Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Cine Itea : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ




ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης στην Ιτέα!
Το Σάββατο 21/11/2015 στις 7.30μμ θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην Ιτέα τον πολυγραφότατο και αγαπημένο συγγραφέα ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ. Θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Την Κυριακή έχουμε γάμο» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.
Με τον Γιάννη Ξανθούλη είχαμε έρθει σε επαφή από τον προηγούμενο χειμώνα και τον είχαμε προσκαλέσει για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου πόθων». Παρόλο που δέχτηκε ευχαρίστως, δεν στάθηκε τελικά δυνατόν λόγω των υποχρεώσεών του.
Στο μεταξύ εκδόθηκε το νέο του βιβλίο και έτσι θα μας παρουσιάσει και τα δύο βιβλία, ενώ θα συζητήσουμε για το έργο του γενικότερα.
Όποιος έχει βρεθεί έστω και μία φορά σε παρουσίαση του Γιάννη Ξανθούλη, ξέρει ότι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Όπως λέει ο ίδιος «η οικογένειά μου, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, αφηγούνταν τα πάντα με έναν αστείο τρόπο, ακόμη και τα πιο δραματικά περιστατικά. Είχαν μια τάση να τα κάνουν όλα κωμωδία, να τα κάνουν θέατρο. Αυτό πέρασε και σε εμένα. Μπορώ να φαντάζομαι και να διηγούμαι τα πιο τραγικά πράγματα με έναν αστείο τρόπο, πράγμα ενίοτε παρεξηγήσιμο από τους επαΐοντες. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος μου».
Σας περιμένουμε να σας κεράσουμε σπιτικό λικέρ, ρακόμελο, κρασί και να απολαύσουμε μια ευχάριστη βραδιά! Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσετε καλά!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11/2015 στις 7.30μμ στο Κυριακοπούλειο Ιτέας
Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για τα δύο βιβλία και βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα.
«Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου πόθων» (2013)
Το βιβλίο ενσωματώνει ένα παλαιότερο αφήγημα για την Πόλη, αλλά και τις εμπειρίες που αποκόμισε ο Γιάννης Ξανθούλης από τα όσα συνταρακτικά συνέβησαν στην ευρωπαϊκή πόλη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, μετά το 2008. Το βιβλίο είναι ήδη στα ευπώλητα και έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό, που δείχνει να τιμά τον Ξανθούλη κάθε φορά με την ίδια αναγνωστική θέρμη. Ο ίδιος λέει για το βιβλίο: «Η Πόλη ''αλλιώς''. Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια της, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου. Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μες στο πολύχρωμο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της. Σε αυτή τη νέα έκδοση-εκδοχή περιλαμβάνεται το αρχικό κείμενο της Κωνσταντινούπολης - Των ασεβών μου φόβων, αλλά και η συνέχειά του. Δηλαδή οι περιπλανήσεις και οι εμπειρίες μετά το 2008, σε αυτή την πόλη που με φορτίζει σταθερά με ανίατη νοσταλγία».

«Την Κυριακή έχουμε γάμο» (2015)
Ο γάμος γίνεται την Κυριακή και προκαλεί την ανατροπή στο ταξίδι. Μακρινό καλοκαιρινό ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο μιας μάνας με το παιδί της που πενθούν έναν άντρα χαμένο στα χρόνια του πολέμου. Ταξίδι φορτωμένο δισταγμούς και επιθυμίες. Εκεί θα ’ρθουν αντιμέτωποι με όλα τα διλήμματα της ζωής τους, επώδυνα και γεμάτα από τις χαρές που τους λείπουν. Και μέσα σ’ όλα ο γάμος, σαν οξύμωρο περιστατικό μεταξύ τρελού πανηγυριού και τραγωδίας.
Ο Γιάννης Ξανθούλης σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά για το νέο του βιβλίο: «Οι ήρωες της ιστορίας αυτής θα παίξουν και θα μπλεχτούν μέσα στον χρόνο. Στο παρόν και στο μέλλον, με τις τρικλοποδιές του αορίστου… Γι’ αυτό και τα αισθήματά τους, έντονα όσο ποτέ, θα ενηλικιωθούν με επικίνδυνη ταχύτητα. Μέσα από τη ματιά του παιδιού κι ενός καλοκαιριού με συστατικά τον έρωτα, το πάθος, τον θάνατο και το γέλιο. Όπως η ίδια η ζωή. Και πίσω απ’ όλα ο γάμος, σαν πρόσχημα σοβαρό, με την αστεία αθωότητά του».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Κωνσταντινούπολη – των ασεβών μου φόβων (2008), Δεσποινίς Πελαγία (2010), Ο γιος του δάσκαλου (2012) και Την Κυριακή έχουμε γάμο (2015).
Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου