Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

''Των φοινίκων ημών σκανθαροπλητομένων, ημείς καλωπιζόμεθα...''


''Ξέχνα τους Φοίνικες
που γνώρισες..''

   Εδώ και 18 μήνες, από αυτό εδώ το blog, είχαμε αναφερθεί εκτενώς για το εμφανισθέν από τα δυτικά του Νομού Φωκίδος πρόβλημα-ασθένεια των Φοινίκων, λόγω της επελάσεως του κόκκινου σκαθαριού ''Rynchophorus ferrugineus''.  
Είχαμε περιγράψει τις κινητοποιήσεις υπαλλήλων και αρμοδίων, για την ενημέρωση των κατοίκων και για τα προτεινόμενα προληπτικά εί δυνατόν μέτρα, τα οποία θα βοηθούσαν κατά τι, στην προστασία των δένδρων από το σκαθάρι-φονιά.  
Δυστυχώς, η αναχαίτιση του ''Rynchophorus ferrugineus'' δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα οι Φοίνικες σε όλες τις κοινότητες και χωριά της περιοχής μας, να προσβληθούν και σιγά-σιγά τα δένδρα, να υποκύπτουν στο μοιραίο :
να μαραίνονται, να αδυνατίζουν και τελικά να σωριάζονται στο έδαφος.
Η ιδιομορφία της ασθένειας είναι ότι, τα συμπτώματα της προσβολής από το σκαθάρι, εμφανίζονται μόνον κατά το τελευταίο στάδιο της καταστροφής των δένδρων, με συνέπεια το μόνο δυνατόν να γίνει, να είναι η κοπή των κορμών από την ρίζα, με προσοχή για να μην υπάρξει μεταπήδηση του σκαθαριού σε γειτονικά δένδρα και βεβαίως η καύση των κομμένων.

   Από τις αρχές Νοεμβρίου, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητος Ιτέας, πέραν των προφορικών του ενημερώσεων, έχει αποστείλει και επιστολές, στις οποίες με δραματικούς τόνους και περιγράφοντας εξαιρετικά την τραγική πλέον κατάσταση όλων των Φοινίκων στην Δ.Ε. Ιτέας και στις γειτονικές επίσης Δ.Ε., σχεδόν εκλιπαρεί για την παροχή βοηθείας από την επιφορτισμένη θεσμικά Διεύθυνση του Δήμου Δελφών για το συγκεκριμένο αντικείμενο.  Και αυτό θα γινόταν είτε με παροχή φυτοφαρμάκων για το ενδεχόμενο καταπολεμήσεως των σκαθαριών με τον εντοπισμό των, είτε με την αποστολή συνεργείων του Δήμου για την αποψίλωση, κοπή και καθαρισμό τοποθεσιών από προσβεβλημένα δένδρα.
  Η Διεύθυνση η ''αρμοδία'' για να επιληφθεί του θέματος και προς την οποίαν έγιναν προφορικές και γραπτές ''παρακλήσεις'' από τον αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Ιτέας, είναι αυτή του Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας  και της οποίας προΐσταται η θεματική αντιδήμαρχος Μαίρη Ανδρεοπούλου. 

  Η κυρία Ανδρεοπούλου όμως, έως και αυτήν την στιγμή, δεν έχει καν ασχοληθεί με το πρόβλημα, δεν έχει καν εμφανισθεί στις αυτοψίες οι οποίες έχουν γίνει  με την παρουσία του φυτοϋγειονομικού ελεγκτή της περιοχής μας, καθώς και με την καθοδήγηση της Δ/σεως Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Φωκίδος  και βεβαίως δεν εθεώρησε πρέπον, ούτε καν να απαντήσει στην απευθυνόμενη σε αυτήν αλληλογραφία!...

  Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου και όλα τα δένδρα Φοίνικες σε ολόκληρη την Φωκίδα, είναι θέμα ημερών ή ελαχίστων μηνών να εξαφανισθούν.  Είναι καταδικασμένα. Και ενώ ο Δήμαρχος από την αρχή είναι ενημερωμένος για το μέγεθος και για τον καλπασμό του προβλήματος, περί άλλων τυρβάζει, θεωρώντας ότι η ενδεχόμενη ανακήρυξη των Δελφών σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα του Δήμου : Οικονομικά, Περιβαλλοντικά, Πολεοδομικά και Οργανωτικά.  Για αυτό και η παρέμβασή του στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για το θέμα, είναι ανύπαρκτη.  Ούτε καν να ερωτήσει την κυρία Ανδρεοπούλου, γιατί δεν στέλνει συνεργείο για τις κοπές των προσβεβλημένων δένδρων.  Έχει λόγους για αυτό, ή μήπως έχει πεισθεί και ο ίδιος ότι, ''τι να κάνουμε, δεντράκια είναι και θα μαραθούν'';...  
  Στην Άμφισσα όμως, η αποψίλωση προ ημερών ενός κατεστραμμένου Φοίνικα από συνεργείο με ανυψωτικό του Δήμου, έτυχε προβολής και δημοσιότητος, με φωτογραφίες να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, περιγράφοντας την ''επιμέλεια'' του Δημάρχου για τον καλλωπισμό των δένδρων της πόλεως...

   Ατυχήσαμε.  Ζητούμε (παρακαλούμε) να ενεργήσουν (πρώτα απ' όλα να ενστερνισθούν) και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Ιτέας, άνθρωποι των οποίων η σχέση με την θάλασσα, αρχίζει και σταματά στο αντιηλιακό...

Ποιούς Φοίνικες, ποιό λιμάνι και ποιό Γ.Π.Σ. Ιτέας...   Ένα χωριό καταντήσαμε, έρμαιο αδαών ''αρμοδίων'', τους οποίους ούτε εγνωρίζαμε, ούτε εψηφίσαμε και ούτε βεβαίως με αυτούς έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς στόχους και κοινή ''κουλτούρα''.
Σήμερα οι φοίνικες, εχθές η καθαριότητα, αύριο ποιος ξέρει.

Προς το παρόν, ας χαρούμε την πρασινάδα στην παραλία των φοινίκων.  Γιατί μετά από λίγο καιρό, θα έχει γίνει, η Copacabana του Δελφικού Τοπίου...

2 σχόλια:

  1. Μόλις καταφέρει να κάνει πολιτιστική πρωτεύουσα τη Χάρμαινα και αφού έχουν καταστραφεί όλοι οι φοίνικες στο "παραλιακό χωριό" μπορει να ασχοληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καλός σας αντιδήμαρχος που στέλνει τις επιστολές και η Ανδρεοπούλου δεν ανήκουν και οι δυο στο συνδυασμό του Παναγιωτόπουλου; Δηλαδή Μπάχαλο; Αυτό είναι το χειρότερο. Ότι πρόκειται γιά μιά ομάδα ανίκανων με επικεφαλής το χειρότερο Δήμαρχο που μπορούσε να μας προκύψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή