Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

''ΗΜΕΡΑ'' ΛΑΜΙΑΣ : ΝΥΚΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!...


Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων

Μια οφειλόμενη απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημέρα» της Λαμίας το οποίο αναδημοσιεύτηκε και σε τοπικούς ιστότοπους της Άμφισσας στις 4/11/2015.

Ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος προκειμένου να στήσει σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ των εργατών στα μεταλλεία βωξίτη της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ» καταφεύγει σε ψέματα ολκής, προσπαθεί να συκοφαντήσει το σωματείο και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα για να αποδείξει (άραγε σε ποιον;;) ότι για την ανεργία και το κλείσιμο των εργοστασίων φταίνε οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αυτοί δηλαδή που δουλεύουν!!! Καταφεύγει μάλιστα σε κουτσομπολίστικου τύπου επιχειρήματα για τοπικιστικές διενέξεις μεταξύ του λαού της Φθιώτιδας και της Φωκίδας.

Για να γνωρίζουν οι αναγνώστες της συγκεκριμένης εφημερίδας την αλήθεια θα παραθέσουμε τα γεγονότα όπως πραγματικά έχουν συμβεί.

Από τη στιγμή που έγινε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρίας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ» από τα χέρια του ομίλου της S&B στην ΕΛΜΙΝ θυγατρική της γαλλικής ΚΕΡΝΕΟΣ, η νέα διεύθυνση προχώρησε σε αλλαγές που δεν έχουν σχέση με καμία «εξυγίανση της επιχείρησης» όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος αλλά σε αλλαγές που θα μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη στην εταιρία. Γι αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα διεύθυνση προχώρησε σε 25 απολύσεις. Είναι μεγάλο ψέμα να ισχυρίζεται κάποιος ότι με απολύσεις η νέα διεύθυνση κάνει «προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Αναρωτιόμαστε πως γίνεται να διασφαλίζονται θέσεις εργασίας όταν ταυτόχρονα γίνονται …..απολύσεις;;;;; Τι θα γίνει άραγε σε λίγο καιρό όταν η κυβέρνηση θεσπίσει με νόμο την απελευθέρωση των απολύσεων; Τι μας περιμένει;

Όπως ήταν φυσικό το σωματείο μας αντέδρασε και με ανακοίνωση του καλούσε τους συναδέλφους να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας βλέποντας τις διαθέσεις των συναδέλφων να αντιδράσουν στις απολύσεις, κάθε λίγο και λιγάκι καλούσε σε παρασυγκεντρώσεις όλο το προσωπικό της εταιρίας ανάμεσα στις βάρδιες σταματώντας την παραγωγική διαδικασία (για την οποία φοβόνται τάχα οι εργαζόμενοι ότι σταματά με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Μεταλλείων και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών κινδυνεύοντας να χάσουν τη δουλειά τους). Στις συγκεντρώσεις αυτές ο διευθύνων σύμβουλος προσπαθούσε να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους μας, κατηγορούσε συνεχώς το σωματείο για τις αντιδράσεις του, στοχοποιούσε τους συνδικαλιστές, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απειλούσε με νέες απολύσεις. Στους εκπρόσωπους του σωματείου ο λόγος δε δινόταν για να παραθέσουν τις απόψεις τους. Και πώς να το κάνει άλλωστε αφού όπως έλεγε ότι δεν το αναγνωρίζει!!!! Πότε δε δέχτηκε να συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο παρά τις συνεχείς προσπάθειες από μέρους μας.

Όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες ούτε μια αναφορά δεν γίνεται στο κατά τ’ άλλα μακροσκελές κείμενο της εφημερίδας. Αν και φαίνεται να γνωρίζετε αρκετές λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα στα μεταλλεία να σας ενημερώσουμε ότι έχουν συμβεί 7 καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα τους τελευταίους μήνες. Οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας μέσα στις στοές είναι επικίνδυνες. Ο εργοδότης έχει αποσύρει ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται μέσα στις στοές για εργασίες αποτροπής της κατάρρευσης του ταβανιού των στοών ώστε να μην κινδυνεύουν οι συνάδελφοι μας να καταπλακωθούν. Ακούγεται μάλιστα ότι είναι έτοιμος να τα πουλήσει. Αντιθέτως οι εργασίες αυτές γίνονται μόνο με χειροκίνητο τρόπο, όπως πριν 50 χρόνια, γεγονός και δεν αποτρέπει κανέναν κίνδυνο κατάρρευσης. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους κινδύνους που διατρέχουν οι συνάδελφοι μας που δουλεύουν έως και 4 χιλιόμετρα μέσα στη γή. Θα συμφωνείτε ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του σωματείου μας να απαιτήσει έλεγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας πριν ακόμα θρηνήσουμε θύματα. Από τους ελέγχους που έκανε Επιθεώρηση Μεταλλείων πριν 3 μήνες και παρά τις παρατηρήσεις προς την εργοδοσία να συμμορφωθεί με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ δεν έγινε. Αντιθέτως στον επανέλεγχο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων πριν λίγες μέρες παρατηρήθηκαν για ακόμα μια φορά φαγωμένες κολόνες (στηρίγματα των στοών). Δεν θεωρούμε τις καταγγελίες του σωματείου «παιχνίδι» όπως αναφέρεται σε πολλά σημεία του άρθρου, δεν θεωρούμε θεωρεί «παιχνίδι» να πηγαίνουν οι συνάδελφοι μας για δουλειά μέσα στις στοές και οι οικογένειες τους στο σπίτι να περιμένουν με αγωνία αν θα γυρίσουν ζωντανοί. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών είναι το μοναδικό μας κίνητρο και όχι οι «πολιτικοί παράγοντες» που υπαινίσσεται το άρθρο ότι μας υποκινούν. Δεν εκλεγήκαμε στο Δ.Σ. του σωματείου μας για να κάνουμε τα στραβά μάτια στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ακριβώς επειδή εκλεγήκαμε για να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των μελών μας είχαμε την υποχρέωση να καταγγείλουμε τις παραβάσεις και όχι να  παίζουμε κορόνα γράμματα τη ζωή των συναδέλφων μας. Αυτή την εξουσιοδότηση είχαμε από τις εκλογές του σωματείου. Τη μόνη εξουσιοδότηση που δεν είχαμε είναι αυτή που απαιτεί ο εργοδότης από τους συναδέλφους μας με το κατάπτυστο κείμενο υπογραφών που τους έβαλε να υπογράψουν με το πιστόλι στον κρόταφο: Να σταματήσουν να γίνονται έλεγχοι, γιατί αλλιώς εάν συνεχιστούν θα κλείσει η εταιρία και θα απολυθούν!!!!

Πολύς λόγος γίνεται στο άρθρο για την άρνηση του σωματείου μας να εγγράψει τους συναδέλφους μας από τη Λαμία και μάλιστα για «τοπικιστικούς λόγους». Οι αναγνώστες της εφημερίδας σας πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν έγινε η εξαγορά της εταιρίας από την ΕΛΜΙΝ και ήρθαν να δουλέψουν από τη Φθιώτιδα όσοι δούλευαν στο έργο της Λαμίας, το σωματείο μας τους αγκάλιασε, προσπαθώντας να τους εγγράψει στο σωματείο. Δεχτήκαμε πάρα πολλές αρνήσεις από τους συναδέλφους μας. Άλλωστε από όσο μας είχαν ενημερώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν υπήρχε επιχειρησιακό σωματείο στο αντίστοιχο έργο της Λαμίας όπου δούλευαν μέχρι πριν λίγο καιρό και για δέκα περίπου χρόνια. Αφότου όμως ο εργοδότης αντιλήφθηκε ότι το σωματείο μας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν γίνονται εργατικά ατυχήματα, απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση του 8ωρου ούτε είναι απομονωμένο από τους εργάτες, τότε πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και κάλεσε όσους από δεν είναι γραμμένοι (από το έργο της Λαμίας) να γραφτούν στο σωματείο για να αλλάξουν τους συσχετισμούς!!! Αν αυτό δεν είναι ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του σωματείου, τότε τι είναι; Το γεγονός αυτό δεν σας διαφεύγει, κάτι το οποίο ομολογείτε στο άρθρο σας με την έκφραση «η εταιρεία επιχειρεί την εγγραφή 100 εργαζομένων που έχουν μεταφερθεί από τη Λαμία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σύνθεση του σωματείου». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δέκα μόνο μέρες έκαναν αίτηση για εγγραφή κάτι λιγότερο από 100 συνάδελφοι μας, αιτήσεις που στην πλειοψηφία τους παρέδιδαν δέκα-δέκα στους συνδικαλιστές διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Θεωρούμε ότι ο κυριότερος λόγος που δεν ήθελαν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να γραφτούν στο σωματείο ήταν ο φόβος της απόλυσης εάν το μάθαινε το αφεντικό. Το ίδιο πιστεύουμε και τώρα που θέλουν να εγγραφούν. Αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος (όπως και του σωματείου μας το οποίο κατοχυρώνεται και με συγκεκριμένο άρθρο στο καταστατικό του) είναι η προστασία της λειτουργίας του από τις εργοδοτικές παρεμβάσεις. Είναι δυνατόν ο εργοδότης που ξεζουμίζει τον εργάτη, που του δίνει ένα κομμάτι ψωμί, που τον απολύει όποτε θέλει, να ενδιαφέρεται για το καλό του και να τον καλεί να γραφτεί στο σωματείο;; και ο πιο καλόπιστος θα απαντούσε ΟΧΙ.

Μοναδικός στόχος της εταιρίας είναι να παρέμβει στο σωματείο και με τρομοκρατημένους τους συναδέλφους και με την απειλή της απόλυσης να πλανάται πάνω από το κεφάλι τους να επιβάλλει στην επιχείρηση την απόλυτη σιωπή. Σιωπή για τις απολύσεις, σιωπή για τις μειώσεις μισθών, σιωπή για την αδήλωτη εργασία το σαββατοκύριακο, σιωπή για την κατάργηση του 8ωρου, άκρα σιωπή για τις εγκληματικές ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Θέλει με λίγα λόγια να βγάλει από τη μέση κάθε εμπόδιο που μπαίνει στην εξασφάλιση των κερδών τη εταιρίας, να βάλει το σωματείο στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργοδότη να μας υποδεικνύει τι να κάνουμε και τι όχι στο σωματείο μας. Είναι προκλητικό μια μεταλλευτική εταιρία που εκμεταλλεύεται το δημόσιο ορυκτό πλούτο να προσπαθεί να επιβάλλει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς να βρίσκει την παραμικρή αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία και της τον παραχωρεί. Άλλωστε το σωματείο μας για τα προβλήματα αυτά είχε απευθυνθεί και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον τότε υπουργό κο Λαφαζάνη χωρίς να πάρει φυσικά καμία δέσμευση για την επίλυση τους.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου