτό το χρέος και ο Δήμος να οδηγηθεί σε πτώχευση, οπότε τη διοίκηση του Δήμου θα την αναλάβουν Τεχνοκράτες. Ο Δήμος, δεν είναι πλέον σε θέση να καταθέσει ούτε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγίανσης, όπως συνέβη και με το Γηροκομείο της Άμφισσας, αν και διαθέτει την απαιτούμενη γι΄ αυτό αυξημένη πλειοψηφία και….ομοψυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω και της συνευθύνης όσων εκ των μελών του υπηρέτησαν υπό τη…διοίκηση Φουσέκη, του οποίου η εικόνα κατεδαφίζεται για μία ακόμη φορά, γιατί αποδεικνύεται ότι δεν διέθετε τις ικανότητες που του αποδίδονταν.
Ήδη, εξυφαίνεται και φανερή πλέον συνεργασία μεταξύ του Παναγιωτόπουλου και της αντιπολίτευσης για να ξεπερασθούν τα ανυπέρβλητα ζητήματα που δημιουργεί το υψηλό χρέος, το οποίο, προβλέπεται να παρασύρει πολλούς, γιατί θα προκαλέσει την αναπόφευκτη αναψηλάφηση των μέχρι τώρα εκκρεμοτήτων και θα μάθουν όλοι, ΤΩΡΑ, πόσο μας κόστισαν οι εμφανιζόμενοι ως σωτήρες, τα χρέη των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι Δημότες με τη προσφιλή τους μέθοδο των αυξήσεων στα Δημοτικά τέλη.
ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ, που ήρθε η στιγμή της αποκάλυψης, τόσο για τον δύσμοιρο Δήμο Δελφών, όσο και για το διαβρωμένο συντεχνιακό σύστημα εξουσίας που επί μια 15ετία τον διοικούσε, βυθίζοντας μια ολόκληρη περιοχή στη στασιμότητα και τον μαρασμό.
Έτσι, επαληθεύεται και η προεκλογική εκτίμηση, ότι και οι δύο συνδυασμοί, Παναγιωτόπουλου και Ταγκαλή, όχι μόνο δεν προήλθαν από διάσπαση όπως διακήρυσσαν , αλλά αντίθετα, ήταν προϊόν επινόησης του Φουσέκη, ο οποίος κατέφυγε στη πολιτική αυτή συμπαιγνία για να αποφύγει τα χειρότερα, ευρισκόμενος σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.
Όσο δε για τον κ. Παναγιωτόπουλο, αυτός μένει εκτεθειμένος απέναντι στους συμπολίτες μας για τα πολιτικά τερτίπια που δέχθηκε να εφαρμόσει προεκλογικά για να τους ξεγελάσει, τις μεθοδεύσεις παραπλάνησης που μετέρχονται όλοι μαζί οι υπόλογοι της κατάστασης, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στους άλλους για να θολώσουν τα νερά , αλλά και κυρίως, βαρύνεται γιατί επί ενάμιση χρόνο αρνείται να ενημερώσει και συγκαλύπτει την άθλια κατάσταση που παρέλαβε στο Δήμο, την οποία, με την ανεπάρκεια των συνεργατών του, αλλά και του ιδίου, την έκανε ακόμη χειρότερη.
Για τη κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Δήμος και λόγω Χριστουγέννων αφιερώνεται στη Δημοτική αρχή το έντεχνο τραγούδι του Ν. Καλογερόπουλου « Ο Βασιλιάς του τίποτα ».

2 σχόλια:


  1. Σωστά τα λες κύριε Δρόλαπα. Το κακό είναι ότι πολλοί λίγοι, σ’ αυτό τον τόπο, έχουν το θάρρος να λένε τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα, κατονομάζοντας τους υπεύθυνους.
    Οι τοπικοί μας Άρχοντες δεν διοικούν τον τόπο, απλά συγκαλύπτουν τους προκατόχους τους για να έχουν και αυτοί μελλοντική συγκάλυψη από τους επόμενους.
    Στο γεγονός αυτό οφείλεται η αποτυχία τους.
    Αν ποτέ αποφασίσει αυτό το «κράτος» να εξετάσει, ουσιαστικά, τον ρόλο που έπαιξαν όλοι όσοι διοίκησαν τον Δήμο Δελφών και τα κομμάτια που τον συναρμολόγησαν (Ιτέα, Δελφοί, Χρυσό, Γαλαξίδι, Δεσφίνα κλπ), τότε θα έχουμε την βαθμολόγηση του πραγματικού έργου, που ο κάθε τοπικός Άρχοντας «πρόσφερε» στο κοινωνικό σύνολο, ειδικά την τελευταία, τραγική, δεκαπενταετία, με εξαίρεση το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
    Το σημερινό, τραγικό αποτέλεσμα, του Δήμου Δελφών και του Νομού Φωκίδας, οφείλεται, κυρίως, στην κακοδιοίκηση και πολύ λιγότερο στην οικονομική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ Δρόλαπα όπως μας τα λες ο Φουσέκης πρέπει νάναι μαγάλος μάγκας αν μπορεί και τα κσνονίζει όλα αυτά τόσο εύκολα και με τέτοια επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή