Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΟΙ ''ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ'' ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ


Αυθωρεί και Παραχρήμα
(ατάκα κι επί τόπου...)

    Ανάγκες στελεχών και υπηρε- σιακές έχουμε, λέει ο Δήμαρχος, στην προσπάθεια δικαιολογήσεως της τακτικής του, μετά από τον προσφάτως προκληθέντα ''θόρυβο'' (κοινώς ''κράξιμο'') στα τοπικά sites (!) λόγω των απ' ευθείας αναθέσεων υπηρεσιών προς εργολάβους. Άρα δικαιούμαστε, λέει ο Δήμαρχος, να κάνουμε χρήση του ''παραθύρου'' του Καλλικρατικού Νόμου, περί των απ' ευθείας αναθέσεων αγοράς υπηρεσιών και αγαθών από τον Δήμο. 
Και το κάνουμε γρήγορα λέει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους διαφόρους ''σκοπέλους'', επ' οφελεία του κοινωνικού συνόλου βεβαίως, βεβαίως...
   Όμως ο νομοθέτης, δεν εννοεί αυτό ακριβώς. Εννοεί και περιγράφει ότι σε περιπτώσεις επείγουσες, να έχει την δυνατότητα ο Δήμος να αναθέτει απ' ευθείας σε προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών, έργα, των οποίων η αντιμετώπιση είναι άμεση.  Και όχι αναθέσεις ''σχοινί-κορδόνι'' κατά βούληση, προτίμηση ή ...ιδεολογία.

   Δεν θα αντισταθούμε όμως στον πειρασμό, να σημειώσουμε (όχι να σχολιάσουμε), το ύφος και το λεξιλόγιο γραφής των προσφάτων Δελτίων Τύπου του Δήμου Δελφών, εντός των οποίων η ''φιλολογική πινελιά'' είναι εμφανής. ''Οιονεί'' λοιπόν, στηρίζουμε τους τυχόντες (και όχι τυχόν) προμηθευτές του Δήμου.

Εμάς, μας έπεισε ο Δήμαρχος. Και ως ''καλόπιστοι παρατηρητές'' όπως αναφέρει, θα συμφωνήσουμε ότι οι συντηρήσεις οδών, οι καθαρισμοί δημοτικών κτιρίων, πλατειών και χώρων, οι προμήθειες υλικών για παιδικούς σταθμούς και η αγορά σκυλοτροφών όπως και τόσες άλλες ''ενδιαφέρουσες'' αναθέσεις, ήσαν επείγουσες και έπρεπε να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία της απ' ευθείας αναθέσεως. Όπως επίσης και οι αναθέσεις σε δικηγόρους (εκ περιτροπής), στο να χειρισθούν υποθέσεις του Δήμου.

                    **************************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                         ΑΜΦΙΣΣΑ, 16.08.2016
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 67/2016

ΘΕΜΑ: Διαδικασίες αναθέσεων


Σχετικά με το «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει στα τοπικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την «απευθείας ανάθεση» της υπηρεσίας απομαγνητοφώνησης πρακτικών των συνεδριάσεων των πολυμελών οργάνων του Δήμου, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η λεγόμενη «απευθείας ανάθεση» προέκυψε έπειτα από μια δημόσια, οιονεί διαγωνιστική και ανταγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία συντάχθηκε η μελέτη με τις ανάγκες του Δήμου, προσκλήθηκαν με δημόσια πρόσκληση τυχόν ενδιαφερόμενοι και κατατέθηκαν από αυτούς προσφορές επί της μελέτης σε σφραγισμένο φάκελο. Οι προσφορές αποσφραγίστηκαν ενώπιον των ενδιαφερομένων και ασφαλώς επιλέχτηκε η πιο συμφέρουσα οικονομικά για το Δήμο Δελφών, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και όπως ακριβώς επιτάσσει η υποχρέωσή μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.

2. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, σύνθετες και αρκετές φορές κοστοβόρες. Για το λόγο αυτόν ο νομοθέτης επιτρέπει σε μικρού ύψους συμβάσεις την «απευθείας ανάθεση». Εν προκειμένω επιλέξαμε τη διαδικασία αυτή λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού της υπηρεσίας, πλην όμως ακολουθήσαμε το διαγωνιστικό σύστημα των «κλειστών προσφορών», ώστε να μην υπάρξει κανείς αποκλεισμός και να διασφαλιστεί το όφελος του Δήμου Δελφών, όπως και έγινε.

3. Είναι δεδομένη η τεράστια υποστελέχωση του Δήμου και ιδίως σε προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων (Π.Ε., Τ.Ε. και εργατοτεχνικό προσωπικό) και είναι επίσης δεδομένο ότι μόλις δύο υπάλληλοι του Δήμου μας ασχολούνται με την ανάθεση εκατοντάδων υπηρεσιών και προμηθειών ετησίως, για τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες μας.

Ο καλόπιστος παρατηρητής ωστόσο μπορεί να αναγνωρίσει ότι ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου ομαδοποιώντας προμήθειες και υπηρεσίες, όπου ήταν δυνατόν, και ακολουθώντας γι’ αυτές πλέον αποκλειστικά διαγωνιστικές διαδικασίες (λ.χ. προμήθειες υδραυλικού υλικού, ηλεκτρολογικού υλικού, ελαστικών οχημάτων, λήψη ενδείξεων υδρομετρητών, κλπ) με σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους για το Δήμο μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γραφείο Τύπου

6 σχόλια:

  1. Γιατί δεν πήρε ως ειδικό συνεργάτη οικονομολόγο να ασχολείται με τις προμήθειες αφού έχει έλλειψη πτυχιούχων? Προτίμησε φιλόλογο για να εκδίδει δελτία τύπου με αερολογιες περί ανέμων και υδάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη σχολή της φιλοσοφικής έχει τελειώσει, δεν έχει τελειώσει το φιλολογικό.

      Διαγραφή
  2. 1) Για να μην μας περνάτε για αγράμματους, όταν λέτε "οιονεί διαγωνισμός", αυτό σημαίνει "κάτι σαν διαγωνισμός" (μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε λεξικό)! Ότι δεν είναι αυτό που λέει το όνομά του αλλά είναι "κάτι σαν", εμείς το λέμε ιμιτασιόν!

    2) Πού και πότε δημοσιοποιήθηκε η δημόσια πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους? Παρακαλώ απαντήστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απάντηση, την θέλετε με ...φιλολογική χροιά, ή μήπως με ιμιτασιόν αποδεικτικά στοιχεία;
      Πώς το έλεγε ο Αυλωνίτης; ''Ρε που πάμε...''.

      Διαγραφή
  3. ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΜΦΙΣΣΑΠΡΕΣΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΏΝΥΜΕ.... ΓΊΝΕ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ! ΈΤΣΙ ΓΊΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ Η ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή