Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Cine Itea : ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Σάββατο 14/11/2015 στις 7μμ
Κυριακή 15/11/2015 στις 5μμ
Η βραζιλιάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων
«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ» του Αλέ Αμπρέ
Μια συναρπαστική ταινία για παιδιά και ενήλικες γεμάτη υπέροχες εικόνες, χρώματα και μουσική
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=Th0NihA2q-Q
ΒΡΑΒΕΙΑ
Η ταινία, η οποία πήρε αρχικά το βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ του Ανεσύ της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και αμέσως μετά επίσης το Βραβείο Καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οττάβα του Καναδά, συνέχισε μια ξέφρενη πορεία σε Φεστιβάλ (30 βραβεία σύνολο) και αίθουσες σε όλο τον κόσμο, «τρελαίνοντας» θεατές και κριτικούς.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένα αγόρι γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια αποφασίζει να ψάξει τον πατέρα του που έφυγε από το χωριό για να δουλέψει στην πόλη. Σε αυτό το οδοιπορικό το αγόρι ανακαλύπτει τον κόσμο. Θα δει, θα πάθει και θα μάθει πολλά γι’ αυτόν τον κόσμο.
Μια ταινία που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και καταφέρνει να ευχαριστήσει τους πάντες με την πρωτότυπη αισθητική και σύγχρονα μηνύματα.
Στα εκπληκτικά σχέδια έρχονται να προστεθούν ο προσεγμένος ήχος και η καταπληκτική μουσική που ντύνουν τη δημιουργία και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της. Πραγματικά, ένα αξιόλογο soundtrack από τα καλύτερα της φετινής χρονιάς, συνδυάζει συμφωνικές συνθέσεις, τζαζ, ζωντανή βραζιλιάνικη μουσική με τη συμμετοχή του θρυλικού Νάνα Βασκονσέλος, παραδοσιακά έθνικ όργανα, τον γνωστό βραζιλιάνο ράπερ Emicida και παιδική χορωδία.

ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
Ένα μικρό θαύμα: αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Βραζιλία σταματάει το χρόνο. Είναι η απόλυτη ευτυχία. Κάθε σχέδιο είναι μία έκπληξη. Ένα θαύμα! Έχει όμως και μια μουσική πανταχού παρούσα που ξεσηκώνει. (Guillemette Odicino)

Μέσα σ’ έναν παράδεισο από ζωηρά χρώματα και μαγευτικούς ήχους, ο θεατής ακολουθεί ένα αγοράκι, γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια, που αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και ανακαλύπτει τον κόσμο.
Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του παιδιού είναι εμφανές στοιχείο σ’αυτή την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων, που οφείλει την ονειρική της πλευρά σ’αυτό ακριβώς το αθώο βλέμμα, που είναι ανοιχτό στον κόσμο αλλά χωρίς υπερβολική αφέλεια.
Είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια στα χρώματα και στους ήχους, που όμως δεν παύει να πατά σταθερά στον πραγματικό κόσμο.

Είναι η πιο όμορφη έκπληξη του Οκτώβρη. Είναι η πιο όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, και έρχεται από τη Βραζιλία.
Μία ταινία χωρίς λόγια, για να μην λερωθεί αυτό το κόσμημα με αχρείαστες λέξεις. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, που έχει σαρώσει τα βραβεία.

Είναι δύσκολο, με λέξεις, να περιγράψει κανείς τον πλούτο της ταινίας, τον πλούτο της μουσικής και των γραφικών. […] Είναι συγκινητική, είναι εντυπωσιακή. 
Bernard Génin (Positif) 

Μία φιλόδοξη ταινία, που επιχειρεί να δείξει ταυτόχρονα την ευαισθησία ενός μικρού αγοριού και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Βραζιλίας.
Raphaëlle Pireyre (Critikat.com)

Το πιο ενθουσιώδες και δημιουργικό κινούμενο σχέδιο, χαρά για τα μάτια και τα αυτιά. Η ταινία είναι ένα οπτικό μπαλέτο χρωμάτων, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος, αλλά και σε ένα αστικό περιβάλλον, συνδυασμένο με πρωτότυπες συνθέσεις που παραπέμπουν στην βραζιλιάνικη μουσική του ’60 και του ’70, αλλά και στη σύγχρονη μουσική της χώρας.
Από πολλές απόψεις, είναι η πιο σημαντική και η πιο ξεσηκωτική ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

Ευχάριστη έκπληξη η διανομή της βραζιλιάνικης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το αγόρι και ο κόσμος» («O Menino e o Mundo»)· μια εναλλακτική πρόταση καρτούν απέναντι στο κλασικής αφήγησης αμερικανικό κινούμενο σχέδιο. Η κατασκευή του είναι το στοιχείο ιδιαιτερότητας αυτής της ταινίας.
Γιάννης Ζουμπουλάκης (ΤΟ ΒΗΜΑ)
….Η βασική εικαστική έμπνευση του Αμπρέ παραμένει πάντως η σχεδιαστική απλότητα και η συναισθηματική δύναμη της παιδικής ζωγραφιάς, η οποία έχει εδώ αφήσει πίσω της κάθε ανήλικη αφέλεια. Με χάρη, χιούμορ και ευαισθησία, αλλά κι έναν πολιτικά ώριμο ρεαλισμό, το «Αγόρι…» μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο εικαστικά παραμύθι με πρωτότυπη, μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα αισθητική και απόλυτα μοντέρνα, αφυπνιστικά μηνύματα. Ταυτόχρονα, διαθέτει μια μεθυστικά μελωδική, γοητευτική τζαζ/έθνικ μουσική επένδυση (με συμμετοχή του θρυλικού Νάνα Βασκονσέλος ).
Χρήστος Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ)

Το αγόρι και ο κόσμος δεν είναι απλά μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι ένα από τα μαγικά εκείνα έργα, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ανάλογα με τη ματιά του θεατή, το κινηματογραφικό αυτό παραμύθι μεταμορφώνεται σε ένα κριτικό σχόλιο για το αντιφατικό πρόσωπο της ανάπτυξης και σε ένα πολυδιάστατο έργο τέχνης.

Τρυφερό, σοφό και καθ’ όλα πρωτότυπο, το βραζιλιάνικο αυτό διαμαντάκι είναι μια αναζωογονητική αλλαγή σε ένα πεδίο animation που υποκύπτει όλο και περισσότερο στην ψηφιακή εικόνα.

Ένα καταπληκτικό βραζιλιάνικο σχέδιο που εμπνέεται από παιδικές ζωγραφιές. Γεμάτο ζωντανά χρώματα και ήχους παρουσιάζει το θέμα του μέσα από πρωτότυπες ιδέες.


«Το αγόρι και ο κόσμος» αποτελεί μια πρόταση ικανή να σε παρασύρει και να σε ταξιδέψει, να σε προβληματίσει αλλά και να σου υπενθυμίσει τι πραγματικά έχει αξία. Ακολούθησε το παιδί και κάνε ένα ταξίδι στον κόσμο, εξάλλου τι πραγματικά πιο σημαντικό έχεις να κάνεις;..


Μια μαγική ταινία στις μεγάλες οθόνες – η καλύτερη πρόταση για το Σ/Κ.
Μια ταινία γεμάτη απλότητα και συναίσθημα,  παιδική ζωγραφιά, αλλά όχι αφέλεια. Ένα εικαστικό παραμύθι με πολλά μηνύματα και τζαζ-εθνικ μουσική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου