Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.



Δελφοί, 19 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Παρουσίαση Υποψηφιότητας Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, στην Αθήνα.
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 6:00 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13) στην Αθήνα, ο Δήμος Δελφών παρουσιάζει την Υποψηφιότητά του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Η Λυδία Κονιόρδου θα μας ταξιδέψει με τις ερμηνείες της, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η βραβευμένη τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρήστου, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης, το Σύνολο Πνευστών των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Άμφισσας και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα βραβευθεί από το Δήμαρχο Δελφών ο κ. Michael Scott, Καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, συγγραφέας δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, στο National Geographic και στο History Channel, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς μας.
Λίγα λόγια για εμάς
Στο πέρασμα των αιώνων, η Δελφική επικράτεια γνώρισε πολιτισμούς και βίωσε γεγονότα και ιστορικές στιγμές που άφησαν αναλλοίωτο το σημάδι τους. Αρχαιολογικοί χώροι, θρύλοι, καστροπολιτείες, δρόμοι και πεδία της Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης, παραδοσιακά επαγγέλματα, ναυτικές δυνάμεις, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, φυσικός πλούτος, όλα μαζί συντέλεσαν στη δημιουργία ενός τόπου – προσκυνήματος, που ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αναγνωρίσει σε κάθε του γωνιά.
Μνημεία και χώροι, μουσεία, παράδοση, διαδρομές, γιορτές και ιστορικές μνήμες αποτελούν το πολιτιστικό εκείνο δίκτυο που κάνουν τους Δελφούς και ευρύτερα το Δήμο Δελφών ένα από τα ιστορικότερα κομμάτια της Ελλάδας.
Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.
Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟRΦOSIS” είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. Τελικά …να μεταμορφωθούμε!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Οργανωτική Επιτροπή Υποψηφιότητας Δελφών
«DELPHI 2021»

****************************************************



2 σχόλια:

  1. ΡΕ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΚΑΜΟΙΑ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες δίνεις Δήμαρχε στην επιλογή του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; Πάνω από 5%; Αν όχι προς τι όλα αυτά; Πάλι μάγισσες κυνηγάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή