Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

''ΟΥΤΟΠΙΑ'' : ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



«ΟΥΤΟΠΙΑ»
Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης για Όλους

ΟΥΤΟΠΙΑ είναι το σημείο του ορίζοντα όπου βλέπεις τον ήλιο αλλά όσο και να ταξιδεύεις ποτέ δεν θα φτάσεις. Αυτό που μετράει είναι η διαδρομή και το τι μπορούμε να πετύχουμε βάζοντας ένα λιθαράκι ακόμη στο οικοδόμημα του ιδεατού.
Η πορεία προς την ουτοπία ως σύμβολο και ορόσημο είναι αυτό που έχει αξία, το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου για όλους, οι πράξεις του καθένα μας ξεχωριστά και όλων μαζί σε όλες τις εκφράσεις της ζωής είναι αυτές που, όταν τις κάνουμε, μας αφήνουν ένα αίσθημα αγαλλίασης και χαράς που είμαστε άνθρωποι, κάτι που ίσως ξεχάσαμε.
Στην ΟΥΤΟΠΙΑ βαδίζουμε αισιόδοξα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και δίνοντας την μάχη για την επιβίωση, αντιστεκόμενοι στις πρόσκαιρες απογοητεύσεις που πάνε να μας λυγίσουν.
Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία . Στηρίζεται σε ισότιμες σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων. Η «ΟΥΤΟΠΙΑ» είναι και αυτή ένας ακόμη κρίκος αυτής της «αλυσίδας».
Στην ιδέα του οικοδομήματος του ιδεατού, όπου οι λέξεις ξαναβρίσκουν το νόημά τους και γονιμοποιούνται με τις αξίες της ζωής, γεννήθηκε η «ΟΥΤΟΠΙΑ» στο Νομό Φωκίδας. Η «ΟΥΤΟΠΙΑ» πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στην προάσπιση της ζωής μας από την λαίλαπα της συστημικής κρίσης, θεωρώντας ότι αυτό είναι εφικτό και δεν είναι ρομαντικό αδιέξοδο.
Η ανιδιοτελής συνεργασία και η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι το ζητούμενο. Το εγχείρημα της « ΟΥΤΟΠΙΑΣ» βασίζεται στην αυτοοργάνωση και στην αυτενέργεια. Ονειρεύεται να βάλει το λιθαράκι για την ανάταση της χαμένης αξιοπρέπειας, της εμπιστοσύνης και του αυτοσεβασμού μας.
Στηριζόμενοι/ες ό ένας στον άλλο/η, μπορούμε να αντιπαλέψουμε τους πραγματικούς αλλά και τους φαντασιακούς μας φόβους .
Στη προσπάθεια μας αυτή μας βοήθησαν με την προσφορά τους κάτοικοι από διάφορες περιοχές του Νομού μας, προσφέροντας ρούχα, παπούτσια, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα και τρόφιμα.
Ευχαριστούμε τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Άρη Γκραικούση , που δέχθηκαν την πρόσκληση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Χρισσού, να τραγουδήσουν αφιλοκερδώς, στον ομφαλό της γης στο Μουσείο των Δελφών. Στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους σκληρά δοκιμαζόμενους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Με την παρουσία τους, μας έδωσαν το έναυσμα και την ώθηση γι’ αυτή τη δράση μας.
Ευχαριστούμε το Γυμνάσιο Ιτέας και τη Διευθύντριά του που μας παραχώρησε χώρο για την προσωρινή αποθήκευση των πραγμάτων .
Ευχαριστούμε την Εκκλησία που μας πρόσφερε χώρο για να μεταστεγαστούμε μέχρι να βρούμε στέκι.
Ευχαριστούμε το Τοπικό Τμήμα Άμφισσας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού που μας πρόσφερε 70 κιβώτια με ρούχα και παπούτσια .
Ευχαριστούμε τη φαρμακοποιό Μιμή Τζαμτζή για τα φάρμακα που μας χάρισε.
Ευχαριστούμε την Γενική Ταχυδρομική Άμφισσας που αφιλοκερδώς μεταφέρει τα κιβώτια.
Ευχαριστούμε τον συμπολίτη μας από την Αγία Ευθυμία που με τις ενέργειές του δεν πληρώσαμε ναύλα για την μεταφορά μεγάλων δεμάτων προς τη Μυτιλήνη.
Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους συνέβαλαν στην συλλογή των πραγμάτων από το Νομό μας , για τη μεγάλη συμμετοχή τους.
Ευελπιστούμε στην διεύρυνση της προσπάθειας αυτής.
Πολλά από αυτά που μαζέψαμε τα παραδώσαμε σε άλλες δομές αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται τόσο σε περιοχές υποδοχής των προσφύγων όσο και σε περιοχές που συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Τα κιβώτια που παραδώσαμε στην Γενική Ταχυδρομική ήταν πάνω από 20 και μεταφέρθηκαν στο «Σύλλογο Αλληλεγγύης» στο Καρλόβασι Σάμου και το κιβώτιο με τα φάρμακα στο «Αυτοσχέδιο Ιατρείο» στον Πλάτανο Σκάλας Συκαμνιάς Λέσβου. Άλλα 15 κιβώτια παραδώσαμε στη στέγη Προσφύγων στη Νοταρά στα Εξάρχεια. Τα δέματα που στάλθηκαν στη Μυτιλήνη με το πλοίο Terra Jet τα παρέλαβε η «Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες». Έξι κιβώτια με τρόφιμα τα παραδώσαμε στην κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στην προβλήτα Ε7 του Πειραιά, όπως επίσης κουβέρτες και παπλώματα για τους άστεγους.
Τα υπόλοιπα κιβώτια έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στις ίδιες ,αλλά και σε άλλες περιοχές που βιώνουν ανάλογες συνθήκες.
Στην προσπάθειά μας αυτή, σας χρειαζόμαστε όλους, όχι μόνο φέρνοντας ότι μπορείτε να προσφέρετε αλλά και συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις διαδικασίες.
Δεν είμαστε ΜΚΟ και δε θέλουμε να έχουμε σχέση με οργανώσεις που χρηματοδοτούνται, για να διαχειρίζονται την φτώχεια , την πείνα, την ανεργία , τους άστεγους και τους πρόσφυγες. Το σύστημα φτωχοποιεί, δημιουργεί ανέργους, αστέγους, μετανάστες, συντηρεί πολέμους, δημιουργεί πρόσφυγες, αλλά μετά δίνει ψίχουλα για να τους περιθάλψει. Η «αλληλεγγύη» των ΜΚΟ , είναι υποκρισία και μια καλοστημένη επιχείρηση.
Εμείς μια απλή ομάδα ανθρώπων είμαστε.
«Η ουσιαστική Αλληλεγγύη δεν είναι λόγια , αλλά πράξεις».
« Όποιος γλυτώνει από ένα δάκρυ έναν άνθρωπο, υψώνει ένα μέτρο το μπόι της ανθρωπότητας» Γ.Ρίτσος
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Τηλέφωνα που μπορείτε να επικοινωνείτε :
6949.208963 Αγγελική
6944.270108 Ντίνα
Θα μας βρίσκετε Καραϊσκάκη 76 στην Ιτέα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 15:30- 17:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου