Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΙΤΕΑ : ΤΑ ...''ΨΑΛΙΔΙΑ'' ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ.


Κουρείς, αναπαυόμενοι...


   Τέλος της 10ετίας του 1950, αρχές της επομένης και στην Ιτέα εκείνης της εποχής, όλοι ήσαν γνωστοί και επώνυμοι.  Με το πλήθος των επαγγελματιών, να είναι φίλοι και όχι ανταγωνιστές, ακόμη και μέσα στις ιδίου αντικειμένου επαγγελματικές ομάδες. 
  Μια δύσκολη εποχή, με τον Κ. Καραμανλή (ΕΡΕ) να μεσουρανεί, με τα κάρα να είναι ακόμη τα μεταφορικά μέσα των εμπορευμάτων στο λιμάνι της Ιτέας και με το Λιμεναρχείο μας να έχει δύναμη 14-16 ατόμων.

  Κυκλοφορούσαν τότε οι ''αλμπάνηδες'' ιατροί-οδοντίατροι, με τις υπαίθριες εξαγωγές δοντιών και τις ''θαυματουργές'' σκόνες, ενώ η μεγάλη διασκέδαση ανδρών και νεολαίας ήσαν, οι περιφερόμενοι ''Ηρακλήδες'' με τις υπαίθριες παραστάσεις (και την περιφορά δίσκου αντί εισιτηρίου) καθώς και οι αγώνες ''Κατς'' στην παραλία, όπου οι πλανόδιοι παλαιστές, έδιναν ''μάχες'' προς τέρψιν των θεατών.  Και βεβαίως, με κανόνες και διαιτητή, ο οποίος πάντα σε αυτούς τους αγώνες, ήταν ένας Ιτιώτης : Ο γνωστός κουρέας Ευστάθιος Τσώνος, γνωστότερος όμως με το προσωνύμιο ''Λούξ''.

  Παραλία Ιτέας, στον ανατολικό από τον μώλο πεζόδρομο, ακριβώς από κάτω από το καφενείο ''Βύρων'' του Καραλίβανου.  Όλοι οι κουρείς της Ιτέας, απαθανατίζονται από τον φωτογραφικό φακό, με έναν απόντα : Τον Ευστάθιο Τσώνο.
(Η φωτογραφία είναι πιθανόν να είναι από τις αρχές της 10ετίας του 1960)


Από αριστερά όρθιοι :
- Σκούρας Παναγιώτης (φαίνεται ο μισός)
- Κουρούμαλης Ανάργυρος
- Κατόπης Λουκάς
- Μιγδάλης Ηλίας
- Δασκαλάκης Ανδρέας

Από αριστερά καθήμενοι :
- Αλεξανδρής Λουκάς
- Τσιμίνος Ιωάννης
- Τζίβας Παναγιώτης
Την εικόνα συμπληρώνει ο άγνωστος ναύτης υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου