Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΤΕΑΣ : ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ...ΑΚΑΥΣΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ!...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡ/ΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΕ.ΠΥ.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΥΡ/ΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΤΕΑΣ



Ταχ. Διεύθυνση: Ηλία Τρίγκα 63

Ιτέα Φωκίδας Τ.Κ. 33200

Αριθ. Τηλ. 2265035122

Αριθ. Fax 2265035121

EMAIL:itea@psnet.gr




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α/Α:3                                   Ώρα:12:00                                 Ιτέα 08/12/2015


          
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ  ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

Χρησιμοποιείτε πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιθεωρείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά  όχι και για τα δύο.

Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.

Ελέγξτε τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο.

Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Το χριστουγεννιάτικο  δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου σας ή να φράσει εξόδους του σπιτιού.

Αν στολίσετε «φυσικό» δέντρο προσέξτε να μην είναι ξεραμένο και προσπαθήστε να το διατηρείτε υγρό με συχνό πότισμα.

Εάν αγοράσετε τεχνητό δέντρο, βεβαιωθείτε πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από  βραδυφλεγή υλικά.

Τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά.

Αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου  πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.


ΚΕΡΙΑ

Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερές  βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και
ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε. Κράτησε τα μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

Μην τα τοποθετείτε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.
 
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΩΝ

Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.

Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).

Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.

Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής. Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.

Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.

Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.

Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.

Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο πυροσβεστήρας αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).

Ομοίως συστήνεται η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.

Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

                                 Αν χρησιμοποιείτε Τζάκι ή Σόμπα Καυσόξυλων-πέλετ
Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.

Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.

Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι. 

Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.

Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.

Τζάκια
Τα προκατασκευασμένα τζάκια να στηρίζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μετακίνησης.

Τα τζάκια από άλλα συμπαγή δομικά υλικά (σκυρόδεμα κλπ), πρέπει να στηρίζονται σε επαρκείς για το φορτίο κατασκευές, ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 3 ωρών.

Απαιτείται επέκταση του δαπέδου κατασκευασμένης από πέτρα, σκυρόδεμα και άλλα πυράντοχα υλικά μπροστά και εκατέρωθεν του ανοίγματος του τζακιού.

Συστηματικός καθαρισμός των καπνοδόχων των τζακιών από την αιθάλη.

Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.

Σόμπες


Ο όγκος του χώρου να είναι τουλάχιστον 15 κυβ. μέτρα με κατάλληλη διαστασιολόγηση και τοποθέτηση της συσκευής που θα επιτρέπει την σωστή ανακυκλοφορία του αέρα.

Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κλπ) ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο 
από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Η ανωτέρω βάση, πρέπει στην επιφάνειά της να καλύπτεται από μεταλλικό έλασμα ελάχιστου πάχους 0,62 χιλιοστών. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, το δάπεδο να αντέχει το φορτίο της σόμπας.

Η ελάχιστη απόσταση του 1 μέτρου από καυστούς τοίχους ή οροφές, δύναται να μειωθεί με χρήση κατάλληλων κατασκευών από μη καυστά υλικά που τοποθετούνται στους τοίχους- οροφές και δεν παρεμποδίζουν την ανακυκλοφορία του αέρα.


Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Πετρελαίου ή λαδιού

Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.

Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.

Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.

Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.

Ποτέ να μην βάζετε καύσιμο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.

Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα, όταν μέσα στο καυστήρα της υπάρχει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.

Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.

Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.

Απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμού ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Ηλεκτρική

Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής.

Κουρτίνες, τραπεζομάντιλα κλπ. να μην βρίσκονται κοντά στην ηλεκτρική σόμπα.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και φθηνότερες είναι επικίνδυνες.

Σβήστε τη συσκευή όταν δεν είστε στο δωμάτιο ή κοιμόσαστε.

Η συσκευή να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από οτιδήποτε μπορεί να καεί.

Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.

Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:

Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για αρκετή ώρα πάνω στην αναμμένη συσκευή θα αναφλεγούν. 
 

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Υγραερίου
Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.




Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.

Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.

Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.

Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.

Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.

Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.

Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.

Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα καυστά υλικά.

Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε. 
 
Ορισμένες μεταβολές του χώρου εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή της θερμάστρας με δυσμενείς επιπτώσεις για την ασφάλειά σας.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους, καθώς και ισόγειους, που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.

Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου 
Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.

Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.

Αερίστε καλά το χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.

Σόμπα Φυσικού Αερίου

Ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα προληπτικά μέτρα που αναφέρθηκαν για τις σόμπες υγραερίου εξαιρουμένων εκείνων που αφορούν τις φιάλες.
 
 
Όποτε χρειαστείτε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, καλέστε την στον αριθμό 199
 

Ο Διοικητής

Κολομπούρος Σπ. Ιωάννης

Πυραγός



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου